"SOK kan ta ett tydligare elitansvar"

Svensk idrottsrörelse söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  Storbritannien satsar varje år  mer pengar på segling än vad som går sammanlagt till RF:s, SOK:s och Sveriges Paralympiska Kommittés gemensamma budget... 
SOK-basen Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens elitidrott i Sverige Foto: Janerik Henriksson

 

Storbritannien satsar varje år  mer pengar på segling än vad som går sammanlagt till RF:s, SOK:s och Sveriges Paralympiska Kommittés gemensamma budget....
CIF-rapportens slutsats är att det krävs tydligare, styrning, prioritering och ökade resurser inom svensk elitidrott.  SOK, Sveriges olympiska kommitté är en elitorganisation, och ansvaret för att driva dessa frågor vilar hos ordföranden Hans von Uthmann. I rapporten talas till och med ohållbara villkor för svenska elitidrotten.

"Stödet dramatiskt eftersatt,"

-Ja, stödet till elitidrotten är dramatiskt eftersatt, och har hamnat i skuggan av stödet till breddidrotten. Vi säger inte att det är fel att satsa på breddidrott. Eliten behöver bredden, och bredden behöver eliten, säger Hans von Uthmann.
- Utan goda förebilder, som elitidrotten kan ge minskar intresset för idrott överhuvudtaget, säger SOK:s ordförande.
SOK:s mål är att fördubbla sina intäkter till 2028. Stödet från olika partners uppgår för närvarande till 85 miljoner kronor årligen. Det statliga stödet, via RF, uppgår till 85 miljoner kronor avsett för OS-deltagande, fördelat på 42,5 miljoner varje år.
Projektet Elitidrott 2030 leds av Tommy Eliasson Winter, tidigare alpin chef. Hans uppgift är inte avundsvärd, Det politiska engagemanget är oftast svalt, vilket är anmärkningsvärt då idrottsliga framgångar oftast skapar en positiv Sverigebild utanför våra gränser.

Mycket tack vare våra atleter"

- Jag hänvisar gärna till en bred undersökning från Svenska Institutet som slår fast att bilden av Sverige till stor del baseras på vad våra idrottsmän och idrottskvinnor presterar i ett globalt perspektiv, framhåller Hans von Uthmann.
-Mitt, och SOK:s uppgift, är att förmedla elitidrottens betydelse, CIF-rapporten är viktig även om vi inte delar utredarens alla slutsatser. Men att elitidrotten behöver ökat ekonomiskt stöd är utom allt tvivel, här talas om en global kapprustning, poängterar Hans von Uthmann.
En evig stridsfråga är hur svensk elit – och breddidrott ska organiseras.  Rapportens råd är att göra som i Danmark, skapa en fristående elitorganisation med tydligt mandat.
Hans von Uthmann fortsätter:
-Jag tycker inte organisationsformen i sig är avgörande. Det viktiga är hur vi organiserar vårt arbete och SOK är, och ska vara, en tydlig elitorganisation. Jag är inte främmande för att SOK ska ta ett tydligare elitansvar, även för icke olympiska idrotter.
-RF har sin funktion att fylla, att leda och utveckla breddidrott, samt idrott ur folkhälsoperspektivet. Vi tre organisationer, RF, SOK och SPK, samarbetar i dag mycket bra, vilket vi också kommer att fortsätta göra.
Om knappt 100 dagar, den 26 juli, inleds de 33:e sommarspelen i Paris. Den svenska truppen kommer att omfatta cirka 120 aktiva och medaljmålet är minst 10 – en mer än i Tokyo 2021.
De största guldhoppen är Armando Duplantis, stavhopp, Sarah Sjöström, simning 50 m, beachvolley paret David Åhman/Jonatan Hellvig samt hästhoppning lag, och individuellt Henrik von Eckermann.

OS kostar närmare 100 miljoner

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo gör sin sista olympiska insats efter en 30-årig ledargärning inom SOK. Han hämtades en gång från basketen och hans efterträdare är också basketutbildad, förbundets nuvarande generalsekreterare Fredrik Joulamo.
Reinebos medaljprognos bygger på internationella framgångar, i mästerskap och världscuptävlingar på årsbasis. 
 SOK:s ekonomiavdelning har lagt en budget på 88 miljoner kronor, med olympic camp fyra miljoner, inkluderat med en pre camp i Eskilstuna, och med ridsportens pre camp i Versailles och seglarnas förberedelser i Marseilles. 
För Tokyo-spelen uppgick OS-notan till 93,7 miljoner, fördyringar på grund av covid-anpassningar samt att spelen flyttades fram ett år. För Rio 2016 var kostnaden 88,3 miljoner kronor.
 Kjell Nilsson
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.