Tredje Träffpunkt Idrott har avslutats

På torsdagen avslutades Träffpunkt Idrott på Göteborgmässan. I föreläsningssalarna har det delats kunskap, på mässgolvet har det gjorts affärer och där emellan har nya och gamla branschkollegor minglat. 

Avslutningen kröntes med en prisutdelning  för Årets mest hållbara idrott 2022! Här toppar Orientering före fotboll och skidor.

Mette Brolinson, idrottschef Svenska Orienteringsförbundet, och August Mollén, VM-silvermedaljör i knockout sprint 2022, tog emot utmärkelsen Årets mest hållbara idrott 2022 i undersökningen Idrottens Hållbarhetsbarometer, på Träffpunkt Idrott under torsdagen. Foto: Tommy Holl/Idrottens Kraft

Orientering är Årets mest hållbara idrott 2022! Orientering toppar före fotboll och skidor – med innebandy, golf och handboll strax efter.

- Jätteroligt och lite överraskande – vi känner att vi bara är i början av vårt hållbarhetsarbete, säger Mette Brolinson, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet som under torsdagen tog emot utmärkelsen på Träffpunkt Idrott tillsammans med VM-silvermedaljören i knockout sprint 2022, August Mollén, och fortsätter:

-   Skogen är vår arena och vi försöker sköta oss genom bra kontakt med markägare och lämna skogen ren och snygg efter oss. Den här utmärkelsen är ett kvitto på att vi gör det bra och samtidigt en klapp på axeln inför det fortsatta arbetet, bland annat inkludera paraidrottare och unga i socialt utsatta områden ännu bättre i orienteringen som är ”en idrott för alla hela livet”.

 Uppmuntra och inspirera

Idrottens Hållbarhetsbarometer är ett initiativ av Föreningen Idrottens Kraft och analysföretaget Demoskop, som låter ett representativt urval av Sveriges befolkning tycka till om 15 idrotters hållbarhetsarbete inom åtta olika delområden. Årets upplaga är den tredje i ordningen. Thomas Björn, Idrottens Kraft, säger om syftet:

- Med Idrottens Hållbarhetsbarometer vill vi lyfta och uppmuntra de idrotter som kliver fram i hållbarhetsfrågan, inspirera fler förbund att komma i gång med hållbarhetsarbetet och påverka beslutsfattare att satsa mer på idrotten. Det är hög tid idrotten tar större plats i samhällsutvecklingen och visar vad den bidrar med för att göra Sverige starkare och mer hållbart!

Barometern

Idrottens Hållbarhetsbarometer 2022 (rankingpoäng av 100 möjliga):

1.     Orientering(65)

2.     Fotboll (62)                                            

Skidor (62)

4.     Innebandy (58)

5.     Golf (55)

       Handboll(55)

7.     Basket (53)

8.     Kanot (51)

9.     Brottning (48)

10.  Gymnastik (47)

Ishockey (47)

12.  Segling(46)

13.  Ridsport (45)

14.  Bandy (44)

15.  Motorcykelsport (36)

Idrotterna som är högst rankade inom respektive delområde:

Bred ungdomsverksamhet Fotboll

Bra idrott för vuxna och pensionärer Golf

Inkludera pojkar och flickor lika mycket Orientering och skidor

Inkludera individer med utländsk bakgrund Fotboll

Inkludera individer med funktionsvariation Skidåkning

Har idrottsanläggningar som minimerar påverkan på miljö och klimat Orientering

Att bidra till folkhälsan Orientering

Att ge positiva ekonomiska effekter på besöksnäringen Skidåkning

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.