Många vinnare i Östersund

Skidskyttestadion i Östersund är en av de största kommunala satsningarna i Sverige på ett internationellt idrottscentrum.

Undan för undan har en jättelik stadion och organisation byggts upp. 

Världscuptävlingarna har varit återkommande sedan i början av 90-talet, men tävlingarna i november, med 34 länder, innebar ett genombrott med fler åskådare, mera uppmärksamhet och större intäkter för det lokala näringslivet än tidigare

Eljusanläggningen över skidskyttestadion i Östersund är exceptionell. Nära 10 miljoner har satsats för att TV-sändningarna ska bli fullvärdiga.

Totalt är runt 70 miljoner investerade uppe i ett naturskönt område, vackert beläget över Storsjön, och ursprungligen en plats för Östersunds skidstadion, numera utbyggd; till en tävlingsarena inom vintersporter av högsta internationella klass.

Vintertid syns arenan på mils avstånd Stadion är den första anläggningen i världen som uppfyller TV-bolagens krav på ljusförhållanden för sändningar kvällstid. Investeringar i belysningen kostade 9 miljoner kronor och lyser upp både tävlingsområdet och kvällshimlen.

Falun hade företräde

Egentligen bedömdes Falun som mera aktuellt för ett svenskt centrum för skidskytte, men jämtlänningarna var handlingskraftiga och blev inspirerade av förtroendet att arrangera VM 1970. 

 Successivt skedde investeringar. 1993 tog kommunen beslut om att söka flera internationella tävlingar. 12 miljoner kronor satsades bl a på snökanoner, kyltorn, skidbroar, vallabodar, skidsekretariat, resultattavla och spårkartor.  

Målet var uuttalat – bygga Sveriges främsta arena och en av skidskyttevärldens främsta anläggningar och med matt få VM och på vägen dit, även Världscuparrangemang. Sedan dess har kommunala initiativ med stöd från Region Jämtland  och åtskilliga EU-miljoner stå för en expansion. Mediecentrum, tekniska innovationer, ståplatsläktaren nära inneplanen och skjutvallen har plats för 4 000 åskådare och som skapar arenaatmosfärhar tillkommit. Totalt kan 10 000 åskådare följa tävlingarna från läktarhåll. Lägg därtill ytterligare 15 000 personer utefter spåren avseenden.

Nu kom belöningen

Den definitiva belöningen kom vid världscupen i november.

De svenska åkarna bjöd på stor underhållning och guldkantade resultat. Totalt över  20,000 besökare under fem tävlingsdagar.

- En fantastisk start på säsongen både sportsligt och evenemangsmässigt. Höstens ovissa förberedelser som vi hade att förhålla oss till under rådande pandemi gjorde att det var ett extra intensivt arbete in i det sista säger Rikard Grip, generalsekreterare vid Svenska Skidskytteförbundet.   

- Hela Världscuporganisationen gjorde ett fantastiskt jobb och den insatsen innebar den här succén, 

- Stödet från alla partners, både lokala och nationella har varit enormt viktigt för oss. I synnerhet Östersunds kommun, Destination Östersund och Storsjöyran som hjälpte oss att skapa festen och stämningen!  

Östersund har stått som värd för Världscuppremiären i skidskytte under många år men tävlingarna i november innebar en historisk succé. Denna gång märktes ett mycket större intresse än tidigare, med fullbokade hotell och ett stort tryck på biljettförsäljningen.  

Många bidrog i Jämtland

 - Det var viktigt för Östersund att vi kunde visa att vi verkligen gillar att ha Världscupen hos oss.Jag tror att det gick fram, säger Bosse Svensson, kommunstyrelsens ordförande i Östersund.

Östersunds kommun och Destinationsbolaget tillsammans med Storsjöyran anordnade en folkfest med ljustema på stan i samband med världscupinvigningen, och både handel och hotell kunde se att detta var rätt väg att gå, och något att bygga vidare på under kommande år.

-Folkfest på stan, fulla läktare och sportsliga framgångar, bättre kunde det inte bli. Skidskytteorganisationen, kommunen och besöksnäringen har hittat en ny nivå på samarbete, betonar Bosse Svensson.

Även hos Destination Östersund som bidrog stort i samarbetet för att skapa skidskyttefesten är nöjda med det resultat av evenemanget:

- Jättekul och välkommet att vi åter kunde hälsa både aktiva och publik välkomna tillbaka till Östersund, säger Mikael Jonsson, VD på Destination Östersund.  Och vilken fest det blev, med fina svenska framgångar och ett rejält tryck på läktaren. 

kommersiellt värde för kommunen

Han fortsätter:  

- Östersund är beroende av stora evenemang, de har stor ekonomisk och identitetsstärkande betydelse för hela stan. Det har varit tuffa månader för många i besöksnäringen och att nu skidskyttet var tillbaka gav ett stort kommersiellt värde i form av direktekonomiska effekter. 

- Dessutom är världscupen i skidskytte en viktig del av marknadsföringen av Östersund, tack vare TV-sändningarna. I år fick vi ju även till en kamera på Gustavsbergsbacken som filmade över stan. Det bidrar till bilden av Östersund som en stad nära naturen som kan ge oss både nationella och internationella gäster. 

Nästa år blir det inte någon säsongsstart för världscupen i Sverige. istället står Östersund som värd för säsongsavslutningen i mars 2023.  

Thomas Ejderhov

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden. 

Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.

I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.