Lars och kändisar bakom extrem arena
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
- Vi vill bygga en plats för alla där alla mår bra och samtidigt skapa bra förutsättningar för att tillsammans anstränga sig, ung som gammal.
Lars Månsson medger att han är mer eller mindre besatt och att han har skänkt sitt liv till idrotten.
Idrottens betydelse
-Jo, så är det. Jag har alltid älskat idrott och betydelsen av den.
- När jag var liten var jag alltid tillsammans med mina föräldrar och de sysslade oerhört mycket med idrott, som aktiva eller som ledare.
Då föddes idéer och idag har han förverkligat dem på ett unikt sätt. I Sverige finns ingen motsvarighet till det han har skapat i Arvika. Stan har nu ”Arenan”,på en gammal parkeringsplats har 2 500 kvm utnyttjats till framtidens Arena med underlag av konstgräs, hardcourt och plastgolv, uppdelad i ett antal zoner, var och en avsedd för olika aktiviteter.
Här kan man syssla med basket, innebandy, fotbollstennis, poptennis, pickelball, skottramper för hockey/innebandy, trialbana för cykel samt bordtennis, ja egentligen finns ingen begränsning. – och det är lust och initiativkraft, säg lekfullhet som styr.
Alla, oavsett ålder, ska lockas och gör det också.
Föräldrar annorlunda i dag
Som en uppmaning tjänar tanken med konceptet – helst ska träning, lek, rörelser, ske tillsammans, vuxna och yngre.
-Det är vad jag reagerade emot. Att vi inte har aktiviteter tillsammans som gällde under tidigare årtionden. Nu är det vanliga att föräldrar skjutsar sina barn till deras aktiviteter och sedan åker vidare till sina egna träningar.
-Under 80- och 90-talen, när jag själv var ung, var föräldrar mer involverade i barnens idrott. Fler människor engagerade sig i idrotten.
-Tyvärr upplever jag att engagemanget från föräldrar i dagens idrott har minskat.
- Många människor i åldern 35-55 har mer fokus på sin egen träning än att delta aktivt i en förening och stötta sina barns idrottande. Det är inte så överallt, men i tillräcklig hög grad.
- Men det motiverade mig att starta projektet här i Arvika - människor ska idrotta gemensamt.
- Det här är ett koncept med målet att skapa en inkluderande samlingsplats för människor i alla åldrar, där idrott och välmående står i fokus.
Samverka med flera idrotter
Arvika Idrottscenter är ett aktiebolag och idéen är att samverka med ideella föreningar, företag, kommun m fl.
- Vi vill låta föreningarna utvecklas i samverkan med oss och självklart är målet att ha ett bolag som kan växa så vi kan få konceptet att etableras på fler orter.
Visionen är inte att producera elitidrottare, utan snarare att erbjuda en plats där alla kan utforska och njuta av olika idrotter tillsammans.
Lars Månsson fortsätter:
-Arenan i Arvika är avsedd att fungera som en utvecklingsarena där vi experimentellt kan introducera och utveckla olika idrotter, både nya och gamla med ambitionen att stödja deras tillväxt.
Lars har bildat bolaget European Sports Group där två välbekanta namn frontar, förra ishockeykändisen jörgen Jönsson och tennisstjärnan Magnus Norman.
Han medger till och med att konceptet ”Idrott för alla" sträcker sig bortom Arvika och att modellen borde förverkligas på många fler platser i Sverige.
Han pekar på dagens villkor.
-Tyvärr Isolerar sig många föreningar i sin egen idrott och därmed går de miste om möjligheten till samarbete och kunskapsutbyte.
- Föreningarna borde enas kring gemensamma mål och arbeta tillsammans för att växa och utvecklas.
Satsade egna pengar
Anläggningen har kostat att uppföra och Lars medger att han har satsat egna pengar.
- Jag har fått några lokala sponsorer, men det är inte större belopp än runt 25 000 kr per företag.
Och vad har du själv bidragit med?
-nu är jag väl uppe i en sexsiffrig summa, erkänner han efter viss tvekan.
Utan att du får tillbaka något?
Ja, så är det, men jag var så övertygad om att det här skulle bli bra som skapelse…Jag ser det på sikt, säger Lars som också hinner med att jobba inom Länsförsäkringar Värmland.
Desto mer ideellt arbete har han bidragit med. Och ägnat mycket tid till etablering och tillväxt. Som när arenans matta, 80x30 meter, anlände och skulle målas med linjer för respektive idrott.
Då ställde svärmor upp
- Jag hade inget annat val än att engagera hustru och barn, samt min mor och far och svärfar- svärmor. De ställde upp.
Men kommunen, då? Från ansvarigt håll borde du ha fått stöd
- De har inte gått in aktivt i projektet, ännu.
Men värmlänningarna kan skryta med en unik arena, framtidens arena!
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar