Busig brottare i inkluderingsprojekt
Cem Celepli Atci, 28, och Leonard Östlund, 30, har utsetts att leda projektet ”En brottarmatta utan gränser” under tre år. Båda har bred erfarenhet av brottning – och av att få människor som känner sig utanför att komma in i gemenskapen genom brottning.
”En brottarmatta utan gränser” är ett treårigt projekt som drivs av Svenska Brottningsförbundet med medel från Allmänna Arvsfonden. Projektet vänder sig till människor med funktionsnedsättning, med fokus på unga med intellektuell funktionsnedsättning, och bedrivs fram till våren 2023.
Nu är projektledaren och projektmedarbetaren utsedda: Cem Celepli Atci och Leonard Östlund.
Stökig skolgång
Efter en något stökig skolgång rätade allt upp sig för Cem Celepli Atci tack vare brottningen i Spårvägens BK och senare Huddinge BK, där han numera är ungdomstränare.
- Som ung brottare hade jag svenska mästare runt omkring mig och såg vad disciplin betyder för att komma någonstans. Brottningen gav mig verktygen och självförtroendet att sikta mot något högre, förklarar Cem som via folkhögskola kom in på socionomlinjen vid Högskolan i Örebro – en av endast två från folkhögskola per hundra sökanden som antogs det året.
Där föddes idén till att utveckla en app för att visa tillgången lediga kuratorer och därmed skapa förutsättningar för ökad psykisk hälsa. Appen heter Snaptive.
Ge energi och självförtroende
Ett av jobben Cem haft är ledare för unga med autism vid ett korttidsboende.
- Det roligaste jobbet jag haft! Att få komma in och ge energi till unga med lågt självförtroende och till föräldrar som av förståeliga skäl många gånger var ganska slutkörda var helt fantastiskt.
Leonard Östlund är också aktiv inom brottningen. Efter en lovande karriär som ungdomsbrottare, bland annat studerade han på ett av brottningens Riksidrottsgymnasier (Arboga), lade han av för att bli ledare i sin moderföring BK Athén på Södermalm i Stockholm.
Svenska Brottningsförbundet såg Leonards talang som ledare och tränare, och sedan ett par år tillbaka är han förbundskapten för juniorlandslaget. Dessutom har han blivit involverad i kortare projekt, som vid den stora flyktingvågen 2015.
Satsning på nyanlända
- BK Athén gjorde tillsammans med Stockholms Brottningsförbund, Svenska Brottningsförbundet och Stockholmsidrotten en gemensam satsning på nyanlända. Vi tog emot ett femtiotal i träning, främst pojkar. Vi i brottningen är bra på att ta hand om människor som söker sig till oss, men kan bli bättre på att få nya grupper till brottningshallarna. Därför är projektet En brottarmatta utan gränser både viktigt och spännande.
Leonard Östlund ser fram emot främst två saker i projektet.
- Att få människor som känner sig utanför att känna sig innanför genom brottning. Jag ser också fram emot att få jobba med Cem – en grym kille som har precis rätt kunskap och erfarenhet för att leda ett sådant här projekt!
Mål att nå Special Olympics
Cem Celepli Atci berättar om vad han ser fram emot.
- Att skapa rörelse för en grupp som verkligen behöver det – och utmaningen att få någon i gruppen att nå målet Special Olympics. Lyckas vi med det kan jag sluta jobba. Då har jag gjort allt jag behöver göra i livet. Det vore magiskt!
Samuel Lund, generalsekreterare i Svenska Brottningsförbundet, välkomnar de båda.
- Det var stort intresse för båda tjänsterna. Cem och Leonard bar de två mest meriterade av alla sökanden. Det är mer både glädje och stora förhoppningar jag ser fram emot att de ska leda projektet En brottarmatta utan gränser till något riktigt bra, som kan leva vidare som ordinarie verksamhet i Svenska Brottningsförbundet.
Thomas Björn
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Samtidigt som Johan Lindwall, generalsekreterare på intresseorganisationen, Svensk Elitfotboll, SEF, konstaterar att ordningsläget i Allsvenskan och Superettan har varit det bästa på många år, (pressmeddelande 14 december) visar polisens statistik från 2024 års 240 matcher i herrallsvenskan, att minst 7 756 pyrotekniska produkter har antänts.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar