OS-drömmen handlar bara om miljoner

De svenska drömmarna om ett vinter-OS tar fart efter IOK:s beslut att Pyeongchang ska arrangera vinter-OS 2018. SOK:s general, Stefan Lindeberg, delar drömmen, men vet hur mycket pengar som behövs...

Alla svenska idrottsledare med internationell erfarenhet känner till sanningen och beteendet. Det internationella umgänget handlar mycket om kontakter och att underhålla de personerna.

Allt annat är naivt och innebär en bedräglig tro att Sverige kan förändra världen.

Vad vill regeringen?

Det krävs pengar, alltså åtskilliga miljoner bara för att inleda och bygga en OS-kampanj. Och sedan genomföra den också med alla tillgängliga smörjmedel.

Regeringen är en självklar garant och oavsett tidigare löften har det ännu inte utmynnat i handling.

Allt det här känner man till inom SOK. Stefan Lindeberg är också behärskad i sina kommentarer:

- Det är ekonomin som är frågan.

Ingen tvivlar på förmågan

Han vet inte riktigt om den finansiella muskeln finns eller kan skapas.

Däremot finns det inget tvivel om förmågan att genomföra ett OS.

- Vi är välrenommerade arrangörer, kända för att ha bra event.

"Det finns klara fördelar"

Han ser också andra fördelar:

- Vi har en väldigt bra uppslutning med folk som kan idrott och har stor erfarenhet av världsklassarrangemang. Sen har vi redan ett väldigt stabilt och etablerat fjällområde i Åre.

Stefan Lindeberg konstaterar lugnt:

"Vi har ingen brådska"

- Vi har ingen brådska. Vi i styrelsen ska diskutera med våra idrottsförbund om hur möjligheterna för en OS-ansökan ser ut.

- Sedan, under nästa vår, kommer vi att bestämma om vi ska göra en ordentlig studie på ett eventuellt arrangörskap.

Allt det är formaliteter. Det är miljonerna som ska fram. Annars är det ingen idé att göra sig besvär.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Jan Wiklund (inte verifierad)

tors, 2011-07-07 11:19

1. Betalar det sig?

Det enda jag vet är att sommar-OS inte betalar sig. Åtskilliga av arrangörsstäderna har råkat i ekonomisk kris. I Barcelona t.ex. ägnades flera år av kommunens verksamhet uteslutande åt OS medan alla andra verksamheter stod still, berättar min svåger som bor där. Förutom att arrangemanget praktiskt taget alltid ingår i en strategi att köra bort fattigt folk från stan för att kunna förlyxa ordentligt för de rika. Men hur är det med vinter-OS? Det har jag inte hört särskilt mycket om. Har det betalat sig i regel? Eller har det också blivit en vit elefant?

Tommy (inte verifierad)

tors, 2011-07-07 14:27

2. Vinter-OS 2022

Insändaren Betalar det sig? bör kanske fundera på hur det kommer sig att Barcelona efter OS 1992 har förvandlats till en av Europas allra mest attraktiva städer för såväl turistande som för kongresser, seminarier, mässor, internationella mästerskapsarrangemang etc. En stad numera renare och med en modernare infrastruktur än Stockholm, och med en servicenivå på absolut världsnivå. Mañanamentaliteten och den sjabbiga stämpeln från tiden innan 1990 är totalt borta och även om inte OS gjorde allt så var det ett långsiktigt mål som på 20 år har skapat en av Europas mest välmående och välbeställda städer! Självklart finns det problem i en 4-miljonersstad men att skylla det på OS 1992 ter sig lite för enkelt och oanalyserat. Vinter-OS generellt är en mycket mindre affär en ett Sommar-OS dock har det historiskt förlagts till småstäder/regioner med en begränsad potential att generera långsiktiga ekonomiska värden av de infrastruktursatsningar som måste göras. Därav har de senaste Vinter-OS förlagts till större städer (med över en miljon invånare) i kombination med en/flera skidorter(Vancouver/Whistler 2010, Turin/Sestriere 2006, Salt Lake City/Park City). Om Sverige ska försöka att söka Vinter-OS för sjunde gången(vi har sökt följande: Göteborg/Falun/Åre 1984, Falun/Åre 1988, 1992, Östersund/Åre 1994, 1998, 2002) så är jag övertygad om att det bör ske med Stockholm i kombination med exempelvis/Falun/Östersund/Åre, det skulle först och främst leverera ett sportsligt evenemang i världsklass! Samtidigt skulle infrastrukturinvesteringarna göras där de kommer att göra mest nytta och därigenom kunna verka för och bidra till en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling för såväl regionerna som för landet i sin helhet.I stockholm finns redan mycket av infrastrukturen för ett Vinter-OS(ex arenor som Globen, ett nytt Hovet som kommer stå k lart2012/2013, Nationalarenan + Stockholmsarenan för invigning/avslutning + ex Ishockey-premiär etc)i Falun kan skidåkning/backhoppning mm avgöras, i Östersund har man Skidskyttearena och i Åre finns alla alpina arenor förutom en rodelbana.Ett ungdoms sommar-OS i all ära, är förstås ett positivt och framtidsinriktat evenemang men som kommer att kosta stora pengar och i jämförelse med ett vinter-OS skulle det ge väsentligt mycket mindre uppmärksamhet/PR vilket innebär att effekten tyvärr blir så mycket mindre vilket i slutändan gör att kostnaden för landet är mycket högre.

Kristof (inte verifierad)

sön, 2011-07-10 21:16

3. Det var en vacker subjektiv

Det var en vacker subjektiv analys och jag lurades nästan av beskrivningen. Men precis som Tommy hackar ner på Jan så är den mycket förenklad och inte riktigt tar hänsyn till fakta i målet. Tittar vi på sidan 49 under länken (http://bit.ly/olFsJb) så ser vi att BNP tillväxten i Catalanien var högre än i Spanien under fyraårsperioden fram till OS, förmodligen tack vare boostade offentliga investeringar. Efter det ser vi att den i det närmaste ligger i linje med resten av landet. OS har således inte gett regionen några som helst konkurrensfördelar. Barcelonas produktivitet dvs BNP per capita är mindre än hälften av Stockholms. Om det nu stämmer att infrastrukturen är bättre än här så är inte Barcelonas invånare inte effektiva på att utnyttja det. Kanske manana-mentaliteten finns kvar trots allt :) Jag hoppas och tror att att politikerna i Sverige inte går på OS-lobbyisternas fåfänga rop efter pengar. Majoriteten av de oberoende ekonomiska studierna visar att mega-events kostar skattebetalarna mer än vad det smakar. Det senaste OS som har betalat sig är Los Angeles 1984, anledningen var att man var enda sökande stad och inte behövde lova en massa "bling bling" investeringar för vilka i slutändan är skattebetalarna får betala priset.

Jan Wikund (inte verifierad)

sön, 2011-07-10 21:50

4. Betalar det sig, 2

Det kanske är så att en storstad klarar av att anpassa till ett evenemang som vinter-OS, men inte till ett sommar-OS. Din teori om att allt blev så bra i Barcelona efter OS tror jag inte på. Alla spanjorer jag känner ser nostalgiskt tillbaka till tiden före 1990, även om det inte har något med OS att göra utan fastmer med den EMU-anpassning som har gjort 20% av dem arbetslösa och dömt stora delar av resten till att leva på 1000 euro i månaden. Däremot kan man kanske lägga in OS i samma mönster. "Kongresser, seminarier, mässor" istället för produktion, anpassning för det internationella jetsetet istället för den egna folkmajoriteten. Förvisso har Barcelona blivit en gentrifierad stad - liksom Beijing och London - men hur många har nytta av det?

Jan Wikund (inte verifierad)

sön, 2011-07-10 22:00

5. fortsättning

För att sammanfatta kan man säga att vad du ser är vad turisten ser, vilket är irrelevant. Vad jag ser, tack vare att jag är ingift i en Barcelonafamilj, är mer relevant. I min frus familj har en (1) person ett jobb - de hörde förr till den respekterade medelklassen, ingenjörer etc. Nu drar de sig fram på diverse irreguljära vägar. OS är en typ av satsningar som leder till sånt här - en skenvärld med glitter utan substans. Det är förvisso inte OS' fel. Men pengarna skulle göra större nytta på annat håll.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.

I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster,  den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.