”Gulla inte med dem som valt våldet!”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Patrik Asplund är 196 cm lång och mycket vältränad. Det kunde ses som en fördel när han gjorde karriär som huligan. Det är i än högre grad en fördel när han idag – med idrotten som verktyg - ska inspirera vilsna ungdomar.

”Det behövs fler vuxna än föräldrar för att lotsa en ung människa genom livet”.  Den och många andra lärdomar från Anders Carlberg, Fryshusets grundare, förenar Patrik Asplund och mig. Vi möttes redan för 25 år sedan, då han var aktiv musiker i Vit Makt-världen och jag Fryshusets nyvalda ordförande. 

Mycket vatten har runnit sedan dess och för två år sedan fick Patrik på Idrottsgalan ta emot det hedrande priset ”Årets Peppare” ur Prins Daniels hand, för sitt arbete med Goodsport Foundation. Före dess drev han Djurgårdsandan, startade Nattfotboll för 13-25-åringar på olika platser i landet och bildade sociala projekt.  

Förenat med risker

Att ha så mycket energi är också förenat med risker och Patrik vet hur det känns att bränna ljuset i båda ändar, men också hur stress och utbrändhet kan ”botas” med hjälp av idrott och träning.

Idag är det huvudsakligen Goodsport som fyller hans tid. På kort tid har denna stiftelse blivit en landsomfattande verksamhet, som skapar integration genom nya mötesplatser där barn och unga kan hitta rörelseglädje och lära känna varandra. Skolträffen är en sådan. 

- Av alla projekt jag deltagit i är nog Skolträffen vårt mest lyckosamma, tillägger Patrik Asplund.  På fyra år har vi mött drygt 5 000 ungdomar i mellanstadieåldern. 

Skolträffen parar ihop elever, två och två, från bostadsområden med skilda ekonomiska och sociala villkor. Under dag 1 får de idrotta tillsammans och intervjua varandra, dag 2 och 3 besöker de varandras bostadsområden. 

- 90 procent av barnen är positiva och hälften håller fast vid kontakterna även efteråt. 

Bryter med fördomar

Många lever i sina bubblor och det här är ett sätt att bryta ned fördomar och skapa nya kontakter.

Finansieringen då? 

- Vi får bl a stöd från ICA-stiftelsen men även från kommuner och andra delar av näringslivet. Det innebär att verksamheten inte kostar något extra för skolorna som står i kö för att delta. Men, tillägger han med en suck, vi har naturligtvis i Coronatider även tillfälligt fått lägga detta på is. 

Mjäkighet är inget som imponerar på Patrik Asplund. Han upprörs över den naiva syn som under många år präglat samhällets syn på våld och gängmentalitet. 

- Det går inte att gulla med dem som valt våldets väg, det krävs hårda straff, och när de väl insett att de är intryckta i ett hörn, då först är det möjligt att möta dem.

- Jag ser ju hur polisen plockar in narkotikasäljande ungdomar, som redan dagen därpå är tillbaka i sina områden igen och det händer att de drar rövarhistorier om hur illa de blivit behandlade. Så växer hatet.

"så enkelt kan det inte vara”

Goodsport tar i allmänhet inte in kriminella ungdomar, som gått långt i sitt parallella utanförskap, i verksamheterna. Men de kan arbeta med svansen”, de som är 10-12 år och som efter ett par år i sin tur kan fungera som ledare och förebilder. 

- När vi möter barn och ungdomar plockar vi först ut de utagerande, oftast killar. Vi tar in dem i gympasalen och kör slut på dem.  ”Vad har ni gjort, de sitter helt stilla”, brukar lärarna säga efteråt.

- Vi låter dem springa av sig, springa utav helvete, i 15 minuter.  ”Men så enkelt kan det inte vara”, invänder lärarna då. 

- Jo, precis så enkelt är det”, menar Patrik. De är proppfyllda av rastlöshet och energi och allt detta måste få komma ut. Skolorna tar sällan hänsyn till dessa barns behov. 

Anders Carlberg finns inte i livet längre, men vi är många som fått stafettpinnar av honom. Ansvar och nycklar. Patrik Asplund beskriver hur de motiverar nya ledare och ger dem projekten, i stället för att själva äga dem i Goodsport Foundations namn. 

- Nattfotbollen finns idag på ett 70-tal platser i Sverige och kallas ”Örebro-andan”, ”Norrköping Tillsammans” etcetera och bygger på lokalt engagemang.  Men det är vi i Goodsport Foundation, som hjälper till med utbildningar och kvalitetssäkring. Nu börjar verksamheterna bli så omfattande att vi inte mäktar med att göra det analogt längre. 

I stället bygger de, tillsammans med ett IT-företag, en digital plattform där eldsjälar kommer in från ena hållet och företag och stiftelser från andra hållet, med sina specifika krav på återrapportering och ekonomisk hållbarhet.

800 ungdomar i nattfotboll

Patrik Asplund är en eldsjäl och som sådan ser han eldsjälens kraft – men också svagheter. 

- Sociala projekt måste ha en historia, en historia som handlar om människors öden. Men efter ett tag får administrationen en överordnad roll, och då försvinner själen och hettan i arbetet. Min styrka har varit att hitta eldsjälar och para ihop dem med organisationer.

Hur kan man mäta effekten i nattfotboll? frågar jag Patrik.- Det finns mallar för sådant också. Vi gjorde en enkät bland 800 ungdomar som spelar nattfotboll. De har slutat strula, de idrottar mer och de satsar på plugget. Men när något fungerar väl tappar ofta samhället intresset, trots att de kan tjäna mycket pengar på att fortsätta att stödja verksamheten.

Då tänkte jag på ett medelålders kommunalråd som jag mötte i rollen som idrottsminister. Han beskrev förundrad hur det blev betydligt mindre klotter, småbrott och vandalisering på orten när de hade spolat hockeyrinken.

Vad är så speciellt med idrotten, varför lyckas den?

- Meritokratin, svarar Patrik Asplund utan tankepaus.  Här spelar din bakgrund ingen roll. Man behöver inte ens tala samma språk. Rulla ut en boll, så är det klart. Idrotten är den bästa uppfinningen i världen och ett språk som alla förstår!

Lena Adelsohn Liljeroth

Fakta

Goodsport Foundation är en icke-vinstdrivande stiftelse med brett nätverk av personer ur näringslivet samt offentlig och ideell sektor, som vill verka för integration genom idrott. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.