Tredje Träffpunkt Idrott har avslutats

På torsdagen avslutades Träffpunkt Idrott på Göteborgmässan. I föreläsningssalarna har det delats kunskap, på mässgolvet har det gjorts affärer och där emellan har nya och gamla branschkollegor minglat. 

Avslutningen kröntes med en prisutdelning  för Årets mest hållbara idrott 2022! Här toppar Orientering före fotboll och skidor.

Mette Brolinson, idrottschef Svenska Orienteringsförbundet, och August Mollén, VM-silvermedaljör i knockout sprint 2022, tog emot utmärkelsen Årets mest hållbara idrott 2022 i undersökningen Idrottens Hållbarhetsbarometer, på Träffpunkt Idrott under torsdagen. Foto: Tommy Holl/Idrottens Kraft

Orientering är Årets mest hållbara idrott 2022! Orientering toppar före fotboll och skidor – med innebandy, golf och handboll strax efter.

- Jätteroligt och lite överraskande – vi känner att vi bara är i början av vårt hållbarhetsarbete, säger Mette Brolinson, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet som under torsdagen tog emot utmärkelsen på Träffpunkt Idrott tillsammans med VM-silvermedaljören i knockout sprint 2022, August Mollén, och fortsätter:

-   Skogen är vår arena och vi försöker sköta oss genom bra kontakt med markägare och lämna skogen ren och snygg efter oss. Den här utmärkelsen är ett kvitto på att vi gör det bra och samtidigt en klapp på axeln inför det fortsatta arbetet, bland annat inkludera paraidrottare och unga i socialt utsatta områden ännu bättre i orienteringen som är ”en idrott för alla hela livet”.

 Uppmuntra och inspirera

Idrottens Hållbarhetsbarometer är ett initiativ av Föreningen Idrottens Kraft och analysföretaget Demoskop, som låter ett representativt urval av Sveriges befolkning tycka till om 15 idrotters hållbarhetsarbete inom åtta olika delområden. Årets upplaga är den tredje i ordningen. Thomas Björn, Idrottens Kraft, säger om syftet:

- Med Idrottens Hållbarhetsbarometer vill vi lyfta och uppmuntra de idrotter som kliver fram i hållbarhetsfrågan, inspirera fler förbund att komma i gång med hållbarhetsarbetet och påverka beslutsfattare att satsa mer på idrotten. Det är hög tid idrotten tar större plats i samhällsutvecklingen och visar vad den bidrar med för att göra Sverige starkare och mer hållbart!

Barometern

Idrottens Hållbarhetsbarometer 2022 (rankingpoäng av 100 möjliga):

1.     Orientering(65)

2.     Fotboll (62)                                            

Skidor (62)

4.     Innebandy (58)

5.     Golf (55)

       Handboll(55)

7.     Basket (53)

8.     Kanot (51)

9.     Brottning (48)

10.  Gymnastik (47)

Ishockey (47)

12.  Segling(46)

13.  Ridsport (45)

14.  Bandy (44)

15.  Motorcykelsport (36)

Idrotterna som är högst rankade inom respektive delområde:

Bred ungdomsverksamhet Fotboll

Bra idrott för vuxna och pensionärer Golf

Inkludera pojkar och flickor lika mycket Orientering och skidor

Inkludera individer med utländsk bakgrund Fotboll

Inkludera individer med funktionsvariation Skidåkning

Har idrottsanläggningar som minimerar påverkan på miljö och klimat Orientering

Att bidra till folkhälsan Orientering

Att ge positiva ekonomiska effekter på besöksnäringen Skidåkning

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen