Ny attitydundersökning - svenskarna om idrott

Förra veckan släppte Riksidrottsförbundet mörka siffror som visar den stora utmaning idrottsrörelsen, på grund av pandemin, har framför sig. Ljusare är att västerbottningarnas engagemang och intresse för idrotten inte verkar ha svalnat. Det avslöjar en attitydundersökning genomförd av RF-SISU Västerbotten.

Riksidrottsförbundets statistik, som baseras på närmare 9000 idrottsföreningars LOK-stödsansökningar, talar sitt tydliga språk. Deltagartillfällen för ungdomsidrotten har under våren 2021 (jmf våren 2019) minskat med 16 procent för barn 7-12 år, 14 procent för 13-16-åringar, 21 procent för 17-20-åringar och hela 38 procent för de yngre vuxna 21-25 år.

En enorm nedgång syns dessutom bland aktiva med funktionsnedsättning där deltagartillfällena minskat med hela 70 procent.  

Gemensam folkhälsofråga

– Det här är ett historiskt tapp som saknar motstycke i svensk idrottsrörelse. Nu gäller det att se till att länets idrott kommer igång med full kraft igen. Och det är ingen isolerad idrottsfråga, det är en gemensam folkhälsofråga, kommenterar Niclas Bromark, länsidrottschef RF-SISU Västerbotten. 

Pandemin och de svarta siffrorna till trots, verkar engagemanget och intresset för idrotten i länet ändå inte ha svalnat, när västerbottningarna själva ger sin bild. Det visar en attitydundersökning som RF-SISU Västerbotten genomförde i våras, där västerbottningar 18 år och uppåt fick svara på frågor om hur ofta de idrottar, hur engagerade de är i idrottsrörelsen och hur viktig de tycker att idrotten är för samhället.

Resultatet visar bland annat att hela 76 procent instämmer i att idrottsrörelsen är en mycket viktig del av samhället, och 44 procent, inte långt ifrån varannan västerbottning, uppger att hen är medlem i minst en idrottsförening. Bland de som har barn svarade 6 av 10 att barnen/t är med i en idrottsförening och att 7 av 10 föräldrar är då själva aktivt engagerade i föreningen.

Föäldrar är beredda

Därtill svarade hela 40 procent av föräldrarna som idag inte är engagerade att de skulle kunna engagera sig – om de blir tillfrågade. På frågan om de tror att pandemin kommer att påverka deras, eller deras barns, framtida engagemang inom idrotten svarar de flesta att de inte tror det.   

– Vi vet sedan tidigare att Västerbotten har starka traditioner av både folkrörelser och idrott, så resultatet i sig är inte så förvånande. Vi genomförde 2018 samma attitydundersökning som då visade i stort sett samma resultat. 

- Men, i kölvattnet av pandemin är det såklart extra skönt med en bekräftelse på att det fortsatt finns ett enormt engagemang för länets idrott. Det ger kraft och energi till rörelsen att orka återstarta och utvecklas.  

– Förutom kraft och energi ger det också alla som är med och finansierar idrotten och verkar för folkhälsan i samhället, såväl offentliga som privata aktörer, goda anledningar att hjälpa till och bygga upp idrotten igen. För det är inget snack om att underlaget för och viljan till en livskraftig idrottsrörelse i länet fortsatt finns, avslutar Bromark. 

Fakta, om attitydundersökningen

En undersökning om västerbottningarnas attityder till och engagemang i och för idrottsrörelsen. 

600 svarande = beräknat 5-procentig felmarginal på en population av Västerbottens storlek. 

Slumpmässigt urval av personer boende i Västerbotten. 

Åldersintervall 18-80 år.  

Datainsamlingsperiod: 22 april–7 juni 2021. 

Om Riksidrottsförbundets statistik: 

Riksidrottsförbundet ha tagit fram preliminära siffror för antal aktiviteter/deltagartillfällen för våren 2021 som baseras på föreningars LOK-stödsansökningar. Siffrorna baseras på närmare 9000 föreningsansökningar och jämförs med samma period 2019.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.