Tredje Träffpunkt Idrott har avslutats

På torsdagen avslutades Träffpunkt Idrott på Göteborgmässan. I föreläsningssalarna har det delats kunskap, på mässgolvet har det gjorts affärer och där emellan har nya och gamla branschkollegor minglat. 

Avslutningen kröntes med en prisutdelning  för Årets mest hållbara idrott 2022! Här toppar Orientering före fotboll och skidor.

Mette Brolinson, idrottschef Svenska Orienteringsförbundet, och August Mollén, VM-silvermedaljör i knockout sprint 2022, tog emot utmärkelsen Årets mest hållbara idrott 2022 i undersökningen Idrottens Hållbarhetsbarometer, på Träffpunkt Idrott under torsdagen. Foto: Tommy Holl/Idrottens Kraft

Orientering är Årets mest hållbara idrott 2022! Orientering toppar före fotboll och skidor – med innebandy, golf och handboll strax efter.

- Jätteroligt och lite överraskande – vi känner att vi bara är i början av vårt hållbarhetsarbete, säger Mette Brolinson, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet som under torsdagen tog emot utmärkelsen på Träffpunkt Idrott tillsammans med VM-silvermedaljören i knockout sprint 2022, August Mollén, och fortsätter:

-   Skogen är vår arena och vi försöker sköta oss genom bra kontakt med markägare och lämna skogen ren och snygg efter oss. Den här utmärkelsen är ett kvitto på att vi gör det bra och samtidigt en klapp på axeln inför det fortsatta arbetet, bland annat inkludera paraidrottare och unga i socialt utsatta områden ännu bättre i orienteringen som är ”en idrott för alla hela livet”.

 Uppmuntra och inspirera

Idrottens Hållbarhetsbarometer är ett initiativ av Föreningen Idrottens Kraft och analysföretaget Demoskop, som låter ett representativt urval av Sveriges befolkning tycka till om 15 idrotters hållbarhetsarbete inom åtta olika delområden. Årets upplaga är den tredje i ordningen. Thomas Björn, Idrottens Kraft, säger om syftet:

- Med Idrottens Hållbarhetsbarometer vill vi lyfta och uppmuntra de idrotter som kliver fram i hållbarhetsfrågan, inspirera fler förbund att komma i gång med hållbarhetsarbetet och påverka beslutsfattare att satsa mer på idrotten. Det är hög tid idrotten tar större plats i samhällsutvecklingen och visar vad den bidrar med för att göra Sverige starkare och mer hållbart!

Barometern

Idrottens Hållbarhetsbarometer 2022 (rankingpoäng av 100 möjliga):

1.     Orientering(65)

2.     Fotboll (62)                                            

Skidor (62)

4.     Innebandy (58)

5.     Golf (55)

       Handboll(55)

7.     Basket (53)

8.     Kanot (51)

9.     Brottning (48)

10.  Gymnastik (47)

Ishockey (47)

12.  Segling(46)

13.  Ridsport (45)

14.  Bandy (44)

15.  Motorcykelsport (36)

Idrotterna som är högst rankade inom respektive delområde:

Bred ungdomsverksamhet Fotboll

Bra idrott för vuxna och pensionärer Golf

Inkludera pojkar och flickor lika mycket Orientering och skidor

Inkludera individer med utländsk bakgrund Fotboll

Inkludera individer med funktionsvariation Skidåkning

Har idrottsanläggningar som minimerar påverkan på miljö och klimat Orientering

Att bidra till folkhälsan Orientering

Att ge positiva ekonomiska effekter på besöksnäringen Skidåkning

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.