Krönikor

”Portad” i Ryssland – det är en merit!

Krönika: Svenska Institutet, SI, är en statlig myndighet som arbetar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Näringsliv, kultur, utbildning – men givetvis även idrott hjälper till att bygga relationer med andra länder. Just idrott är en parameter där Sverige, i mätningarna, står sig mycket väl i omvärldens ögon. Områden som miljö och kultur kommer betydligt längre ned på skalan.Det för mig osökt in på våra relationer med Ryssland, skriver Lena Adelsohn Liljeroth.

När huliganerna inte softar hemma i soffan...

Krönika: ”Vad i helvete har de för sig i banken efter tre?” undrade Hasse å Tage i sin klassiker från 60-talet. 

Vad i helvete gör ”huliganerna”, undrar jag, nu när det inte är någon publik på matcherna? Softar de hemma i soffan med ungarna eller spöar de upp sina kvinnor? 

Lugnt verkar det i alla fall ha varit på arenor, gator och torg. Inga bengaler, inga sönderslagna pubar eller planerade slagsmål. Men outsägligt tråkigt också, matcher med tomma läktare blir som vackert dukade bord utan mat, skriver Lena AdelsohnLiljeroth

När engagemang och glädje minskar

Krönika: Idrotten blöder, ekonomiskt och själsligt. Det hjälper inte att vi skattebetalare, via statskassan, pytsar ut stora pengar till RF och andra aktörer. Vi får ändå inte mötas och utan publik förlorar också många sporter engagemang och glädje.  I otaliga föreningar funderar man nu oroligt över vad som blir kvar när det hela är över, hur många medlemmar och aktiva kommer tillbaka? Hur många har fått nya vanor eller tappat intresset?. skriver Lena AdelsohnLiljeroth.

”Gulla inte med dem som valt våldet!”

Krönika: Patrik Asplund är 196 cm lång och mycket vältränad. Det kunde ses som en fördel när han gjorde karriär som huligan. Det är i än högre grad en fördel när han idag – med idrotten som verktyg - ska inspirera vilsna ungdomar., skriver Lena Adelsohn Liljeroth.

Född tidigt, då större egenskaper

Krönika: Hur ska vi få fram spetskompetenserna, det som blir allt viktigare i vår digitala, globala ekonomi? Det är inte bara idrottsklubbar som grubblar över detta, det gör även nationalekonomer. 

Lars Persson, professor vid Institutet för Näringslivsforskning, IFN, ansvarar för ett forskningsprojekt som studerar utvecklingen inom lagidrotter, inte minst ålderns betydelse, skriver Lena Adelsohn Liljeroth.

Lojaliteten till sitt lag är obegränsad

Krönika: Lojaliteten till ditt lag är obegränsad. Ett riktigt fan byter aldrig favoritlag

Lojalitet är en viktig egenskap. Vi tycker normalt illa om människor som är illojala. Men hur ska man då se på lojaliteten till ett lag?

Under ett långt liv kan du byta partilojalitet, partner, yrke, bostad, nationalitet, ja t o m religion och kön. Allt är möjligt, lagligt – och accepterat. Utom...skriver Lena AdelsohnLiljeroth.

Ur kriser kommer alltid något positivt

Krönika: När vi i familjen bodde på Gran Canaria och skålade in nyåret 2020 kunde ingen ens mardrömma om att året skulle bli ett av de svåraste vi har upplevt. Finanskriser, jordbävningar, stora skogsbränder – jo, sådant går att föreställa sig.  Då är det ”bara” att kavla upp ärmarna och tillsammans röja i oredan. 

Men att ordet tillsammans skulle bli det verkligt farliga, att vi människor skulle bli rädda för varandra, det hade inte den mest ondskefulla varelse kunnat tänka ut, skriver Lena AdelsohnLiljeroth, förre idrottsministern som är idrottens Affärers senaste, nya krönikör.

SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025.  Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.

Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.

Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.

– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.

På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.

Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.