”Portad” i Ryssland – det är en merit!

Svenska Institutet, SI, är en statlig myndighet som arbetar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Näringsliv, kultur, utbildning – men givetvis även idrott hjälper till att bygga relationer med andra länder. Just idrott är en parameter där Sverige, i mätningarna, står sig mycket väl i omvärldens ögon. Områden som miljö och kultur kommer betydligt längre ned på skalan.Det för mig osökt in på våra relationer med Ryssland

OS i Sotji 2014, på ytan glansfullt, här en bild från avslutningen, men miljöorganisationer, antikorruptionsbyråer, bloggare och politiker reagerade, inte minst över fasansfulla villkor för arbetare och ändå kostade OS vansinnigt mycket. Men allt skedde enligt Putins önskan
Annons

De ryska kontrollerade mediernas rapportering om Sverige är, enligt SI, inte särskilt positiv. Men det intressanta är att ryska unga medborgare har en annan, tydligt positiv bild, av vårt land. Så har det faktiskt sett ut i flera år.Häromdagen bekräftade Säkerhetspolisen, Säpo, att den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, gjort grova intrång hos Riksidrottsförbundet och via idrottares medicinska journaler fabricerat falska uppgifter om dopning.

Upprördheten var av naturliga skäl stor, inte bara hos Riksidrottsförbundet och uthängda idrottare. Ordföranden Björn Eriksson var ”ursinnig” och talade om ”banditer”. Samtidigt sade han sig vara lättad över att åklagare och polis hade pekat ut de skyldiga.

Ingen blir överraskad

Jag vet inte om Björn Eriksson egentligen är förvånad. Jag är det inte – och Björn är dessutom tidigare chef för Säkerhetspolisen. Han vet nog en hel del, både om underrättelsearbetet och om den botoxade mannen utan mimik, den ryske livstidspresidenten Vladimir Putin som säkerligen har god kunskap om spionage och sabotage.

Även jag har besökt Sovjetunionen och Ryssland ett flertal gånger, både som turist och som kultur- och idrottsminister. Min sista (!) resa dit var till de olympiska spelen i Sotji 2014. Men jag har också varit i Moskva för att inviga utställningar om Raoul Wallenberg, samtala med politiker liksom med journalister och människorättsaktivister, som desperat försökt få omvärlden att reagera på de lagar och restriktioner som kommit slag i slag, alla i syfte att tysta oppositionella röster.

Planeringen inför de olympiska spelen i Sotji följdes inte bara av idrottsintresserade över hela världen. Miljöorganisationer, antikorruptionsbyråer, bloggare och politiker reagerade på brutala ingrepp i miljön, fasansfulla arbetsförhållanden för arbetare som lockats till arenabyggena – och inte minst över de vansinniga kostnaderna. 

Den officiella slutsumman för historiens dittills dyraste vinter-OS hamnade en bra bit över 300 miljarder kronor! Observera att det är den officiella siffran. Tiotusentals arbetare lurades sedan på sina löner och skrämdes till tystnad.

 

Men vad gjorde det. För Ryssland blev vinterspelen en succé, landet tog flest medaljer, totalt 33 stycken, av samtliga nationer. Fast, det var ju fusk. Över 1 000 ryska idrottare var, enligt Internationella Skidförbundet, inblandade i det som visade sig vara en stor dopningsskandal! Surprise, surprise…

En idrottsminister förväntas närvara när de egna idrottarna deltar i olympiska spel och just detta vinster-OS kom också att bli en framgång för svensk del, 15 skinande medaljer. Jag tycker inte att man kan kräva att idrottare ska ta politisk ställning, i den delen ska idrotten stå ovanför politiken. MEN de måste känna till villkoren i det land de tävlar i. Sedan får de själva avgöra om de vill uttala sig. 

Övervakade hela tiden

Jag tog politisk ställning genom att avstå från invigningsceremonin där den botoxade presidenten skulle hyllas. I stället stannade jag i Moskva för att, tillsammans med Sveriges ambassadör, träffa representanter för olika demokratiska nätverk och HBTQ-aktivister. Mötet på ambassaden var inte offentliggjort men naturligtvis känt hos makten. Det förstod vi på de stadiga och bistra män som fanns utanför ambassadens grindar och som försökte kika in i bilarna. På ambassaden var de mycket obekväma med detta – men inte särskilt överraskade.

Ett drygt halvår efter att jag 2014 hade avgått som kultur- och idrottsminister fick jag besked via Utrikesdepartementet att jag, och ytterligare sju svenska medborgare, inte längre var välkomna att besöka Ryssland. Jag var då inte längre politiskt aktiv men mitt agerande hade uppenbarligen varit tillräckligt störande. Något straff måste till!

I en artikel skrev jag vid den tidpunkten att ”med en så pass nyckfull och oförutsägbar regim kan vad som helst hända.” Så blev det. Greppet hårdnar om den egna befolkningen, lögnerna härskar och politiska motståndare förgiftas och fängslas.

Hur gör idrottsförbunden?

Ingen diktatur varar för evigt men jag har till mitt CV stolt tillfogat:

 ”Nekad visum till Ryssland efter att ha kritiserat korruption och förföljelse av oliktänkade och HBTQ-aktivister.”

Nu undrar jag hur de internationella förbunden kommer att agera med anledning av de uppgifter som svensk Säkerhetspolis lät bli kända häromdagen. För inte gäller detta bara svenska idrottare. 

 

 

 

Lena Adelsohn Liljeroth

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.