”Gulla inte med dem som valt våldet!”

Patrik Asplund är 196 cm lång och mycket vältränad. Det kunde ses som en fördel när han gjorde karriär som huligan. Det är i än högre grad en fördel när han idag – med idrotten som verktyg - ska inspirera vilsna ungdomar.

Annons

”Det behövs fler vuxna än föräldrar för att lotsa en ung människa genom livet”.  Den och många andra lärdomar från Anders Carlberg, Fryshusets grundare, förenar Patrik Asplund och mig. Vi möttes redan för 25 år sedan, då han var aktiv musiker i Vit Makt-världen och jag Fryshusets nyvalda ordförande. 

Mycket vatten har runnit sedan dess och för två år sedan fick Patrik på Idrottsgalan ta emot det hedrande priset ”Årets Peppare” ur Prins Daniels hand, för sitt arbete med Goodsport Foundation. Före dess drev han Djurgårdsandan, startade Nattfotboll för 13-25-åringar på olika platser i landet och bildade sociala projekt.  

Förenat med risker

Att ha så mycket energi är också förenat med risker och Patrik vet hur det känns att bränna ljuset i båda ändar, men också hur stress och utbrändhet kan ”botas” med hjälp av idrott och träning.

Idag är det huvudsakligen Goodsport som fyller hans tid. På kort tid har denna stiftelse blivit en landsomfattande verksamhet, som skapar integration genom nya mötesplatser där barn och unga kan hitta rörelseglädje och lära känna varandra. Skolträffen är en sådan. 

- Av alla projekt jag deltagit i är nog Skolträffen vårt mest lyckosamma, tillägger Patrik Asplund.  På fyra år har vi mött drygt 5 000 ungdomar i mellanstadieåldern. 

Skolträffen parar ihop elever, två och två, från bostadsområden med skilda ekonomiska och sociala villkor. Under dag 1 får de idrotta tillsammans och intervjua varandra, dag 2 och 3 besöker de varandras bostadsområden. 

- 90 procent av barnen är positiva och hälften håller fast vid kontakterna även efteråt. 

Bryter med fördomar

Många lever i sina bubblor och det här är ett sätt att bryta ned fördomar och skapa nya kontakter.

Finansieringen då? 

- Vi får bl a stöd från ICA-stiftelsen men även från kommuner och andra delar av näringslivet. Det innebär att verksamheten inte kostar något extra för skolorna som står i kö för att delta. Men, tillägger han med en suck, vi har naturligtvis i Coronatider även tillfälligt fått lägga detta på is. 

Mjäkighet är inget som imponerar på Patrik Asplund. Han upprörs över den naiva syn som under många år präglat samhällets syn på våld och gängmentalitet. 

- Det går inte att gulla med dem som valt våldets väg, det krävs hårda straff, och när de väl insett att de är intryckta i ett hörn, då först är det möjligt att möta dem.

- Jag ser ju hur polisen plockar in narkotikasäljande ungdomar, som redan dagen därpå är tillbaka i sina områden igen och det händer att de drar rövarhistorier om hur illa de blivit behandlade. Så växer hatet.

"så enkelt kan det inte vara”

Goodsport tar i allmänhet inte in kriminella ungdomar, som gått långt i sitt parallella utanförskap, i verksamheterna. Men de kan arbeta med svansen”, de som är 10-12 år och som efter ett par år i sin tur kan fungera som ledare och förebilder. 

- När vi möter barn och ungdomar plockar vi först ut de utagerande, oftast killar. Vi tar in dem i gympasalen och kör slut på dem.  ”Vad har ni gjort, de sitter helt stilla”, brukar lärarna säga efteråt.

- Vi låter dem springa av sig, springa utav helvete, i 15 minuter.  ”Men så enkelt kan det inte vara”, invänder lärarna då. 

- Jo, precis så enkelt är det”, menar Patrik. De är proppfyllda av rastlöshet och energi och allt detta måste få komma ut. Skolorna tar sällan hänsyn till dessa barns behov. 

Anders Carlberg finns inte i livet längre, men vi är många som fått stafettpinnar av honom. Ansvar och nycklar. Patrik Asplund beskriver hur de motiverar nya ledare och ger dem projekten, i stället för att själva äga dem i Goodsport Foundations namn. 

- Nattfotbollen finns idag på ett 70-tal platser i Sverige och kallas ”Örebro-andan”, ”Norrköping Tillsammans” etcetera och bygger på lokalt engagemang.  Men det är vi i Goodsport Foundation, som hjälper till med utbildningar och kvalitetssäkring. Nu börjar verksamheterna bli så omfattande att vi inte mäktar med att göra det analogt längre. 

I stället bygger de, tillsammans med ett IT-företag, en digital plattform där eldsjälar kommer in från ena hållet och företag och stiftelser från andra hållet, med sina specifika krav på återrapportering och ekonomisk hållbarhet.

800 ungdomar i nattfotboll

Patrik Asplund är en eldsjäl och som sådan ser han eldsjälens kraft – men också svagheter. 

- Sociala projekt måste ha en historia, en historia som handlar om människors öden. Men efter ett tag får administrationen en överordnad roll, och då försvinner själen och hettan i arbetet. Min styrka har varit att hitta eldsjälar och para ihop dem med organisationer.

Hur kan man mäta effekten i nattfotboll? frågar jag Patrik.- Det finns mallar för sådant också. Vi gjorde en enkät bland 800 ungdomar som spelar nattfotboll. De har slutat strula, de idrottar mer och de satsar på plugget. Men när något fungerar väl tappar ofta samhället intresset, trots att de kan tjäna mycket pengar på att fortsätta att stödja verksamheten.

Då tänkte jag på ett medelålders kommunalråd som jag mötte i rollen som idrottsminister. Han beskrev förundrad hur det blev betydligt mindre klotter, småbrott och vandalisering på orten när de hade spolat hockeyrinken.

Vad är så speciellt med idrotten, varför lyckas den?

- Meritokratin, svarar Patrik Asplund utan tankepaus.  Här spelar din bakgrund ingen roll. Man behöver inte ens tala samma språk. Rulla ut en boll, så är det klart. Idrotten är den bästa uppfinningen i världen och ett språk som alla förstår!

Lena Adelsohn Liljeroth

Fakta

Goodsport Foundation är en icke-vinstdrivande stiftelse med brett nätverk av personer ur näringslivet samt offentlig och ideell sektor, som vill verka för integration genom idrott. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-giganten Färjestad, med nio SM-guld, upplever sin värsta kris sedan säsongen 1993-94.  En elfteplats i Elitserien gav då biljett till allsvenskt spel våren 1994  En ny tränarduo, Per Bäckman/Gunnar Johansson räddade kontraktet via kvalseger mot Boden med Niklas Wikegård i tränarbåset

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Och Vasaloppsorganisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera för att alla ska få en härlig och trygg och skidupplevelse i Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.