Skärpta krav på vem som kan nomineras

Den oberoende granskningen av Setterwalls Advokatbyrå i Göteborg visar inte på klandervärt agerande bland personer inom klubbars och specialförbunds styrelser men det framkommer ändå förslag på hur idrottsrörelsen kan utveckla nomineringsprocessen av förförtroendevalda och öka transparensen.

− Riksidrottsstyrelsen och medlemsförbunden behöver titta extra på de åtgärderna, säger Anna Iwarsson tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

−  Det handlar om att utveckla processer så att nomineringar till olika poster motsvarar de krav på förtroende enligt medlemmarnas krav. Det är viktigt att vi hela tiden utveckla vår transparens och vårt demokratiska system, fortsätter Anna Iwarsson.

Krävs förtydligande

Ett förtroendeuppdrag inom Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna innehåller höga krav, som allmän lämplighet och redlighet. Setterwalls konstaterar att granskningen inte visat på klandervärt agerande av personer i medlemsförbundets styrelse. I dialog med dem kommer nufrågorna att diskuteras för att hitta bästa väg utifrån de förslag till utveckling som Setterwalls också ger. 

− En rekommendation från Setterwalls är att förtydliga stadgarna och även ge en tydligare vägledning till kommande valberedningar. Vi behöver ha en öppen diskussion tillsammans med medlemmarna, säger Anna Iwarsson.

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att frågan i ett första steg lyfts och diskuteras vid den träff i november dit ordföranden i samtliga medlemsförbund är inbjudna.

Setterwalls ger följande förslag på hur idrottsrörelsen kan utveckla nomineringsprocessen och öka transparensen:

"Vi rekommenderar ett "tydliggör de krav som ställs på förtroendevalda vad gäller deras lämplighet och redlighet,exempelvis via RF:s stadgar samt genom kravprofiler för samtliga förtroendeposter för ledamöter och ordförande i Riksidrottsstyrelsen.

Tydligare vägledning

 Utöver tydligare vägledning i både valberedningens och specialidrottsförbundens nomineringar för att öka förståelsen för arbetet för utomstående så finns det tydligare lämplighetskrav reglerade i Riksidrottsförbundets stadgar samt kravprofiler som klubbar och förbund kan använda. vid bedömning av lämplighet.

Advokatbyrån rekommenderar att det sker en översyn av processen kring nomineringar av förtroendevalda.

Det finns framför allt ett behov av att tydliggöra:

  •  om specialidrottsförbund eller valberedningen ska ansvara för att säkerställa lämplighetskrav.
  • Hur informationsdelning ska ske mellan Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbund och Valberedningen (bl a säkerställa att information kan påverka lämplighetsbedömningen)
  • Vilken information valberedningen bör efterfråga i nomineringsarbetet

Advokaterna avslutar:

"Inom ramen för processen bör det också finnas förhållningssätt och strukturer för hur liknande ärenden, som kan eller skulle kunna kopplas till diverse missförhållanden inom idrottens värld, ska hanteras i såväl informations som nomineringar".

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.