OS-drömmen handlar bara om miljoner

De svenska drömmarna om ett vinter-OS tar fart efter IOK:s beslut att Pyeongchang ska arrangera vinter-OS 2018. SOK:s general, Stefan Lindeberg, delar drömmen, men vet hur mycket pengar som behövs...

Alla svenska idrottsledare med internationell erfarenhet känner till sanningen och beteendet. Det internationella umgänget handlar mycket om kontakter och att underhålla de personerna.

Allt annat är naivt och innebär en bedräglig tro att Sverige kan förändra världen.

Vad vill regeringen?

Det krävs pengar, alltså åtskilliga miljoner bara för att inleda och bygga en OS-kampanj. Och sedan genomföra den också med alla tillgängliga smörjmedel.

Regeringen är en självklar garant och oavsett tidigare löften har det ännu inte utmynnat i handling.

Allt det här känner man till inom SOK. Stefan Lindeberg är också behärskad i sina kommentarer:

- Det är ekonomin som är frågan.

Ingen tvivlar på förmågan

Han vet inte riktigt om den finansiella muskeln finns eller kan skapas.

Däremot finns det inget tvivel om förmågan att genomföra ett OS.

- Vi är välrenommerade arrangörer, kända för att ha bra event.

"Det finns klara fördelar"

Han ser också andra fördelar:

- Vi har en väldigt bra uppslutning med folk som kan idrott och har stor erfarenhet av världsklassarrangemang. Sen har vi redan ett väldigt stabilt och etablerat fjällområde i Åre.

Stefan Lindeberg konstaterar lugnt:

"Vi har ingen brådska"

- Vi har ingen brådska. Vi i styrelsen ska diskutera med våra idrottsförbund om hur möjligheterna för en OS-ansökan ser ut.

- Sedan, under nästa vår, kommer vi att bestämma om vi ska göra en ordentlig studie på ett eventuellt arrangörskap.

Allt det är formaliteter. Det är miljonerna som ska fram. Annars är det ingen idé att göra sig besvär.

Jan Wiklund (inte verifierad)

tors, 2011-07-07 11:19

1. Betalar det sig?

Det enda jag vet är att sommar-OS inte betalar sig. Åtskilliga av arrangörsstäderna har råkat i ekonomisk kris. I Barcelona t.ex. ägnades flera år av kommunens verksamhet uteslutande åt OS medan alla andra verksamheter stod still, berättar min svåger som bor där. Förutom att arrangemanget praktiskt taget alltid ingår i en strategi att köra bort fattigt folk från stan för att kunna förlyxa ordentligt för de rika. Men hur är det med vinter-OS? Det har jag inte hört särskilt mycket om. Har det betalat sig i regel? Eller har det också blivit en vit elefant?

Tommy (inte verifierad)

tors, 2011-07-07 14:27

2. Vinter-OS 2022

Insändaren Betalar det sig? bör kanske fundera på hur det kommer sig att Barcelona efter OS 1992 har förvandlats till en av Europas allra mest attraktiva städer för såväl turistande som för kongresser, seminarier, mässor, internationella mästerskapsarrangemang etc. En stad numera renare och med en modernare infrastruktur än Stockholm, och med en servicenivå på absolut världsnivå. Mañanamentaliteten och den sjabbiga stämpeln från tiden innan 1990 är totalt borta och även om inte OS gjorde allt så var det ett långsiktigt mål som på 20 år har skapat en av Europas mest välmående och välbeställda städer! Självklart finns det problem i en 4-miljonersstad men att skylla det på OS 1992 ter sig lite för enkelt och oanalyserat. Vinter-OS generellt är en mycket mindre affär en ett Sommar-OS dock har det historiskt förlagts till småstäder/regioner med en begränsad potential att generera långsiktiga ekonomiska värden av de infrastruktursatsningar som måste göras. Därav har de senaste Vinter-OS förlagts till större städer (med över en miljon invånare) i kombination med en/flera skidorter(Vancouver/Whistler 2010, Turin/Sestriere 2006, Salt Lake City/Park City). Om Sverige ska försöka att söka Vinter-OS för sjunde gången(vi har sökt följande: Göteborg/Falun/Åre 1984, Falun/Åre 1988, 1992, Östersund/Åre 1994, 1998, 2002) så är jag övertygad om att det bör ske med Stockholm i kombination med exempelvis/Falun/Östersund/Åre, det skulle först och främst leverera ett sportsligt evenemang i världsklass! Samtidigt skulle infrastrukturinvesteringarna göras där de kommer att göra mest nytta och därigenom kunna verka för och bidra till en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling för såväl regionerna som för landet i sin helhet.I stockholm finns redan mycket av infrastrukturen för ett Vinter-OS(ex arenor som Globen, ett nytt Hovet som kommer stå k lart2012/2013, Nationalarenan + Stockholmsarenan för invigning/avslutning + ex Ishockey-premiär etc)i Falun kan skidåkning/backhoppning mm avgöras, i Östersund har man Skidskyttearena och i Åre finns alla alpina arenor förutom en rodelbana.Ett ungdoms sommar-OS i all ära, är förstås ett positivt och framtidsinriktat evenemang men som kommer att kosta stora pengar och i jämförelse med ett vinter-OS skulle det ge väsentligt mycket mindre uppmärksamhet/PR vilket innebär att effekten tyvärr blir så mycket mindre vilket i slutändan gör att kostnaden för landet är mycket högre.

Kristof (inte verifierad)

sön, 2011-07-10 21:16

3. Det var en vacker subjektiv

Det var en vacker subjektiv analys och jag lurades nästan av beskrivningen. Men precis som Tommy hackar ner på Jan så är den mycket förenklad och inte riktigt tar hänsyn till fakta i målet. Tittar vi på sidan 49 under länken (http://bit.ly/olFsJb) så ser vi att BNP tillväxten i Catalanien var högre än i Spanien under fyraårsperioden fram till OS, förmodligen tack vare boostade offentliga investeringar. Efter det ser vi att den i det närmaste ligger i linje med resten av landet. OS har således inte gett regionen några som helst konkurrensfördelar. Barcelonas produktivitet dvs BNP per capita är mindre än hälften av Stockholms. Om det nu stämmer att infrastrukturen är bättre än här så är inte Barcelonas invånare inte effektiva på att utnyttja det. Kanske manana-mentaliteten finns kvar trots allt :) Jag hoppas och tror att att politikerna i Sverige inte går på OS-lobbyisternas fåfänga rop efter pengar. Majoriteten av de oberoende ekonomiska studierna visar att mega-events kostar skattebetalarna mer än vad det smakar. Det senaste OS som har betalat sig är Los Angeles 1984, anledningen var att man var enda sökande stad och inte behövde lova en massa "bling bling" investeringar för vilka i slutändan är skattebetalarna får betala priset.

Jan Wikund (inte verifierad)

sön, 2011-07-10 21:50

4. Betalar det sig, 2

Det kanske är så att en storstad klarar av att anpassa till ett evenemang som vinter-OS, men inte till ett sommar-OS. Din teori om att allt blev så bra i Barcelona efter OS tror jag inte på. Alla spanjorer jag känner ser nostalgiskt tillbaka till tiden före 1990, även om det inte har något med OS att göra utan fastmer med den EMU-anpassning som har gjort 20% av dem arbetslösa och dömt stora delar av resten till att leva på 1000 euro i månaden. Däremot kan man kanske lägga in OS i samma mönster. "Kongresser, seminarier, mässor" istället för produktion, anpassning för det internationella jetsetet istället för den egna folkmajoriteten. Förvisso har Barcelona blivit en gentrifierad stad - liksom Beijing och London - men hur många har nytta av det?

Jan Wikund (inte verifierad)

sön, 2011-07-10 22:00

5. fortsättning

För att sammanfatta kan man säga att vad du ser är vad turisten ser, vilket är irrelevant. Vad jag ser, tack vare att jag är ingift i en Barcelonafamilj, är mer relevant. I min frus familj har en (1) person ett jobb - de hörde förr till den respekterade medelklassen, ingenjörer etc. Nu drar de sig fram på diverse irreguljära vägar. OS är en typ av satsningar som leder till sånt här - en skenvärld med glitter utan substans. Det är förvisso inte OS' fel. Men pengarna skulle göra större nytta på annat håll.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.