Många vinnare i Östersund

Skidskyttestadion i Östersund är en av de största kommunala satsningarna i Sverige på ett internationellt idrottscentrum.

Undan för undan har en jättelik stadion och organisation byggts upp. 

Världscuptävlingarna har varit återkommande sedan i början av 90-talet, men tävlingarna i november, med 34 länder, innebar ett genombrott med fler åskådare, mera uppmärksamhet och större intäkter för det lokala näringslivet än tidigare

Eljusanläggningen över skidskyttestadion i Östersund är exceptionell. Nära 10 miljoner har satsats för att TV-sändningarna ska bli fullvärdiga.

Totalt är runt 70 miljoner investerade uppe i ett naturskönt område, vackert beläget över Storsjön, och ursprungligen en plats för Östersunds skidstadion, numera utbyggd; till en tävlingsarena inom vintersporter av högsta internationella klass.

Vintertid syns arenan på mils avstånd Stadion är den första anläggningen i världen som uppfyller TV-bolagens krav på ljusförhållanden för sändningar kvällstid. Investeringar i belysningen kostade 9 miljoner kronor och lyser upp både tävlingsområdet och kvällshimlen.

Falun hade företräde

Egentligen bedömdes Falun som mera aktuellt för ett svenskt centrum för skidskytte, men jämtlänningarna var handlingskraftiga och blev inspirerade av förtroendet att arrangera VM 1970. 

 Successivt skedde investeringar. 1993 tog kommunen beslut om att söka flera internationella tävlingar. 12 miljoner kronor satsades bl a på snökanoner, kyltorn, skidbroar, vallabodar, skidsekretariat, resultattavla och spårkartor.  

Målet var uuttalat – bygga Sveriges främsta arena och en av skidskyttevärldens främsta anläggningar och med matt få VM och på vägen dit, även Världscuparrangemang. Sedan dess har kommunala initiativ med stöd från Region Jämtland  och åtskilliga EU-miljoner stå för en expansion. Mediecentrum, tekniska innovationer, ståplatsläktaren nära inneplanen och skjutvallen har plats för 4 000 åskådare och som skapar arenaatmosfärhar tillkommit. Totalt kan 10 000 åskådare följa tävlingarna från läktarhåll. Lägg därtill ytterligare 15 000 personer utefter spåren avseenden.

Nu kom belöningen

Den definitiva belöningen kom vid världscupen i november.

De svenska åkarna bjöd på stor underhållning och guldkantade resultat. Totalt över  20,000 besökare under fem tävlingsdagar.

- En fantastisk start på säsongen både sportsligt och evenemangsmässigt. Höstens ovissa förberedelser som vi hade att förhålla oss till under rådande pandemi gjorde att det var ett extra intensivt arbete in i det sista säger Rikard Grip, generalsekreterare vid Svenska Skidskytteförbundet.   

- Hela Världscuporganisationen gjorde ett fantastiskt jobb och den insatsen innebar den här succén, 

- Stödet från alla partners, både lokala och nationella har varit enormt viktigt för oss. I synnerhet Östersunds kommun, Destination Östersund och Storsjöyran som hjälpte oss att skapa festen och stämningen!  

Östersund har stått som värd för Världscuppremiären i skidskytte under många år men tävlingarna i november innebar en historisk succé. Denna gång märktes ett mycket större intresse än tidigare, med fullbokade hotell och ett stort tryck på biljettförsäljningen.  

Många bidrog i Jämtland

 - Det var viktigt för Östersund att vi kunde visa att vi verkligen gillar att ha Världscupen hos oss.Jag tror att det gick fram, säger Bosse Svensson, kommunstyrelsens ordförande i Östersund.

Östersunds kommun och Destinationsbolaget tillsammans med Storsjöyran anordnade en folkfest med ljustema på stan i samband med världscupinvigningen, och både handel och hotell kunde se att detta var rätt väg att gå, och något att bygga vidare på under kommande år.

-Folkfest på stan, fulla läktare och sportsliga framgångar, bättre kunde det inte bli. Skidskytteorganisationen, kommunen och besöksnäringen har hittat en ny nivå på samarbete, betonar Bosse Svensson.

Även hos Destination Östersund som bidrog stort i samarbetet för att skapa skidskyttefesten är nöjda med det resultat av evenemanget:

- Jättekul och välkommet att vi åter kunde hälsa både aktiva och publik välkomna tillbaka till Östersund, säger Mikael Jonsson, VD på Destination Östersund.  Och vilken fest det blev, med fina svenska framgångar och ett rejält tryck på läktaren. 

kommersiellt värde för kommunen

Han fortsätter:  

- Östersund är beroende av stora evenemang, de har stor ekonomisk och identitetsstärkande betydelse för hela stan. Det har varit tuffa månader för många i besöksnäringen och att nu skidskyttet var tillbaka gav ett stort kommersiellt värde i form av direktekonomiska effekter. 

- Dessutom är världscupen i skidskytte en viktig del av marknadsföringen av Östersund, tack vare TV-sändningarna. I år fick vi ju även till en kamera på Gustavsbergsbacken som filmade över stan. Det bidrar till bilden av Östersund som en stad nära naturen som kan ge oss både nationella och internationella gäster. 

Nästa år blir det inte någon säsongsstart för världscupen i Sverige. istället står Östersund som värd för säsongsavslutningen i mars 2023.  

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.