Trafikverkets förslag retar idrotten

Det är ett ärende som aldrig borde ha tillkommit, förslaget växer och väcker allt mer vrede.. Nu är också RF-basen Björn Eriksson riktigt arg och han döljer inte sin irritation.

− Det handlar om stora miljonbelopp som det offentliga vill tvinga på ideella föreningar och för det ska vi ersättas med en, i sammanhanget, spottstyver. Det här är ingenting annat än judaspengar – och det tackar vi nej till. Nu måste regeringen ta sitt ansvar, annars har vi snart inga lopp kvar.

Trafikverket har med envishet hållit fast vid förslaget som slår hårt mot idrotten. I klartext, alla föreningar som anordnar tävlingar på cykel, med bil, eller andra fordon ska påtvingas nya avgifter.

Klubbar  som sysslar med cykel, trial, motor o måste ordna med en helt annan och dyrare skyltning och ursprungligen skulle inte funktionärer från föreningar få vara flaggvakter, utan personal skulle hyras in.

- Det är helt orimligt att ideella allmännyttiga föreningar ska bära hela kostnaden för andra åtgärder på våra vägar. När vi dessutom får höra att prislistorna hos Trafikverkets olika regioner kan skilja flera tusen procent då går det inte att bli annat än upprörd, säger Björn Eriksson.

Den förra regeringen initierade de här förändringarna, men då agerade Björn Eriksson och efter samtal trodde han  att frågan var borta från dagordningen.

Men nu har förslaget blivit aktuellt igen. Från den 1 januari 2023 inför Trafikverket ett justerat arbetssätt som bland annat innebär att alla kostnader för att genomföra idrottsevenemang helt eller delvis på vägar, som exempelvis skyltning vid evenemanget ska belasta arrangören. 

Nyligen presenterades ett förslag om att ge ett bidrag på 500 000 kronor till Riksidrottsförbundet under perioden december till sista mars – en period då i princip inga idrottstävlingar på vägar äger rum. 

Byråkratin maler på...

− Stora miljonbelopp vill det offentliga tvinga på ideella föreningar och för det ska vi ersättas med en, i sammanhanget, spottstyver. Det här är ingenting annat än judaspengar – och det tackar vi nej till. Nu måste regeringen ta sitt ansvar annars har vi snart inga lopp kvar, säger Björn Eriksson.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.