Lars och kändisar bakom unik arena

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Herrarna bakom unika arenan i Arvika, fr v Lars Månsson, Magnus Norman och Jörgen Jönsson. Foto: Privat

- Vi vill bygga en plats för alla där alla mår bra och samtidigt skapa bra förutsättningar för att tillsammans anstränga sig, ung som gammal.

Lars Månsson medger att han är mer eller mindre besatt och att han har skänkt sitt liv till idrotten.

Idrottens betydelse

-Jo, så är det.  Jag har alltid älskat idrott och betydelsen av den.

- När jag var liten var jag alltid tillsammans med mina föräldrar och de sysslade oerhört mycket med idrott, som aktiva eller som ledare.

Då föddes idéer och idag har han förverkligat dem på ett unikt sätt. I Sverige finns ingen motsvarighet till det han har skapat i Arvika. Stan har nu ”Arenan”,på en gammal parkeringsplats har 2 500 kvm utnyttjats till framtidens Arena med  underlag av konstgräs, hardcourt och plastgolv, uppdelad i ett antal zoner, var och en avsedd för olika aktiviteter. 

Här kan man syssla med basket, innebandy, fotbollstennis, poptennis, pickelball, skottramper för hockey/innebandy, trialbana för cykel samt bordtennis, ja egentligen finns ingen begränsning. – och det är lust och initiativkraft, säg lekfullhet som styr.

Alla, oavsett ålder, ska lockas och gör det också.

Föräldrar annorlunda i dag

Som en uppmaning tjänar tanken med konceptet – helst ska träning, lek, rörelser, ske tillsammans, vuxna och yngre.

-Det är vad jag reagerade emot. Att vi inte har aktiviteter tillsammans som gällde under tidigare årtionden. Nu är det vanliga att föräldrar skjutsar sina barn till deras aktiviteter och sedan åker vidare till sina egna träningar.

-Under 80- och 90-talen, när jag själv var ung, var föräldrar mer involverade i barnens idrott. Fler människor engagerade sig i idrotten. 

-Tyvärr upplever jag att engagemanget från föräldrar i dagens idrott har minskat. 

- Många människor i åldern 35-55 har mer fokus på sin egen träning än att delta aktivt i en förening och stötta sina barns idrottande. Det är inte så överallt, men i tillräcklig hög grad. 

- Men det motiverade mig att starta projektet här i Arvika - människor ska idrotta gemensamt.

- Det här är ett koncept med målet att skapa en inkluderande samlingsplats för människor i alla åldrar, där idrott och välmående står i fokus. 

Samverka med flera idrotter

Arvika Idrottscenter är ett aktiebolag och idéen är att samverka med ideella föreningar, företag, kommun m fl. 

- Vi vill låta föreningarna utvecklas i samverkan med oss och självklart är målet att ha ett bolag som kan växa så vi kan få konceptet att etableras på fler orter.

Visionen är inte att producera elitidrottare, utan snarare att erbjuda en plats där alla kan utforska och njuta av olika idrotter tillsammans. 

Lars Månsson fortsätter:

-Arenan i Arvika är avsedd att fungera som en utvecklingsarena där vi experimentellt kan introducera och utveckla olika idrotter, både nya och gamla med ambitionen att stödja deras tillväxt. 

Lars har bildat bolaget European Sports Group där två välbekanta namn frontar, förra ishockeykändisen jörgen Jönsson och tennisstjärnan Magnus Norman.  

Han medger till och med att konceptet ”Idrott för alla" sträcker sig bortom Arvika och att modellen borde förverkligas på många fler platser i Sverige. 

Han pekar på dagens villkor. 

-Tyvärr Isolerar sig många föreningar i sin egen idrott och därmed går de miste om möjligheten till samarbete och kunskapsutbyte.

- Föreningarna borde enas kring gemensamma mål och arbeta tillsammans för att växa och utvecklas. 

Satsade egna pengar

Anläggningen har kostat att uppföra och Lars medger att han har satsat egna pengar.

- Jag har fått några lokala sponsorer, men det är inte större belopp än runt 25 000 kr per företag. 

Och vad har du själv bidragit med?

-nu är jag väl uppe i en sexsiffrig summa, erkänner han efter viss tvekan.

Utan att du får tillbaka något?

Ja, så är det, men jag var så övertygad om att det här skulle bli bra som skapelse…Jag ser det på sikt, säger Lars som också hinner med att jobba inom Länsförsäkringar Värmland.

Desto mer ideellt arbete har han bidragit med. Och ägnat mycket tid till etablering och tillväxt. Som när arenans matta, 80x30 meter, anlände och skulle målas med linjer för respektive idrott.

Då ställde svärmor upp

 - Jag hade inget annat val än att engagera hustru och barn, samt min mor och far och svärfar- svärmor. De ställde upp.

Men kommunen, då? Från ansvarigt håll borde du ha fått stöd

- De har inte gått in aktivt i projektet, ännu.

Men värmlänningarna kan skryta med en unik arena, framtidens arena!

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen