Många vinnare i Östersund

Skidskyttestadion i Östersund är en av de största kommunala satsningarna i Sverige på ett internationellt idrottscentrum.

Undan för undan har en jättelik stadion och organisation byggts upp. 

Världscuptävlingarna har varit återkommande sedan i början av 90-talet, men tävlingarna i november, med 34 länder, innebar ett genombrott med fler åskådare, mera uppmärksamhet och större intäkter för det lokala näringslivet än tidigare

Eljusanläggningen över skidskyttestadion i Östersund är exceptionell. Nära 10 miljoner har satsats för att TV-sändningarna ska bli fullvärdiga.

Totalt är runt 70 miljoner investerade uppe i ett naturskönt område, vackert beläget över Storsjön, och ursprungligen en plats för Östersunds skidstadion, numera utbyggd; till en tävlingsarena inom vintersporter av högsta internationella klass.

Vintertid syns arenan på mils avstånd Stadion är den första anläggningen i världen som uppfyller TV-bolagens krav på ljusförhållanden för sändningar kvällstid. Investeringar i belysningen kostade 9 miljoner kronor och lyser upp både tävlingsområdet och kvällshimlen.

Falun hade företräde

Egentligen bedömdes Falun som mera aktuellt för ett svenskt centrum för skidskytte, men jämtlänningarna var handlingskraftiga och blev inspirerade av förtroendet att arrangera VM 1970. 

 Successivt skedde investeringar. 1993 tog kommunen beslut om att söka flera internationella tävlingar. 12 miljoner kronor satsades bl a på snökanoner, kyltorn, skidbroar, vallabodar, skidsekretariat, resultattavla och spårkartor.  

Målet var uuttalat – bygga Sveriges främsta arena och en av skidskyttevärldens främsta anläggningar och med matt få VM och på vägen dit, även Världscuparrangemang. Sedan dess har kommunala initiativ med stöd från Region Jämtland  och åtskilliga EU-miljoner stå för en expansion. Mediecentrum, tekniska innovationer, ståplatsläktaren nära inneplanen och skjutvallen har plats för 4 000 åskådare och som skapar arenaatmosfärhar tillkommit. Totalt kan 10 000 åskådare följa tävlingarna från läktarhåll. Lägg därtill ytterligare 15 000 personer utefter spåren avseenden.

Nu kom belöningen

Den definitiva belöningen kom vid världscupen i november.

De svenska åkarna bjöd på stor underhållning och guldkantade resultat. Totalt över  20,000 besökare under fem tävlingsdagar.

- En fantastisk start på säsongen både sportsligt och evenemangsmässigt. Höstens ovissa förberedelser som vi hade att förhålla oss till under rådande pandemi gjorde att det var ett extra intensivt arbete in i det sista säger Rikard Grip, generalsekreterare vid Svenska Skidskytteförbundet.   

- Hela Världscuporganisationen gjorde ett fantastiskt jobb och den insatsen innebar den här succén, 

- Stödet från alla partners, både lokala och nationella har varit enormt viktigt för oss. I synnerhet Östersunds kommun, Destination Östersund och Storsjöyran som hjälpte oss att skapa festen och stämningen!  

Östersund har stått som värd för Världscuppremiären i skidskytte under många år men tävlingarna i november innebar en historisk succé. Denna gång märktes ett mycket större intresse än tidigare, med fullbokade hotell och ett stort tryck på biljettförsäljningen.  

Många bidrog i Jämtland

 - Det var viktigt för Östersund att vi kunde visa att vi verkligen gillar att ha Världscupen hos oss.Jag tror att det gick fram, säger Bosse Svensson, kommunstyrelsens ordförande i Östersund.

Östersunds kommun och Destinationsbolaget tillsammans med Storsjöyran anordnade en folkfest med ljustema på stan i samband med världscupinvigningen, och både handel och hotell kunde se att detta var rätt väg att gå, och något att bygga vidare på under kommande år.

-Folkfest på stan, fulla läktare och sportsliga framgångar, bättre kunde det inte bli. Skidskytteorganisationen, kommunen och besöksnäringen har hittat en ny nivå på samarbete, betonar Bosse Svensson.

Även hos Destination Östersund som bidrog stort i samarbetet för att skapa skidskyttefesten är nöjda med det resultat av evenemanget:

- Jättekul och välkommet att vi åter kunde hälsa både aktiva och publik välkomna tillbaka till Östersund, säger Mikael Jonsson, VD på Destination Östersund.  Och vilken fest det blev, med fina svenska framgångar och ett rejält tryck på läktaren. 

kommersiellt värde för kommunen

Han fortsätter:  

- Östersund är beroende av stora evenemang, de har stor ekonomisk och identitetsstärkande betydelse för hela stan. Det har varit tuffa månader för många i besöksnäringen och att nu skidskyttet var tillbaka gav ett stort kommersiellt värde i form av direktekonomiska effekter. 

- Dessutom är världscupen i skidskytte en viktig del av marknadsföringen av Östersund, tack vare TV-sändningarna. I år fick vi ju även till en kamera på Gustavsbergsbacken som filmade över stan. Det bidrar till bilden av Östersund som en stad nära naturen som kan ge oss både nationella och internationella gäster. 

Nästa år blir det inte någon säsongsstart för världscupen i Sverige. istället står Östersund som värd för säsongsavslutningen i mars 2023.  

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.