Trafikverkets förslag retar idrotten
Det är ett ärende som aldrig borde ha tillkommit, förslaget växer och väcker allt mer vrede.. Nu är också RF-basen Björn Eriksson riktigt arg och han döljer inte sin irritation.
− Det handlar om stora miljonbelopp som det offentliga vill tvinga på ideella föreningar och för det ska vi ersättas med en, i sammanhanget, spottstyver. Det här är ingenting annat än judaspengar – och det tackar vi nej till. Nu måste regeringen ta sitt ansvar, annars har vi snart inga lopp kvar.
Trafikverket har med envishet hållit fast vid förslaget som slår hårt mot idrotten. I klartext, alla föreningar som anordnar tävlingar på cykel, med bil, eller andra fordon ska påtvingas nya avgifter.
Klubbar som sysslar med cykel, trial, motor o måste ordna med en helt annan och dyrare skyltning och ursprungligen skulle inte funktionärer från föreningar få vara flaggvakter, utan personal skulle hyras in.
- Det är helt orimligt att ideella allmännyttiga föreningar ska bära hela kostnaden för andra åtgärder på våra vägar. När vi dessutom får höra att prislistorna hos Trafikverkets olika regioner kan skilja flera tusen procent då går det inte att bli annat än upprörd, säger Björn Eriksson.
Den förra regeringen initierade de här förändringarna, men då agerade Björn Eriksson och efter samtal trodde han att frågan var borta från dagordningen.
Men nu har förslaget blivit aktuellt igen. Från den 1 januari 2023 inför Trafikverket ett justerat arbetssätt som bland annat innebär att alla kostnader för att genomföra idrottsevenemang helt eller delvis på vägar, som exempelvis skyltning vid evenemanget ska belasta arrangören.
Nyligen presenterades ett förslag om att ge ett bidrag på 500 000 kronor till Riksidrottsförbundet under perioden december till sista mars – en period då i princip inga idrottstävlingar på vägar äger rum.
Byråkratin maler på...
− Stora miljonbelopp vill det offentliga tvinga på ideella föreningar och för det ska vi ersättas med en, i sammanhanget, spottstyver. Det här är ingenting annat än judaspengar – och det tackar vi nej till. Nu måste regeringen ta sitt ansvar annars har vi snart inga lopp kvar, säger Björn Eriksson.
Thomas Ejderhov
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
905 lag kom till start i årets Tiomila-orientering i Östgöta-skogarna utanför Finspång. Det är det högsta antalet sedan pandemin och ökar ersättningen till Tiomilaföreningen som äger tävlingen och SOFT, det svenska förbundet. Detta erhåller arrangörsersättning, baserat på antal lag, nu i storleksordningen 800 000 kronor.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.