"Här ska alla känna samhörighet"
I Kil strax nordväst om Karlstad välkomnar golfklubben nyanlända med öppna i armar – i samarbete med ortens språkcafé som blir navet i en satsning för att få nyanlända att komma in bättre i samhället genom golfanläggningen.
Lars Hultkrantz, 65, är ordförande i föreningen Integration Kil som bland annat driver ortens språkcafé sedan 2016.
Han har en bakgrund på olika chefspositioner i näringslivet och har valt att engagera sig ideellt i en av samhällets stora utmaningar: Hur får vi nyanlända att etablera sig i det svenska samhället?
Ska känna samhörighet
- Språkcafét Integration Kil kompletterar språkundervisningen de nyanlända får på SFI, Svenska För Invandrare. Här pratar vi svenska och umgås för att känna samhörighet och skapa nya kontakter, berättar Lars Hultkrantz som ser idrotten som en viktig del för att få nyanlända vuxna och unga – däribland ensamkommande pojkar från främst Afghanistan – att hitta sin plats och roll i det svenska samhället.
- Fotbollen lockar mest, men vi har även låtit främst de unga pojkarna prova på golf.
Nu ska det ske i mer organiserad form tillsammans med ortens största idrottsförening, Kils golfklubb. Satsningen heter Golf för nya vänner och drivs av Skånes Golfförbund i samarbete med Svenska Golfförbundet med medel från Allmänna Arvsfonden och RF-SISU, Riksidrottsförbundet – och i den här satsningen även RF-SISU Värmland.
- Vi har redan etablerade kontakter med de nyanlända och ensamkommande. Jag är rätt säker på att vi kommer att få ihop en grupp om sju-åtta personer som vill prova på golf, och förhoppningsvis fortsätta att ta grönt kort och komma in i klubblivet med hjälp av mentorer, det vill säga ideella krafter i både klubben och föreningen Integration Kil, säger Lars Hultkrantz.
Tage Nordkvist är ordförande i Kils golfklubb. För honom, liksom övriga styrelsen, är det en självklarhet att engagera sig i satsningen.
Rädda om varandra
- Vi som golfklubb är en viktig del av närsamhället och vill bidra till att nyanlända i Kil känner en samhörighet i en för dem kanske okänd sektor av samhället. Jag förväntar mig en positiv reaktion från medlemmarna eftersom medlemmarna i Kils golfklubb kännetecknas av stor grad fint bemötande – och för att vi är rädda om varandra.
Patrik Norlin på RF-SISU Värmland är konsulent och kontaktperson för Kils golfklubb. Han säger om satsningen på nyanlända:
- Jättekul att klubben vill göra den här satsningen, jag tror att man har alla förutsättningar för att lyckas inkludera fler nyanlända i klubben. Några nyckelfaktorer tror jag är de etablerade kontakter Lars redan har i föreningen Integration Kil och jag tilltalas av tänket med mentorer och mentorskap för att få med de nyanlända i klubben, så att de inte hamnar i en egen grupp vid sidan av klubblivet. Det känns genomtänkt och hållbart över tid. Jag och mina kollegor ser fram emot att stötta och finnas med som bollplank till Kils GK i detta arbete.
Satsningen påbörjas när vaccineringen är på plats i Värmland.
Thomas Björn
.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Radiosporten - så omtyckt, så särklassig - tills nu!
Bolaget Sportscom AB utmanar Radiosporten.
Lyssnare ska få ett alternativ i höst , och i utbudet prioriteras fotbollsallsvenskan, SHL och Premier League
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar