Daniel Redén och Örjan Kihlström.
Det blev ingen revansch för stall Zet, miljardären Bengt Ågerups och ansvarige Daniel Redéns jättesatsning som är störst i svensk travsport, men haft motgång två år i rad i Elitloppet, De kunde inte leva upp till sina egna förhoppningar
Undvek media
Stall Zets storstjärna, Francesco Zet kom fyra i Elitloppet, vilket var en besvikelse. Och enligt uppgift undvek Daniel Redén media efteråt när journalister sökte förklaringar.
– Han vill inte prata med medierna just nu, sa en medarbetare från Stall Zet till Expressen.
Åren har gått. 2017 var Daniel en glad och förväntansfull kille som tog emot besök hemma på Furuboda gård mellan Enköping och Uppsala.
Vi gick och sparkade i gruset på stallbacken innan vi fortsatte in i stallet för fika. Daniel var på gott humör och berättade glatt i solskenet om de föregående åren och allt som hade hänt i hans liv. Det var ingenting mot vad som väntade.
Daniel är sedan dess den mest omskrivne och segerrike inom travsporten. Han är Ständigt efterfrågad både som tränare och som kusk.
Som vid söndagens Elitlopp. Daniels stjärntravare,Fransisco Zeth, kom till start med 18 raka segrar (!) och inte en förlust på tre år. Hästen har matchats för att bli den verkliga vinnaren
- Jag har aldrig haft en sån här häst tidigare. Han är obehaglig, som att han är synsk, har Daniel själv sagt om stjärnan.
Daniels intresse för hästar uppstod när pappan lät 11-åringen spela på Dagens Dubbel. Sedan fanns det inget tvivel om vad han ville och kunde göra.
Utvald av miljardären
Varken han själv, fadern eller än mindre, miljardären Bengt Ågerup, kunde förutse eller förvänta sig att han hade sånt suveränt sinnelag och känsla för att jobba med och träna hästar.
Men upenbarligen såg Ågerup en sällsynt talang för han handplockade Daniel och erbjöd honom jobbet som ansvarig för verksamheten vid Stall Zeth på Furuboda Gård.
Det innebar en vardag där Daniel också flög till till Kentucky och New Orleans med jämna mellanrum för att leta efter nya hästar.
Var det så att han inte han köpte miljonhästar vid sina besök gjorde han affärer via nätauktioner. Bengt Ågerup betalade och litade helt på sin adept.
Det var 2007 som Bengt Ågerup ville ägna åtminstone viss del av tiden åt affärer av annat slag. Hästintresset tog överhanden efter att han hade sålt sitt bolag för 3 miljarder.
Daniel berättar om vad som då hände:
- Jag hoppade av gymnasiet för att få börja jobba med hästar. Fick först en praktikplats på en ridskola men det var inte min grej. Sen kom jag i kontakt med travtränaren Stefan Melander och fick jobb hos honom.
- Där gjorde jag allt, från skitgörat till att få umgås med hästarna, det som är bäst av allt.
Ett par mil norr om Enköping ägde Ågerup redan Furuboda, men grannfastigheten blev ledig. Tommy Hahné, välkänd travprofil, skulle sälja och Bengt Ågerup slog till.
Sa upp sig direkt
Snart nog rekryterades Daniel som ytterst ansvarig. Han som just hade börjat jobba hos Björn Goop i Karlstad.
- Jag började med att säga upp mig. Bengt Ågerup hade då ringt mig.
- Själv hade jag ingen aning om vem Ågerup var men erbjudandet var så bra att jag undrade om någon drev med mig, skrattar han vid minnet
Ågerup berättade vad han ville bygga med ett eget stall och till chef för alltihopa ville han ha Daniel.
- Jag var inte mer än 28 år, och det bara snurrade till. Jag var tvungen att kolla allt, men då förstod jag vilken jättechans jag hade fått.
Numera är Daniel Redén ständigt aktuell och ett återkommande rubriknamn. Men det är ingenting mot uppståndelsen runt Bengt Ågerup. Ågerup startade sitt Q-Med i en hyrd sjukhusbarack i Uppsala 1993, och hade en makalös framgång med antirynkmedel. Försäljningen gav honom 3 miljarder.
Men Bengt Ågerups skatteaffärer förföljer honom, Han har ett skattekrav på rekordbeloppet 1,2 miljarder kronor i skatt och även skatteböter för att han inte har gjort rätt för sig under 2010-2013.
Skatteverket hävdar att miljardären lämnat felaktiga uppgifter och inte deklarerat för kapitalinkomster och aktiehandel.
Bengt Ågerups förklaring är att han har flyttat till Frankrike och Schweiz och betalar skatt i de länderna eftersom det är där han bor.
Daniel Redén är också ständigt pressad. Men 2020 efter sitt livs triumf, vinsten i Elitloppet, upplevde han sina värsta dagar…
Ttvå dagar senare krossades allt när den norska travsajten tgn.no avslöjade att USA-födda Propulsion blivit nervsnittad – när hästen blir oförmögen att känna smärta, ett ingrepp som det är förbjudet att tävla med i Sverige och resten av Europa.
Daniel dömdes till att 100 000 kronor i böter för överträdelsen och stallet skulle dessutom betala tillbaka 26,3 miljoner i prispengar.
– Det har varit tufft som fan, sa Daniel Redén i efterhand.
Men han har en särklassig passion och känsla för hästar.
Få tillbaka värmen från hästarna
- Ja, de reagerar i mångt och mycket som vi människor. Jag är mycket mån om alla hästar och kan ofta få tillbaka samma värme.
Verksamheten vid Stall Zet expanderar ständigt. Nya byggnader, ny utrustning och ideligen nya hästar, egna och om inte annat inhyrda då många hästägare söker sig till Daniel. Numera är också träningsmöjligheterna exklusiva med två rakbanor om vardera 600 meter, en rundbana på en km och en skogsslinga om fyra km.
Enligt uppgifter har Daniel Redéns hästar sprungit in över 30 miljoner kronor per år, som mest 45,6 miljoner kronor 2022. Stall Zet drivs av Brixton Medical AB, ett bolag som 2022 hade122 miljoner kronor i tillgångar. Över 200 hästar finns i verksamheten
Det var vad det blev av passionen för hästsport som förenade en miljardär och en traventusiast. Och sannolikt känner de sig ännu mera motiverade nu, trots motgångarna.
Thomas Ejderhov
Skriv kommentar