Född tidigt, då större egenskaper

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hur ska vi få fram spetskompetenserna, det som blir allt viktigare i vår digitala, globala ekonomi? Det är inte bara idrottsklubbar som grubblar över detta, det gör även nationalekonomer. 

Lars Persson, professor vid Institutet för Näringslivsforskning, IFN, ansvarar för ett forskningsprojekt som studerar utvecklingen inom lagidrotter, inte minst ålderns betydelse. 

Lars har själv spelat handboll på hög nivå men tvingades sluta när knäna inte längre höll. Idrottsintresset växlades över till ledar- och förtroendeuppdrag i handbolls- och fotbollsklubbar och de egna barnens idrottande.

Fler födda tidigt

- När ungdomarna skulle tas ut till elitlagen var det en tydlig överrepresentation av de som var födda tidigt på året. Min son var mycket talangfull men född i oktober och därmed mindre än de flesta andra.  Han fick ta i mycket mer för att platsa i laget. 

Forskaren Lars Persson blev nyfiken och tillsammans med en grupp på IFN började han studera olika data. Det var inget nytt att de som var födda tidigt på året var överrepresenterade i elit-ungdomslagen. Hur påverkade det de ungas drivkrafter?

- De som var yngre och ofta mindre fysiskt utvecklade fick kämpa mer för att få en plats i laget, jämfört med de tidigt födda som hade det lättare. Men vad händer i slutänden? Vilka blir stjärnor, är det januaribarnen?

- Vi ser tydligt att juniorlagen har överrepresentation av dem som är tidigt födda inom årskullen. Men när vi studerar landslagen förskjuts detta, där är effekten mindre. När vi tittar vi på världsstjärnorna, så är de som är födda senare på året överrepresenterade!

Annorlunda bland äldre

Det slutliga testet gällde den europeiska Guldbollen, kanske det finaste pris en fotbollsspelare kan erövra, där de fann en överrepresentation av spelare födda i oktober och november. Och ja, Zlatan är född i oktober.

Forskningsgruppen insåg att drivkrafterna förmodligen spelade större roll än de först trott. De ungdomar som hade talang, men nackdelen av att vara mindre, tvingades kämpa hårdare. När de sedan vuxit i kapp var det just hårdträningen och rollen som ”educated underdog” som tog dem till toppen. 

- I de individuella sporterna finns inte den här effekten i samma utsträckning, där konkurrerar du i huvudsak med dig själv och selektionen är inte densamma. Men just fotboll är nog den mest konkurrensutsatta aktiviteten i världen, väldigt många försöker. Så där fanns en intressant kombination - av effekter av selektion och drivkrafter - för oss forskare att studera. 

Lars Persson konstaterar att det är utvecklande att tidigt möta svårigheter, om än inte för stora. Det kan översättas till andra områden också, inte bara till idrotten utan även till skolan.  Utmaningen blir att försöka hålla uppe motivationen och självförtroendet. 

Han tillägger att en del lag luckrat upp ålders-grupps-tänkandet och låter spelarna ibland träna med dem som är bättre, men också med andra som inte är fullt lika bra. 

Känna på att vara vinnare

- Konkurrens är positivt, men alla måste få känna på hur det är att vara vinnare OCH förlorare. Så är ju livet för oss alla. 

Bäst chanser har också de som testat olika idrotter, innan de fastade för just ”sin”. Lars Persson lyfter även fram Anders Ericssons forskning, populariserad i form av 10 000 timmars-regeln. 

- För att bli riktigt bra måste du träna mycket, men på rätt sätt, och under skickliga tränare. Överträning har fått många talanger att tappa motivationen. 

Lars Persson har tankar om mycket inom idrotten. Om den svenska ideella modellen ”den ger bredd i talangutvecklingen”, om fotbollskartellerna ”där man borde ställa högre krav på att de ska dela med sig av de stora pengarna till ungdomsidrotten”, om den europeiska modellen ”den är förlegad och borde lära sig mer av hur t ex NHL fungerar”, om Bosman-domen ”som skapat en vertikal uppdelning som varit till skada för konkurrensen-balansen i europeisk klubbfotboll men positiv för konkurrensen-balansen i europeisk landslagsfotboll”.

Landslagsverksamheten viktig

- Basketen och handbollen är sporter som gjort regeländringar, som i sin tur gör matcherna mer spännande för publiken. Att ett byte i fotboll kan få ta flera minuter är fullständigt obegripligt. Publiken borde protestera!

Så, vilka blir då vinnare i den globala värld vi nu har? Publiken framför allt, tycker Lars Persson. Grunden läggs i klubbarna och talangerna plockas sedan upp av de stora jättarna. 

- De små ländernas konkurrenskraft försämras inte på landslagsnivå, men det blir naturligtvis mindre spännande matcher på hemmaplan. 

- Det är därför viktigt att vi inte tappar landslagsverksamheten och att europeiska toppklubbar kan växa fram även i mindre länder. Detta kräver reformvilja och därför är den europeiska fotbollens konservatism ett hot. 

Jo, mycket har förändrats. Mina barnbarn håller visserligen på Djurgården i både fotboll och hockey, men 6-årige barnbarnets återkommande fråga är ändå: ”Var är min Bayern-München-tröja?”

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillsammans med maken Patrik valde Carolina Klyft att bli en partner i satsningen på en träningscamp och konferensgård i Järvsö.

Det står henne och övriga delägare dyrt. M Camp Järvsö Holding AB är försatt i konkurs – med 33 miljoner i skulder.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

19:e upplagan av Tour de Ski var inte bara en sportslig, utan också en ekonomisk fullträff, för Norges Therese Johaug, 36 år. 

Hon fick med sig hem över 1,2 miljoner i prispengar, totalseger i cupen, samt delseger i ytterligare  en cup,  klättring (jämför bergspriset i Tour de France), samt  ersättning från fyra enskilda etapper. 

En annan pålitlig idrottsstjärna är Ludvig Åberg som också redovisar plussiffror.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.