Timme på timme, dag för dag räddar frivilliga VM

Det regnar, det snöar, det blåser, men oavsett ska en bana skapas. Det är bara att ge sig ut i backen för 400 volontärer som ska röja snö. I dag, i går, ja, varje dag i två veckor.

De verkliga hjältarna i Åre är alla frivilliga volontärer. De som skapar förutsättningar för ett alpint mästerskap. De som jobbar i timmar och jobbar med en enorm mängd  snö. 

Banor har stakats, arenor har byggts upp, läktare har monterats, infrastruktur har dragits, mat har lagats, underhållning fixats. Och uppe på berget har det flyttats snö. I timmar. Med skyfflar har tonvis av snö placerats rätt..

Det är ingen brist på snö, men den ska finnas på rätt plats och i rätt mängd. Där är volontärerna oumbärliga. Det är lätt att förbise och glömma bort när vi ser på tävlingarna på tv.

De tar aldrig slut...

Herrarnas störtlopp var tre kilometer långt och banan hade en bredd av cirka 100 meter, det motsvarar ungefär landningsytan på en flygplats. Under natten föll en dryg decimeter snö, vinden vände, drivor bildades. Ett snöfall på 1 decimeter ger i störtloppsbanan totalt 30 000 kubikmeter snö. Vet vet ju alla hur vansinnigt svettdrivande det kan vara att skotta en genomsnittlig garageuppfart efter ett genomsnittligt snöfall. Föreställ er då att garageuppfarten istället har måtten ovan, så förstår ni. Kanske. 

Tänk er nu att garageuppfarten ni ska skotta lutar. Lutar mest gör det i Stövelbranten, som mest 69 procent, och underlaget är is. Inte som i lite ”isigt” utan just is.  Stenhårt. Och där ska ni skotta. För hand. Inte med slunga, utan med skyffel. Då förstår ni. Möjligen.

Eller är det något som måste upplevas för att förstås. 

- Oavsett, så gäller det i ett sådant läge ha tillgång till människor som kan flytta snö. Stora mängder snö. Som kan tänka sig att tillbringa natten på Skutan för att flytta snö. Som utan att tveka gör det om och om igen. För snö faller ju inte bara en gång utan kommer gärna i omgångar. Om och om igen, säger sportchefen Anders Sundqvist .

"Alle man på berget"

-  Människor som jobbar till jobbet är klart dygnet runt om så behövs. Och de människorna finns som tur är här i Åre under VM. Och de är många.  

- När snön har bestämt sig för att falla faller den. Så är det bara. Det spelar ingen roll vilka tävlingar som planerats. Då är det alle man på berget som gäller. Arbetsstyrkan som hanterar snön i tävlingsbackarna under Alpina VM i Åre utgörs av fem arbetsledare som har vardera 20 män och kvinnor till sitt förfogande. Arbetslagen fördelas i två skift, som när det krävs jobbar dygnet runt. Till det ska läggas VM organisationens 170 volontärer som hasar och skottar för hand. Till hands har de 400 spadar och snöslädar och handhållna motordrivna snöskovlar. Tyngre fordon används endast i undantagsfall i tävlingsbacken då de lätt förstör det hårda underlag som behövs för rättvisa tävlingar. 

- -Om vi ändå ska prata maskinell utrustning så finns det 11 + 15 pistmaskiner, fyr- och sexhjulingar samt  slungor att tillgå dygnet runt för all snö kan helt enkelt inte flyttas för hand.   

Fakta

snöpreparering

För större alpina mästerskap som varar 14 dagar eller längre, "injiceras" underlaget med vatten för att säkerställa att det blir tillräckligt hårt och kommer att klara det hårda slitage som träningar och tävlingar innebär. 

Under högt tryck injiceras underlaget med vatten och vatten läggs även på ytan. Innan detta gör ”bryts” underlaget med pistmaskin. Arbetet görs för att säkerställa att tävlingarna sker under säkra och rättvisa förhållanden. För att klara det slitage som sker framförallt i fartgrenarna måste backarna vara extremt hårda på ytan. 

Torr snö behöver injiceras med mer vatten än våt snö. Hela backens bredd prepareras för att åkarna vid en eventuell uråkning inte ska fastna och skada sig i den lösare snön i banan utkant.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.