Handikappidrotten får synas ännu mera

Jonas Jacobsson har det. Anders Olsson, Petra Pettersson och de flesta andra idrottare med funktionsnedsättningar likaså. Vilja av stål. Nu får de ytterligare välförtjänt uppmärksamhet.

Lördagen den 24 oktober öppnar Riksidrottsmuseet i samarbete med Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté en utställning om idrott för personer med funktions-nedsättning där besökarna kan prova på olika idrotter som goalball, showdown och rullstolsslalom.

- Våra idrottare har höga mål och därför vill vi att det ställs höga krav även på dem. Vägen till elit kanske är något längre än för elitidrottare i allmänhet, och därför krävs det verkligen viljor av stål. Att de flesta också vet hur man vänder motgång till framgång är också en styrka, , säger Helene Stjernlöf, kommunikationsansvarig på Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.

- Det vill vi sprida genom våra idrottare och vi är övertygade om att den insikten skulle gynna fler delar av vårt samhälle inom både näringsliv och politik

Det var först på 1950-talet som idrottsrörelsen började uppmärksamma idrott för personer med funktionsnedsättning och 1969 bildas Svenska Handikappidrottsförbundet. Idag finns över trettio olika idrotter som utövas av personer med olika funktionsnedsättningar (rörelsehinder, synskada, utvecklingsstörning).

Viljor av stål – en interaktiv utställning om handikappidrott presenterar handikappidrottens historia i text, statistik, bild och film. Men framför allt finns olika prova-på-stationer som kommer att växla under utställningens gång. Bland annat kan besökarna prova att köra rullstol i en snitslad bana, eller testa sin förmåga i goalball där det gäller att höra vart bollen är på väg och hindra den från att gå i mål.

På invigningen lördagen den 24 oktober kan du bland annat delta i en temavisning av utställningen samt lyssna på idrottshistorikern Hans Bolling som gör nedslag i handikappidrottens historia. För den som vill testa sina kunskaper om idrott för personer med funktionsnedsättning finns även en tipspromenad.

Idrottsälskare (inte verifierad)

tors, 2009-10-22 12:50

1. Viljor av stål

Har inte ALLA elitidrottare viljor av stål? Min uppfattning är att handikappidrottare skall uppskattas för den idrottsprestation de gör, inte för att de trots ett handikapp idrottar. Dessutom är det så att vägen till elit oftast är kortare inom handikappidrott. Konkurensen ÄR inte lika tuff som i "friskidrott" helt enkelt.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.