Vasaloppet extrema ekonomiska siffror

Vasaloppets olika lopp visar turismintäkter på omkring 250 miljoner varje år. Nu framkommer i en undersökning vilken enorm ekonomisk motor detta allt mera växande arrangemang innebär, vinter som sommar.
Vasaloppet är numera ett året runt-arrangemang. Nya fakta visar att turismintäkterna uppgår till 250 miljoner kronor vid alla olika evenemang.


Det är enorma belopp som det handlar om. I summan ingår inte deltagaravgifter eller sponsorintäkter. Den totala summan gäller närmare en miljard och skulle man därtill lägga till olika företags motions- och marknadsföringsinsatser räcker inte den summan.

Cykel och löpning för 60 miljoner

Beräkningar visar att Vasaloppets sommararrangemang CykelVasan och VasaStafetten i augusti i år medförde att tillresta deltagare och medföljare spenderade cirka 60 miljoner kronor i de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Mora och Älvdalen.

Lägger man till Vasaloppets vintervecka, som i den senast redovisade undersökningen från 2011 visade på turistekonomiska effekter på 187 miljoner, ser man nära en kvarts miljard som berikar hotell och restauranger och andra företag i bygden.

I den nu sammanställda turistekonomiska undersökningen, som är gjord av undersökningsföretaget Rubin Research, har hänsyn tagits till direkt konsumtion i de tre kommunerna. Vasaloppets deltagaravgifter eller sponsorintäkter ingår inte i undersökningen. Inte heller träningsläger ingår.

Näringslivet inser betydelsern

- Det är en glädjande utveckling för bygden som också visar på vilken viktig motor för den lokala turistnäringen Vasaloppet har blivit, säger Vasaloppets VD Anders Selling.

Antal besökare:

2012 års sommarvecka (CykelVasan, VasaStafetten och StavgångsVasan) i VasaloppsArenan växte med nära 41 procent jämfört med 2011 och hade i år 15 210 startande deltagare. Av dessa var 14.255 svenska (507 från närregionen och 13 748 från övriga Sverige) samt 955 utländska. Av de utländska deltagarna så är Norge i mycket stor majoritet.

De svenska sällskapen hade 24 procent medföljare medan de utländska hade 20 procent medföljare vilket medför att det beräknade antalet turister i regionen (borträknat närregionen) är drygt 19.200 personer. En genomsnittlig deltagare stannade cirka 3,1 dagar och 2,6 nätter i regionen i anslutning till sitt deltagande i sommarveckan.

Övrig handel

Uträkningarna visar att deltagarna inklusive de medföljare som kom till regionen i samband med sommarveckan har spenderat cirka 60 miljoner kronor under sin vistelse.

I genomsnitt delade 4,5 personer boendet och man har betalat 2 473 kr för sitt gemensamma boende under hela perioden i anslutning till deltagandet i sommarveckan. Slår man ut boendekostnaden per individ och per natt för hela perioden så har varje individ betalat 211 kr i genomsnitt per natt. De utländska respondenterna har betalat cirka 80 kr mer än de svenska respondenterna.

När det gäller annan konsumtion så är livsmedel (181 kr/person & dygn), restaurang & café (166 kr), bensin & parkering (158 kr) samt shopping & souvenirer (126 kr) de områden som respondenterna konsumerat mest inom. Totalt sett konsumerade den genomsnittlige respondenten för cirka 845 kr per person och dygn utöver boendekostnaden. De utländska deltagarna har sammantaget konsumerat för cirka 90 kr mer än de svenska.

Thomas Ejderhov

Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar  Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.