Timme på timme, dag för dag räddar frivilliga VM

Det regnar, det snöar, det blåser, men oavsett ska en bana skapas. Det är bara att ge sig ut i backen för 400 volontärer som ska röja snö. I dag, i går, ja, varje dag i två veckor.

De verkliga hjältarna i Åre är alla frivilliga volontärer. De som skapar förutsättningar för ett alpint mästerskap. De som jobbar i timmar och jobbar med en enorm mängd  snö. 

Banor har stakats, arenor har byggts upp, läktare har monterats, infrastruktur har dragits, mat har lagats, underhållning fixats. Och uppe på berget har det flyttats snö. I timmar. Med skyfflar har tonvis av snö placerats rätt..

Det är ingen brist på snö, men den ska finnas på rätt plats och i rätt mängd. Där är volontärerna oumbärliga. Det är lätt att förbise och glömma bort när vi ser på tävlingarna på tv.

De tar aldrig slut...

Herrarnas störtlopp var tre kilometer långt och banan hade en bredd av cirka 100 meter, det motsvarar ungefär landningsytan på en flygplats. Under natten föll en dryg decimeter snö, vinden vände, drivor bildades. Ett snöfall på 1 decimeter ger i störtloppsbanan totalt 30 000 kubikmeter snö. Vet vet ju alla hur vansinnigt svettdrivande det kan vara att skotta en genomsnittlig garageuppfart efter ett genomsnittligt snöfall. Föreställ er då att garageuppfarten istället har måtten ovan, så förstår ni. Kanske. 

Tänk er nu att garageuppfarten ni ska skotta lutar. Lutar mest gör det i Stövelbranten, som mest 69 procent, och underlaget är is. Inte som i lite ”isigt” utan just is.  Stenhårt. Och där ska ni skotta. För hand. Inte med slunga, utan med skyffel. Då förstår ni. Möjligen.

Eller är det något som måste upplevas för att förstås. 

- Oavsett, så gäller det i ett sådant läge ha tillgång till människor som kan flytta snö. Stora mängder snö. Som kan tänka sig att tillbringa natten på Skutan för att flytta snö. Som utan att tveka gör det om och om igen. För snö faller ju inte bara en gång utan kommer gärna i omgångar. Om och om igen, säger sportchefen Anders Sundqvist .

"Alle man på berget"

-  Människor som jobbar till jobbet är klart dygnet runt om så behövs. Och de människorna finns som tur är här i Åre under VM. Och de är många.  

- När snön har bestämt sig för att falla faller den. Så är det bara. Det spelar ingen roll vilka tävlingar som planerats. Då är det alle man på berget som gäller. Arbetsstyrkan som hanterar snön i tävlingsbackarna under Alpina VM i Åre utgörs av fem arbetsledare som har vardera 20 män och kvinnor till sitt förfogande. Arbetslagen fördelas i två skift, som när det krävs jobbar dygnet runt. Till det ska läggas VM organisationens 170 volontärer som hasar och skottar för hand. Till hands har de 400 spadar och snöslädar och handhållna motordrivna snöskovlar. Tyngre fordon används endast i undantagsfall i tävlingsbacken då de lätt förstör det hårda underlag som behövs för rättvisa tävlingar. 

- -Om vi ändå ska prata maskinell utrustning så finns det 11 + 15 pistmaskiner, fyr- och sexhjulingar samt  slungor att tillgå dygnet runt för all snö kan helt enkelt inte flyttas för hand.   

Fakta

snöpreparering

För större alpina mästerskap som varar 14 dagar eller längre, "injiceras" underlaget med vatten för att säkerställa att det blir tillräckligt hårt och kommer att klara det hårda slitage som träningar och tävlingar innebär. 

Under högt tryck injiceras underlaget med vatten och vatten läggs även på ytan. Innan detta gör ”bryts” underlaget med pistmaskin. Arbetet görs för att säkerställa att tävlingarna sker under säkra och rättvisa förhållanden. För att klara det slitage som sker framförallt i fartgrenarna måste backarna vara extremt hårda på ytan. 

Torr snö behöver injiceras med mer vatten än våt snö. Hela backens bredd prepareras för att åkarna vid en eventuell uråkning inte ska fastna och skada sig i den lösare snön i banan utkant.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Det är ett cykelprojektet som ger Barncancerfonden bara i år totalt 238 miljoner kr.

Över 2 600 cyklister och servicedeltagare gick på lördagen  i mål i Paris för barn med svåra sjukdomar. Bakom satsningen står Team Rynkeby som sedan 2002 arrangerat cykellopp och aktiviteter för att samla in pengar till förmån för organisationer som arbetar för barn med svåra sjukdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.