Kindberg: en man av sitt ord

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
”Vi ska vara med och tävla om mästerskapet.” SVT Sports reporter på plats liksom studsade bakom mikrofonen. Östersunds FK hade precis blivit klart för Allsvenskan efter 2-0-seger hemma mot Ljungskile, och ordföranden Daniel Kindberg svarade rakt på sak på frågan: ”Vad har ni för mål i Allsvenskan?”
Daniel Kindberg, ordförande ÖFK, Östersunds fotbollsklubb, fotograferad på Jämtkraft Arena i Östersund. Foto: Robert Henriksson / TT

Jag måste erkänna att jag studsade till lite hemma i TV-soffan, jag också. Var det inte lite väl kaxigt av en nykomling som så sent som fyra säsonger tidigare hade spelat i Division 2, att prata om att ”vara med och tävla om mästerskapet” direkt på slutsignal…?

Men så tänkte jag ett varv till och kom fram till: wow, vad härligt med en idrottsledare som verkar vara säker på sin sak, har en plan och dessutom är beredd att berätta om det inför ”hela svenska folket” utan darr på rösten.

Det var min första erfarenhet av Daniel Kindberg.

Min andra var i den gigantiska hotellfoajén med vidunderlig utsikt på nybyggda hotellet Quality Hotel Frösö Park i februari 2016, när kollegan och redaktören för denna sajt, Thomas Ejderhov, intervjuade Daniel Kindberg för en artikel. Läs den gärna i sin helhet här.

Lyssna till ledarskap

Det var en ynnest att få sitta och lyssna till Daniel Kindberg under en och en halv timme, där han lugnt, sakligt och oftast mycket eftertänksamt lade ut texten om ambitionerna med Östersunds FK på hemmaplan och ute i Europa, och hans syn på ledarskap som verkar präglas av ledorden Långsiktig, Metodisk, Nydanande.

Det var något militäriskt taktiskt över honom, men ändå inte. För när Daniel Kindberg väl säger något är en intressant blandning av plan, kalkyl och känsla. Och verkar så ha varit sedan han tog plats som en av flera nya i ÖFK:s styrelse 2010, och då lade fast den nya färdriktningen.

Kanske inte så konstigt med hans bakgrund med FN-tjänst i Kongo, Libyen och forna Jugoslavien, bataljonschef i Boden, ett decennium som hög chef på byggjätten Peab och numera vd för kommunala bostadsbolaget Östersundshem AB.

Daniel Kindberg ger uttrycket ”Om du gör som du alltid har gjort, kan du inte förvänta dig ett annat resultat än det du fått hittills” ett ansikte. Han är inte rädd för att prova nya vägar, och vapendragaren Graham Potter är lika snabb att våga anamma idéerna och göra om dem till teaterföreställning, balett och annat som kan vidga en allsvensk fotbollsspelares vyer till att det finns ett rikt och varierat liv att ta del av utanför den kritade linjen.

Och på så sätt utvecklas som individ och kollektiv – och därmed också som fotbollsspelare och lag.

Spännande perspektiv

Det finns ett annat spännande perspektiv i sagan om Östersunds FK: inkluderingsperspektivet. Det mångkulturella laget börjar bli en symbol för ett Östersund i förändring. Totalt fanns tre regementen i Östersund – Norrlands Artilleriregemente A4, Flygflottiljen F4 och Fältjägarna IS. Dessutom fanns även tre skolor, Armens tekniska skola (ATS), Försvarshögskolan (FHS) och Militärhögskolan (MHS). All militär verksamhet lades ner från 1997 och successivt fram till sommaren 2006. Nedläggningen berörde sammanlagt cirka 1 400 personer och flera av myndigheterna som nu finns på A4 Campus bidrog med så kallade ersättningsjobb (källa: Campus Östersund)

Östersund har därefter, både i armkrok med Åre och på egen hand, växlat upp till något helt annat: en entreprenörsdriven stad där gamla kasernen omvandlats till hotell med Petter Stordalen i kulisserna, byggkranar som en naturlig del av stadssilhuetten och ett av Sveriges mest uppmärksammade integrationsprojektprojekt på ideell basis: ”Hej främling!”

Inkludering som profilering

Det ska bli spännande att se hur Östersunds kommun med destinationsbolaget i spetsen använder kombinationen entreprenörskap, ett fotbollslag som spelar mot de stora lagen ute i Europa och ett av Sveriges mest omtalade integrationsprojekt för att profilera Nya Östersund till målgruppen besökare, företagare och blivande invånare – liksom de som redan bor där och behöver bekräftelse på att de valt rätt ställe att bo på.

Nämligen Mitt i Sverige.

Mitt i händelsernas centrum.

Thomas Björn

Fotnot

Östersunds FK lottades mot följande lag i sin grupp i Europa League: Athletic Bilbao (Spanien) , Hertha Berlin (Tyskland) och Zorya (Ukraina).

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.