Busig brottare i inkluderingsprojekt

Cem Celepli Atci, 28, och Leonard Östlund, 30, har utsetts att leda projektet ”En brottarmatta utan gränser” under tre år. Båda har bred erfarenhet av brottning – och av att få människor som känner sig utanför att komma in i gemenskapen genom brottning.

”En brottarmatta utan gränser” är ett treårigt projekt som drivs av Svenska Brottningsförbundet med medel från Allmänna Arvsfonden. Projektet vänder sig till människor med funktionsnedsättning, med fokus på unga med intellektuell funktionsnedsättning, och bedrivs fram till våren 2023.

Nu är projektledaren och projektmedarbetaren utsedda: Cem Celepli Atci och Leonard Östlund.

Stökig skolgång

Efter en något stökig skolgång rätade allt upp sig för Cem Celepli Atci tack vare brottningen i Spårvägens BK och senare Huddinge BK, där han numera är ungdomstränare.

- Som ung brottare hade jag svenska mästare runt omkring mig och såg vad disciplin betyder för att komma någonstans. Brottningen gav mig verktygen och självförtroendet att sikta mot något högre, förklarar Cem som via folkhögskola kom in på socionomlinjen vid Högskolan i Örebro – en av endast två från folkhögskola per hundra sökanden som antogs det året.

Där föddes idén till att utveckla en app för att visa tillgången lediga kuratorer och därmed skapa förutsättningar för ökad psykisk hälsa. Appen heter Snaptive.

Ge energi och självförtroende

Ett av jobben Cem haft är ledare för unga med autism vid ett korttidsboende.

- Det roligaste jobbet jag haft! Att få komma in och ge energi till unga med lågt självförtroende och till föräldrar som av förståeliga skäl många gånger var ganska slutkörda var helt fantastiskt.

Leonard Östlund är också aktiv inom brottningen. Efter en lovande karriär som ungdomsbrottare, bland annat studerade han på ett av brottningens Riksidrottsgymnasier (Arboga), lade han av för att bli ledare i sin moderföring BK Athén på Södermalm i Stockholm. 

Svenska Brottningsförbundet såg Leonards talang som ledare och tränare, och sedan ett par år tillbaka är han förbundskapten för juniorlandslaget. Dessutom har han blivit involverad i kortare projekt, som vid den stora flyktingvågen 2015.

Satsning på nyanlända

- BK Athén gjorde tillsammans med Stockholms Brottningsförbund, Svenska Brottningsförbundet och Stockholmsidrotten en gemensam satsning på nyanlända. Vi tog emot ett femtiotal i träning, främst pojkar. Vi i brottningen är bra på att ta hand om människor som söker sig till oss, men kan bli bättre på att få nya grupper till brottningshallarna. Därför är projektet En brottarmatta utan gränser både viktigt och spännande.

Leonard Östlund ser fram emot främst två saker i projektet.

- Att få människor som känner sig utanför att känna sig innanför genom brottning. Jag ser också fram emot att få jobba med Cem – en grym kille som har precis rätt kunskap och erfarenhet för att leda ett sådant här projekt!

Mål att nå Special Olympics

Cem Celepli Atci berättar om vad han ser fram emot.

- Att skapa rörelse för en grupp som verkligen behöver det – och utmaningen att få någon i gruppen att nå målet Special Olympics. Lyckas vi med det kan jag sluta jobba. Då har jag gjort allt jag behöver göra i livet. Det vore magiskt!

Samuel Lund, generalsekreterare i Svenska Brottningsförbundet, välkomnar de båda.

- Det var stort intresse för båda tjänsterna. Cem och Leonard bar de två mest meriterade av alla sökanden. Det är mer både glädje och stora förhoppningar jag ser fram emot att de ska leda projektet En brottarmatta utan gränser till något riktigt bra, som kan leva vidare som ordinarie verksamhet i Svenska Brottningsförbundet.  

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.