”Portad” i Ryssland – det är en merit!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska Institutet, SI, är en statlig myndighet som arbetar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Näringsliv, kultur, utbildning – men givetvis även idrott hjälper till att bygga relationer med andra länder. Just idrott är en parameter där Sverige, i mätningarna, står sig mycket väl i omvärldens ögon. Områden som miljö och kultur kommer betydligt längre ned på skalan.Det för mig osökt in på våra relationer med Ryssland

OS i Sotji 2014, på ytan glansfullt, här en bild från avslutningen, men miljöorganisationer, antikorruptionsbyråer, bloggare och politiker reagerade, inte minst över fasansfulla villkor för arbetare och ändå kostade OS vansinnigt mycket. Men allt skedde enligt Putins önskan

De ryska kontrollerade mediernas rapportering om Sverige är, enligt SI, inte särskilt positiv. Men det intressanta är att ryska unga medborgare har en annan, tydligt positiv bild, av vårt land. Så har det faktiskt sett ut i flera år.Häromdagen bekräftade Säkerhetspolisen, Säpo, att den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, gjort grova intrång hos Riksidrottsförbundet och via idrottares medicinska journaler fabricerat falska uppgifter om dopning.

Upprördheten var av naturliga skäl stor, inte bara hos Riksidrottsförbundet och uthängda idrottare. Ordföranden Björn Eriksson var ”ursinnig” och talade om ”banditer”. Samtidigt sade han sig vara lättad över att åklagare och polis hade pekat ut de skyldiga.

Ingen blir överraskad

Jag vet inte om Björn Eriksson egentligen är förvånad. Jag är det inte – och Björn är dessutom tidigare chef för Säkerhetspolisen. Han vet nog en hel del, både om underrättelsearbetet och om den botoxade mannen utan mimik, den ryske livstidspresidenten Vladimir Putin som säkerligen har god kunskap om spionage och sabotage.

Även jag har besökt Sovjetunionen och Ryssland ett flertal gånger, både som turist och som kultur- och idrottsminister. Min sista (!) resa dit var till de olympiska spelen i Sotji 2014. Men jag har också varit i Moskva för att inviga utställningar om Raoul Wallenberg, samtala med politiker liksom med journalister och människorättsaktivister, som desperat försökt få omvärlden att reagera på de lagar och restriktioner som kommit slag i slag, alla i syfte att tysta oppositionella röster.

Planeringen inför de olympiska spelen i Sotji följdes inte bara av idrottsintresserade över hela världen. Miljöorganisationer, antikorruptionsbyråer, bloggare och politiker reagerade på brutala ingrepp i miljön, fasansfulla arbetsförhållanden för arbetare som lockats till arenabyggena – och inte minst över de vansinniga kostnaderna. 

Den officiella slutsumman för historiens dittills dyraste vinter-OS hamnade en bra bit över 300 miljarder kronor! Observera att det är den officiella siffran. Tiotusentals arbetare lurades sedan på sina löner och skrämdes till tystnad.

 

Men vad gjorde det. För Ryssland blev vinterspelen en succé, landet tog flest medaljer, totalt 33 stycken, av samtliga nationer. Fast, det var ju fusk. Över 1 000 ryska idrottare var, enligt Internationella Skidförbundet, inblandade i det som visade sig vara en stor dopningsskandal! Surprise, surprise…

En idrottsminister förväntas närvara när de egna idrottarna deltar i olympiska spel och just detta vinster-OS kom också att bli en framgång för svensk del, 15 skinande medaljer. Jag tycker inte att man kan kräva att idrottare ska ta politisk ställning, i den delen ska idrotten stå ovanför politiken. MEN de måste känna till villkoren i det land de tävlar i. Sedan får de själva avgöra om de vill uttala sig. 

Övervakade hela tiden

Jag tog politisk ställning genom att avstå från invigningsceremonin där den botoxade presidenten skulle hyllas. I stället stannade jag i Moskva för att, tillsammans med Sveriges ambassadör, träffa representanter för olika demokratiska nätverk och HBTQ-aktivister. Mötet på ambassaden var inte offentliggjort men naturligtvis känt hos makten. Det förstod vi på de stadiga och bistra män som fanns utanför ambassadens grindar och som försökte kika in i bilarna. På ambassaden var de mycket obekväma med detta – men inte särskilt överraskade.

Ett drygt halvår efter att jag 2014 hade avgått som kultur- och idrottsminister fick jag besked via Utrikesdepartementet att jag, och ytterligare sju svenska medborgare, inte längre var välkomna att besöka Ryssland. Jag var då inte längre politiskt aktiv men mitt agerande hade uppenbarligen varit tillräckligt störande. Något straff måste till!

I en artikel skrev jag vid den tidpunkten att ”med en så pass nyckfull och oförutsägbar regim kan vad som helst hända.” Så blev det. Greppet hårdnar om den egna befolkningen, lögnerna härskar och politiska motståndare förgiftas och fängslas.

Hur gör idrottsförbunden?

Ingen diktatur varar för evigt men jag har till mitt CV stolt tillfogat:

 ”Nekad visum till Ryssland efter att ha kritiserat korruption och förföljelse av oliktänkade och HBTQ-aktivister.”

Nu undrar jag hur de internationella förbunden kommer att agera med anledning av de uppgifter som svensk Säkerhetspolis lät bli kända häromdagen. För inte gäller detta bara svenska idrottare. 

 

 

 

Lena Adelsohn Liljeroth

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med röstsiffrorna 23 för och 17 mot valdes på lördagen Håkan Svensson, 56 år, till ny ordförande i den ideella föreningen Hockeyettan. Håkan var tidigare ordförande i AIK ishockey i fem år och har suttit som ordförande , tre år,  Hockeyallsvenskan.

Motkandidat var Christer Englund, tidigare ordförande i Svenska Ishockeyförbundet,. Han lanserades av den grupp föreningar som uttalat stöd för avgående ordföranden Ronnie Glysing, 64 år.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Enskede IK är en av Stockholmsregionens största fotbollsföreningar med 2000 aktiva spelare och 400 engagerade ledare. Nu belönas klubben ordentligt. EIK har tecknat ett sexårigt sponsorkontrakt med RYK GROUP, en familjeägd koncern som investerar i framstående entreprenörsledda bolag. Avtalet är det största i föreningens historia och garanterar klubben ett miljonbelopp varje år under avtalstiden. 

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Thomas Wassberg är aldrig omöjlig. Oavsett TV-kanal och äventyr ställer han upp. När nu Discovery satsar på ett nytt utmaningsprogram är Thomas en av deltagarna. Bland de övriga märks Lisa Ajax, Mikael "Soldoktorn" Sandström och Maria Montazam, Klas Eriksson, Magdalena Graaf, Danyel Couet, och Alexandra Zazzi. 

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.