Skärpta krav på vem som kan nomineras
Den oberoende granskningen av Setterwalls Advokatbyrå i Göteborg visar inte på klandervärt agerande bland personer inom klubbars och specialförbunds styrelser men det framkommer ändå förslag på hur idrottsrörelsen kan utveckla nomineringsprocessen av förförtroendevalda och öka transparensen.
− Riksidrottsstyrelsen och medlemsförbunden behöver titta extra på de åtgärderna, säger Anna Iwarsson tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
− Det handlar om att utveckla processer så att nomineringar till olika poster motsvarar de krav på förtroende enligt medlemmarnas krav. Det är viktigt att vi hela tiden utveckla vår transparens och vårt demokratiska system, fortsätter Anna Iwarsson.
Krävs förtydligande
Ett förtroendeuppdrag inom Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna innehåller höga krav, som allmän lämplighet och redlighet. Setterwalls konstaterar att granskningen inte visat på klandervärt agerande av personer i medlemsförbundets styrelse. I dialog med dem kommer nufrågorna att diskuteras för att hitta bästa väg utifrån de förslag till utveckling som Setterwalls också ger.
− En rekommendation från Setterwalls är att förtydliga stadgarna och även ge en tydligare vägledning till kommande valberedningar. Vi behöver ha en öppen diskussion tillsammans med medlemmarna, säger Anna Iwarsson.
Riksidrottsstyrelsen har beslutat att frågan i ett första steg lyfts och diskuteras vid den träff i november dit ordföranden i samtliga medlemsförbund är inbjudna.
Setterwalls ger följande förslag på hur idrottsrörelsen kan utveckla nomineringsprocessen och öka transparensen:
"Vi rekommenderar ett "tydliggör de krav som ställs på förtroendevalda vad gäller deras lämplighet och redlighet,exempelvis via RF:s stadgar samt genom kravprofiler för samtliga förtroendeposter för ledamöter och ordförande i Riksidrottsstyrelsen.
Tydligare vägledning
Utöver tydligare vägledning i både valberedningens och specialidrottsförbundens nomineringar för att öka förståelsen för arbetet för utomstående så finns det tydligare lämplighetskrav reglerade i Riksidrottsförbundets stadgar samt kravprofiler som klubbar och förbund kan använda. vid bedömning av lämplighet.
Advokatbyrån rekommenderar att det sker en översyn av processen kring nomineringar av förtroendevalda.
Det finns framför allt ett behov av att tydliggöra:
- om specialidrottsförbund eller valberedningen ska ansvara för att säkerställa lämplighetskrav.
- Hur informationsdelning ska ske mellan Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbund och Valberedningen (bl a säkerställa att information kan påverka lämplighetsbedömningen)
- Vilken information valberedningen bör efterfråga i nomineringsarbetet
Advokaterna avslutar:
"Inom ramen för processen bör det också finnas förhållningssätt och strukturer för hur liknande ärenden, som kan eller skulle kunna kopplas till diverse missförhållanden inom idrottens värld, ska hanteras i såväl informations som nomineringar".
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar