Tredje Träffpunkt Idrott har avslutats

På torsdagen avslutades Träffpunkt Idrott på Göteborgmässan. I föreläsningssalarna har det delats kunskap, på mässgolvet har det gjorts affärer och där emellan har nya och gamla branschkollegor minglat. 

Avslutningen kröntes med en prisutdelning  för Årets mest hållbara idrott 2022! Här toppar Orientering före fotboll och skidor.

Mette Brolinson, idrottschef Svenska Orienteringsförbundet, och August Mollén, VM-silvermedaljör i knockout sprint 2022, tog emot utmärkelsen Årets mest hållbara idrott 2022 i undersökningen Idrottens Hållbarhetsbarometer, på Träffpunkt Idrott under torsdagen. Foto: Tommy Holl/Idrottens Kraft

Orientering är Årets mest hållbara idrott 2022! Orientering toppar före fotboll och skidor – med innebandy, golf och handboll strax efter.

- Jätteroligt och lite överraskande – vi känner att vi bara är i början av vårt hållbarhetsarbete, säger Mette Brolinson, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet som under torsdagen tog emot utmärkelsen på Träffpunkt Idrott tillsammans med VM-silvermedaljören i knockout sprint 2022, August Mollén, och fortsätter:

-   Skogen är vår arena och vi försöker sköta oss genom bra kontakt med markägare och lämna skogen ren och snygg efter oss. Den här utmärkelsen är ett kvitto på att vi gör det bra och samtidigt en klapp på axeln inför det fortsatta arbetet, bland annat inkludera paraidrottare och unga i socialt utsatta områden ännu bättre i orienteringen som är ”en idrott för alla hela livet”.

 Uppmuntra och inspirera

Idrottens Hållbarhetsbarometer är ett initiativ av Föreningen Idrottens Kraft och analysföretaget Demoskop, som låter ett representativt urval av Sveriges befolkning tycka till om 15 idrotters hållbarhetsarbete inom åtta olika delområden. Årets upplaga är den tredje i ordningen. Thomas Björn, Idrottens Kraft, säger om syftet:

- Med Idrottens Hållbarhetsbarometer vill vi lyfta och uppmuntra de idrotter som kliver fram i hållbarhetsfrågan, inspirera fler förbund att komma i gång med hållbarhetsarbetet och påverka beslutsfattare att satsa mer på idrotten. Det är hög tid idrotten tar större plats i samhällsutvecklingen och visar vad den bidrar med för att göra Sverige starkare och mer hållbart!

Barometern

Idrottens Hållbarhetsbarometer 2022 (rankingpoäng av 100 möjliga):

1.     Orientering(65)

2.     Fotboll (62)                                            

Skidor (62)

4.     Innebandy (58)

5.     Golf (55)

       Handboll(55)

7.     Basket (53)

8.     Kanot (51)

9.     Brottning (48)

10.  Gymnastik (47)

Ishockey (47)

12.  Segling(46)

13.  Ridsport (45)

14.  Bandy (44)

15.  Motorcykelsport (36)

Idrotterna som är högst rankade inom respektive delområde:

Bred ungdomsverksamhet Fotboll

Bra idrott för vuxna och pensionärer Golf

Inkludera pojkar och flickor lika mycket Orientering och skidor

Inkludera individer med utländsk bakgrund Fotboll

Inkludera individer med funktionsvariation Skidåkning

Har idrottsanläggningar som minimerar påverkan på miljö och klimat Orientering

Att bidra till folkhälsan Orientering

Att ge positiva ekonomiska effekter på besöksnäringen Skidåkning

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.