Framtiden för rackethallar?

Intresset för padel bara växer och får draghjälp av namn som Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman. Nu kommer också padbol, en blandning av padel och fotboll.
I Backahallen i Örebro introduceras sporten och intresset är stort. Padbol liknar till vissa delar volley och squash.

 

Intresse finns och med tanke på fotbollskopplingen finns ett enormt underlag av potentiella utövare. Padbol är en utveckling på den gamla fotbollstennisen. Varje lag har två spelare och precis som i fotboll får man inte använda armar och händer, mycket påminner om volleyboll ochsquash och banan är 10x6 meter.

Två entusiaster

Magnus Åkerblom och Peter Johansson driver bolaget MMJ Fusion Sport AB som står bakom sporten i Sverige. 

- Vi har ägt licensen för den svenska marknaden sedan 2013. Vi köpte rättigheterna i Argentina, men fram till nu har vi främst fokuserat på att känna på den svenska marknaden för att se vilka möjligheter som finns med sporten, berättar VD Magnus Åkerblom. 

- Nu är det dags att ge sig ut på marknaden på riktigt. Vi har precis ställt in en bur i Backahallen i Örebro och vi ser väldigt ljust på framtiden. Hur snabbt sporten kommer att växa beror på oss. Lyckas vi få ut många burar kommer det kunna gå fort att sprida intresset. 

Grundtanken var att enbart sälja eller leasa ut burar till kommuner och rackethallar i Sverige. Efter att ha analyserat marknaden och testat olika möjligheter har det ocks uppstått nya samarbetsmöjligheter. 

Först ut i Örebro

Backahallen i Örebro har beslutat att under tre år ta in en bur för att bli mer attraktiv och locka en ny målgrupp. Anledningen till att det blev just Örebro är att företaget har sitt säte i stan. Planerna är etablering över hela Sverige och få ut sporten till allmänheten. Elitklubbar i fotboll är potentiella kunder, främst när det gäller teknik- och rehabträning. Dock ligger störst fokus på allmänheten.   

- Vi har valt att ta in en bur och testa under en period, berättar Backahallens hallchef Thomas Schöllin.

- Precis som alla andra rackethallar i Sverige har vi fått kolla på utvecklingsmöjligheter när intresset för de traditionella racketsporterna inte är lika stort som för 20-25 år sedan. Multifunktionshallar blir vanligare och vanligare och även vi får överväga olika alternativ. Det här var ett sätt att locka fotbollsfolket, och tack vare att buren inte tar särskilt mycket plats blir det inte på bekostnad av någon av de andra sporterna. 

Omfattande planer

Utnyttjandet av buren ligger den senaste månaden på samma nivå som tennis- och badmintonbanorna i hallen, och detta helt utan marknadsföring. Inget tyder heller på att intresset skulle börja avta, snarare tvärtom.  

Målet är att sälja 30 banor de närmsta tre åren, det skulle betyda en möjlig marknad på 10 miljoner. I framtiden är förhoppningen att det ska finnas minst en bur i varje kommun, det ger en möjlig marknad på runt 80 miljoner. Enligt Magnus Åkerblom och Peter Johansson är det inte alls orealistisk.  

- Sporten kan växa hur mycket som helst, intresset för den här buren bara ökar hela tiden. Vi har en turnering, Backahallen Open, i mitten av februari. Anmälningarna strömmade in direkt och dagen efter att vi gick ut med cupdatum hade alla platser utom två fyllts. Så intresset är stort och vi kommer nu att ta krafttag för att sprida sporten ännu mer, säger Magnus Åkerblom. 

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.