Ingen revansch för största travbolaget

De kom till Elitloppet och hade en efterlängtad revansch och de fem segermiljonerna  i sikte. Inledningen stärkte förväntningarna, kusken Örjan Kihlström styrde till spets och tränaren Daniel Redén log. Men franska stjärnhästen Horsy Dream med Eric Raffin stod för en våldsam speed och sänkte Europarekordet när han vann på 1.08,0!

Daniel Redén och Örjan Kihlström.

 

Det blev ingen revansch för stall Zet, miljardären Bengt Ågerups och ansvarige Daniel Redéns jättesatsning som är störst i svensk travsport, men haft motgång två år i rad i Elitloppet, De kunde inte leva upp till sina egna förhoppningar 

Undvek media

Stall Zets storstjärna, Francesco Zet kom fyra i Elitloppet, vilket var en besvikelse. Och enligt uppgift undvek Daniel Redén media efteråt när journalister sökte förklaringar.
– Han vill inte prata med medierna just nu, sa en medarbetare från Stall Zet till Expressen.
Åren har gått. 2017 var Daniel en glad och förväntansfull kille som tog emot besök hemma på  Furuboda gård mellan Enköping och Uppsala.
Vi gick och sparkade i gruset på stallbacken innan vi fortsatte in i stallet för fika. Daniel var på gott humör och berättade glatt i solskenet om de föregående åren och allt som hade hänt i hans liv. Det var ingenting mot vad som väntade. 
Daniel är sedan dess den mest omskrivne och segerrike inom travsporten. Han är Ständigt efterfrågad både som tränare och som kusk. 
Som vid söndagens Elitlopp. Daniels stjärntravare,Fransisco Zeth, kom till start med  18 raka segrar (!) och inte en förlust på tre år. Hästen har matchats för att bli den verkliga vinnaren
-  Jag har aldrig haft en sån här häst tidigare. Han är obehaglig, som att han är synsk, har Daniel själv sagt om stjärnan.
Daniels intresse för hästar uppstod när pappan lät 11-åringen spela på Dagens Dubbel. Sedan fanns det inget tvivel om vad han ville och kunde göra. 

Utvald av miljardären

Varken han själv, fadern eller än mindre, miljardären Bengt Ågerup, kunde förutse eller förvänta sig att han hade sånt suveränt sinnelag och känsla för att jobba med och träna hästar.
Men upenbarligen såg Ågerup en sällsynt talang för han handplockade Daniel och erbjöd honom jobbet som ansvarig för verksamheten vid Stall Zeth på Furuboda Gård.   
Det innebar en vardag där Daniel också flög till till Kentucky och New Orleans med jämna mellanrum för att leta efter nya hästar.
Var det så att han inte han köpte miljonhästar vid sina besök gjorde han affärer via nätauktioner. Bengt Ågerup betalade och litade helt på sin adept.
Det var 2007 som Bengt Ågerup ville ägna åtminstone viss del av tiden åt affärer av annat slag. Hästintresset tog överhanden efter att han hade sålt sitt bolag för 3 miljarder.
Daniel berättar om vad som då hände:
- Jag hoppade av gymnasiet för att få börja jobba med hästar. Fick först en praktikplats på en ridskola men det var inte min grej. Sen kom jag i kontakt med travtränaren Stefan Melander och fick jobb hos honom. 
- Där gjorde jag allt, från skitgörat till att få umgås med hästarna, det som är bäst av allt.
Ett par mil norr om Enköping ägde Ågerup redan Furuboda, men grannfastigheten blev ledig. Tommy Hahné, välkänd travprofil, skulle sälja och Bengt Ågerup slog till.

Sa upp sig direkt

Snart nog rekryterades Daniel som ytterst ansvarig. Han som just hade börjat jobba hos Björn Goop i Karlstad.
- Jag  började med att säga upp mig. Bengt Ågerup hade då ringt mig.
- Själv hade jag ingen aning om vem Ågerup var men erbjudandet var så bra att jag undrade om någon drev med mig, skrattar han vid minnet
Ågerup berättade vad han ville bygga med ett eget stall och till chef för alltihopa ville han ha Daniel.
- Jag var inte mer än 28 år, och det bara snurrade till. Jag var tvungen att kolla allt, men då förstod jag vilken jättechans jag hade fått.
Numera är Daniel Redén ständigt aktuell och ett återkommande rubriknamn. Men det är ingenting mot uppståndelsen runt Bengt Ågerup. Ågerup startade sitt Q-Med i en hyrd sjukhusbarack i Uppsala 1993, och hade en makalös framgång med antirynkmedel. Försäljningen gav honom 3 miljarder.
Men Bengt Ågerups skatteaffärer förföljer honom, Han har ett skattekrav på rekordbeloppet 1,2 miljarder kronor i skatt och även skatteböter för att han inte har gjort rätt för sig under 2010-2013.
Skatteverket hävdar att miljardären lämnat felaktiga uppgifter och inte deklarerat för kapitalinkomster och aktiehandel.
Bengt Ågerups förklaring är att han har flyttat till Frankrike och Schweiz och betalar skatt i de länderna eftersom det är där han bor. 
Daniel Redén är också ständigt pressad. Men 2020 efter sitt livs triumf, vinsten i Elitloppet, upplevde han sina värsta dagar…
Ttvå dagar senare krossades allt när den norska travsajten tgn.no avslöjade att USA-födda Propulsion blivit nervsnittad – när hästen blir oförmögen att känna smärta, ett ingrepp som det är förbjudet att tävla med i Sverige och resten av Europa.
Daniel dömdes till att 100 000 kronor i böter för överträdelsen och stallet skulle dessutom betala tillbaka 26,3 miljoner i prispengar. 
– Det har varit tufft som fan, sa Daniel Redén i efterhand.
Men  han har en särklassig passion  och känsla för hästar.

Få tillbaka värmen från hästarna

- Ja, de  reagerar i mångt och mycket som vi människor. Jag är mycket mån om alla hästar och kan ofta få tillbaka samma värme.
Verksamheten vid Stall Zet expanderar ständigt. Nya byggnader, ny utrustning och ideligen nya hästar, egna och om inte annat inhyrda då många hästägare söker sig till Daniel. Numera är också träningsmöjligheterna exklusiva med två rakbanor om vardera 600 meter, en rundbana på en km och en skogsslinga om fyra km.
Enligt uppgifter har Daniel Redéns hästar sprungit in över 30 miljoner kronor per år, som mest 45,6 miljoner kronor 2022. Stall Zet drivs av Brixton Medical AB, ett bolag som 2022 hade122 miljoner kronor i tillgångar. Över 200 hästar finns i verksamheten 
Det  var vad det blev av passionen för hästsport som förenade en miljardär och en traventusiast. Och sannolikt känner de sig ännu mera motiverade nu, trots motgångarna.
Thomas Ejderhov

Fakta

Totalt besöktes Solvalla under fredag till söndag av 34.461 personer, jämfört med 37 844 personer i fjol, en minskning med nio procent.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.