580 000 åskådare under ett oförglömligt VM

Idag är det på pricken 25 år sedan invigningen av Friidrotts-VM i Göteborg, 4-13 augusti! Vilken fest och vilka sköna minnen! 

En magisk sommar för alla som gillar friidrott med tio dagars fest på både Ullevi, Avenyn ja i hela stan, skriver Stefan Olsson i en personlig betraktelse av ett arrangemang som betraktas som tidernas största jämte fotbolls-VM 1958.Arenan båda gångerna var Ullevi .

Britten Jonathan Edwards blev förste hoppare över 18 meter när han klarade sanslösa 18,29 och satte världsrekord i tresteg vid VM i friidrott 1995 i Göteborg
Annons

Närmare 2. 000 friidrottare från hela världen och som bodde på gångavstånd från tävlingsarenan via Heden och närliggande hotell i det som måste varit det mest kompakta och miljösmarta mästerskapet någonsin.

Folke var visionären

Med en närhet där aktiva och publiken samsades på gatorna så långt ifrån huliganer man kan komma och bara glädje! Folke Englund som var ordförande i mitten på 80-talet lär ha varit visionären som först förde fram tankarna på ett VM som 100-årsjubileum av Internationella Friidrottsförbundets bildande just i Sverige! Kan man åtminstone få drömma om en repris 2025? Vi behöver stora mästerskap också i framtiden.

Ulf Ekelunds betydelse, tillsammans med Bernt Gröön, för att få VM till Sverige kan icke nog heller betonas! Ulfs kontakter och förmåga både nationellt och internationellt var förstås enormt betydelsefulla! Ulf blev sedan VM-general och gjorde ett enormt arbete tillsammans med sin fantastiska stab kompletterat med ca 5000 frivilliga volontärer.

För mig är VM i Göteborg ett av Svensk Friidrotts absolut största ögonblick i ett historiskt perspektiv och det ska alla som var involverade vara synnerligen stolta över.

Göteborg visade upp sig från sin bästa sida med strålande sommarväder och ett i stort sett utsålt Ullevi dag efter dag! Totalt räknades ca 580 000 åskådare in under de nio tävlingsdagarna! Stämningen var magnifik och publiken fick se alla dåtidens stjärnor i stenhårda dueller men också bjuda på sig själva.

Dessutom flera världsrekord där trestegsrekorden av Edwards 18,29 och Kravets 15,50 fortfarande står sig ett kvarts sekel senare.

Christian sålde programblad

Den stora svenska hemmatruppen hade ett enormt stöd på läktarna och många presterade på toppen av sin förmåga men den pricken över i:et saknades i form av medalj!.

Två femteplatser av Dag Wennlund i spjut och Sven Nylander på 400 m häck var närmast medaljvittring. Sara Wedlund charmade Ullevipubliken med sin finalplats på 5000 m och lite i skymundan gjorde Kajsa Bergqvist mästerskapsdebut bland seniorerna! Och Christian Olsson sålde programblad på läktaren och ”tjuvkikade” på Jonathan Edwards nere vid trestegsgropen. Det skulle komma mer och i någon mening kanske ändå VM;et var startpunkten för den svenska generation som kom att dominera knappt tio år senare.

Själv hade jag förmånen att vara på plats i Göteborg under två veckor! Eurosport hade börjat sin etablering i Sverige och Friidrotts-VM var en stor möjlighet att profilera kanalen på olika sätt! Jag kommenterade tillsammans med Håkan Bergholtz och därutöver var PR och marknadsgänget på plats och jobbade stenhårt! Vi bodde i en hyrd stor skeppsredarvilla i centrala Göteborg vilket i sig var en upplevelse! På den tiden hade inte Eurosport rättigheterna att sända ”live” varje dag vilket innebar en hel del märkliga situationer.

Sttor medial uppmärksamhet

Så när finalpassen pågick på kvällarna kunde vi sitta på pressläktaren och kommentera repris från förmiddagspasset. För att sedan typ kl 2400-0300 på natten kommentera finalpasset. Detta skedde i villan där Håkan och jag satt i bara kalsongerna och knuffade på varandra för att hålla oss vakna samtidigt som vi försökte vara engagerade och hålla ångan uppe! Därtill kunde kompisarna från Karlstad som passade på att besöka rumla in från Göteborgsnatten. Tror det funkade hyggligt trots allt och vi hade samtidigt förbaskat kul. Alla är vi barn i början och nu noterar jag att Eurosport ingår i Discovery som har sändningsrättigheterna för bland annat OS. Det har onekligen hänt lite sedan de där veckorna 1995...

Den mediala uppmärksamheten var enorm och det gjordes stora satsningar både internationellt, nationellt och lokalt. Det finns förstås otroligt många minnen och episoder att berätta från ett av de absolut största idrottsevenemangen som Sverige har arrangerat! En och annan ”skandal” döljer sig också någonstans i historiens gömmor!

Minns bara att IAAFs dåvarande ordförande Primo Nebiolo hotade med att både ställa in VM och åka hem efter att ha fått tuffa frågor om korruption av Britt-Marie Mattsson i Kvällsöppet kvällen innan invigningen. Och visst blev eftermälet en kraftfull ekonomisk baksmälla för svensk friidrott som hängde kvar i många år samtidigt som det blev en god affär för Göteborgs stad och Sverige som land.

Men slutomdömet och med ett historiskt perspektiv blir det ändå ett Solskens-VM som alla som va där minns med glädje. En strålande succé och framgång som också gav inspiration och motivation för den generation som tog friidrottsvärlden med storm i början av 2000-talet.

Tack och heder till alla som bidrog och gött att få minnas tillbaka!

Stefan Olsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.