Byråkraterna vägrar att tänka om
Tidigare löften har vägt tunt och idrotten drabbas när Trafikverket förslag förverkligas.
Trafikverket står fast vid att ta betalt från tävlingsarrangörer stora och små, trots att man tidigare sagt att man vill göra det lättare och avgiftsfritt för tävlingsarrangörer. I veckan presenterade Trafikverket tre olika möjliga handlingsvägarna för 2024 och framåt som har en sak gemensamt nämligen att de riskerar att utarma många idrotter
Trafikverket har nu lämnat deras tre förslag till infrastrukturministern Andreas Carlsson. Att infrastrukturministern skulle gå emot sin myndighet och lansera ett eget förslag är osannolikt. Det bästa idrotten kan hoppas på är att förslaget möjligen återremitteras med anledning att det får effekter för många små lopp, eftersom det finns förslag på att alla lopp ska betala 2000 kronor i administrationsavgift. Dessa tusenlappar ska läggas till andra avgifter som andra myndigheter tar av den lilla arrangören. Kostnader som arrangörer med små startfält ofta har svårt att få kostnadstäckning för.
Glömmer bort det ideella
Ett grundläggande problem är att Trafikverket ser idrotten som vilken verksamhet som helst. Man glömmer bort att idrotten består av ideella idrottsföreningar som är en del av civilsamhället och får över tid inte generera vinst. Eventuellt överskott från egna verksamheten ska återinvesteras.
Trafikverkets förslag har både sportsliga och ekonomiska konsekvenser. På den sportsliga sidan har vi redan i dag sett att antalet evenemang från idrotter som huserar på väg har minskat kraftigt, inte minst triathlon och cykel. Färre tävlingstillfällen gör det svårare att utöva sitt idrottsintresse och leder med största sannolikhet till svagare sport.
Den ekonomiska aspekten är också viktigt både för den lilla arrangören och för de större. Ideella föreningar budgeterar och planerar med ersättningar från motionsloppen i sin verksamhet. Till följd av osäkerhet kring motionsloppens förutsättningar har klubbars tvingats agera så att deras ekonomi försämrats och därmed har även klubbarnas aktiviteter minskat.
Ett tak på ersättningarna till 150 000 kronor innebär att flera ideella föreningar går miste om intäkter de räknat med och som går till föreningsaktiviteter. För Vätternrundan innebär detta att de går miste om cirka 1,5 miljoner kronor. Pengar som de utifrån tidigare kommunikation från Trafikverket planerat sin verksamhet utifrån.
För arrangemang som fortsatt drabbas hårt av pandemin är det förödande med svikna löften. Inte minst när deltagarnivåerna fortsatt är låga i relation till innan pandemin.
Arrangörer går fortsatt ekonomiskt på knäna. PÅ RF är man väl medvetna om problemet. I ett uttalande om Trafikverkets förslag säger generalsekreterare Stefan Bergh:
- 2023 har inte varit ett representativt år för motions- och tävlingslopp. Höga kostnader med det ursprungliga regelverket och osäkra förutsättningar har gjort att många arrangörer har ställt in.
Tvingas ställa in
- Det drabbar såväl utövarna, föreningarna som folkhälsan. Jag är bekymrad över den föreslagna grundkostnaden och vad det kan komma att innebära för de små, lokala arrangörerna. Den totala kostnaden för att arrangera ett lopp med avgifter till olika myndigheter riskerar att bli övermäktig.”
Nu behöver Anna Iwarsson snabbt agera för att se till att rädda det som räddas kan. Idrotten blöder.
- Vi är sårbara och behöver värna våra förutsättningar att verka så att de inte försämras eller motarbetas av myndigheter.
Staffan Movin
Mest lästa just nu
Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar