"SOK kan ta ett tydligare elitansvar"

Svensk idrottsrörelse söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  Storbritannien satsar varje år  mer pengar på segling än vad som går sammanlagt till RF:s, SOK:s och Sveriges Paralympiska Kommittés gemensamma budget... 
SOK-basen Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens elitidrott i Sverige Foto: Janerik Henriksson

 

Storbritannien satsar varje år  mer pengar på segling än vad som går sammanlagt till RF:s, SOK:s och Sveriges Paralympiska Kommittés gemensamma budget....
CIF-rapportens slutsats är att det krävs tydligare, styrning, prioritering och ökade resurser inom svensk elitidrott.  SOK, Sveriges olympiska kommitté är en elitorganisation, och ansvaret för att driva dessa frågor vilar hos ordföranden Hans von Uthmann. I rapporten talas till och med ohållbara villkor för svenska elitidrotten.

"Stödet dramatiskt eftersatt,"

-Ja, stödet till elitidrotten är dramatiskt eftersatt, och har hamnat i skuggan av stödet till breddidrotten. Vi säger inte att det är fel att satsa på breddidrott. Eliten behöver bredden, och bredden behöver eliten, säger Hans von Uthmann.
- Utan goda förebilder, som elitidrotten kan ge minskar intresset för idrott överhuvudtaget, säger SOK:s ordförande.
SOK:s mål är att fördubbla sina intäkter till 2028. Stödet från olika partners uppgår för närvarande till 85 miljoner kronor årligen. Det statliga stödet, via RF, uppgår till 85 miljoner kronor avsett för OS-deltagande, fördelat på 42,5 miljoner varje år.
Projektet Elitidrott 2030 leds av Tommy Eliasson Winter, tidigare alpin chef. Hans uppgift är inte avundsvärd, Det politiska engagemanget är oftast svalt, vilket är anmärkningsvärt då idrottsliga framgångar oftast skapar en positiv Sverigebild utanför våra gränser.

Mycket tack vare våra atleter"

- Jag hänvisar gärna till en bred undersökning från Svenska Institutet som slår fast att bilden av Sverige till stor del baseras på vad våra idrottsmän och idrottskvinnor presterar i ett globalt perspektiv, framhåller Hans von Uthmann.
-Mitt, och SOK:s uppgift, är att förmedla elitidrottens betydelse, CIF-rapporten är viktig även om vi inte delar utredarens alla slutsatser. Men att elitidrotten behöver ökat ekonomiskt stöd är utom allt tvivel, här talas om en global kapprustning, poängterar Hans von Uthmann.
En evig stridsfråga är hur svensk elit – och breddidrott ska organiseras.  Rapportens råd är att göra som i Danmark, skapa en fristående elitorganisation med tydligt mandat.
Hans von Uthmann fortsätter:
-Jag tycker inte organisationsformen i sig är avgörande. Det viktiga är hur vi organiserar vårt arbete och SOK är, och ska vara, en tydlig elitorganisation. Jag är inte främmande för att SOK ska ta ett tydligare elitansvar, även för icke olympiska idrotter.
-RF har sin funktion att fylla, att leda och utveckla breddidrott, samt idrott ur folkhälsoperspektivet. Vi tre organisationer, RF, SOK och SPK, samarbetar i dag mycket bra, vilket vi också kommer att fortsätta göra.
Om knappt 100 dagar, den 26 juli, inleds de 33:e sommarspelen i Paris. Den svenska truppen kommer att omfatta cirka 120 aktiva och medaljmålet är minst 10 – en mer än i Tokyo 2021.
De största guldhoppen är Armando Duplantis, stavhopp, Sarah Sjöström, simning 50 m, beachvolley paret David Åhman/Jonatan Hellvig samt hästhoppning lag, och individuellt Henrik von Eckermann.

OS kostar närmare 100 miljoner

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo gör sin sista olympiska insats efter en 30-årig ledargärning inom SOK. Han hämtades en gång från basketen och hans efterträdare är också basketutbildad, förbundets nuvarande generalsekreterare Fredrik Joulamo.
Reinebos medaljprognos bygger på internationella framgångar, i mästerskap och världscuptävlingar på årsbasis. 
 SOK:s ekonomiavdelning har lagt en budget på 88 miljoner kronor, med olympic camp fyra miljoner, inkluderat med en pre camp i Eskilstuna, och med ridsportens pre camp i Versailles och seglarnas förberedelser i Marseilles. 
För Tokyo-spelen uppgick OS-notan till 93,7 miljoner, fördyringar på grund av covid-anpassningar samt att spelen flyttades fram ett år. För Rio 2016 var kostnaden 88,3 miljoner kronor.
 Kjell Nilsson
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.