”Gulla inte med dem som valt våldet!”
Patrik Asplund är 196 cm lång och mycket vältränad. Det kunde ses som en fördel när han gjorde karriär som huligan. Det är i än högre grad en fördel när han idag – med idrotten som verktyg - ska inspirera vilsna ungdomar.
”Det behövs fler vuxna än föräldrar för att lotsa en ung människa genom livet”. Den och många andra lärdomar från Anders Carlberg, Fryshusets grundare, förenar Patrik Asplund och mig. Vi möttes redan för 25 år sedan, då han var aktiv musiker i Vit Makt-världen och jag Fryshusets nyvalda ordförande.
Mycket vatten har runnit sedan dess och för två år sedan fick Patrik på Idrottsgalan ta emot det hedrande priset ”Årets Peppare” ur Prins Daniels hand, för sitt arbete med Goodsport Foundation. Före dess drev han Djurgårdsandan, startade Nattfotboll för 13-25-åringar på olika platser i landet och bildade sociala projekt.
Förenat med risker
Att ha så mycket energi är också förenat med risker och Patrik vet hur det känns att bränna ljuset i båda ändar, men också hur stress och utbrändhet kan ”botas” med hjälp av idrott och träning.
Idag är det huvudsakligen Goodsport som fyller hans tid. På kort tid har denna stiftelse blivit en landsomfattande verksamhet, som skapar integration genom nya mötesplatser där barn och unga kan hitta rörelseglädje och lära känna varandra. Skolträffen är en sådan.
- Av alla projekt jag deltagit i är nog Skolträffen vårt mest lyckosamma, tillägger Patrik Asplund. På fyra år har vi mött drygt 5 000 ungdomar i mellanstadieåldern.
Skolträffen parar ihop elever, två och två, från bostadsområden med skilda ekonomiska och sociala villkor. Under dag 1 får de idrotta tillsammans och intervjua varandra, dag 2 och 3 besöker de varandras bostadsområden.
- 90 procent av barnen är positiva och hälften håller fast vid kontakterna även efteråt.
Bryter med fördomar
Många lever i sina bubblor och det här är ett sätt att bryta ned fördomar och skapa nya kontakter.
Finansieringen då?
- Vi får bl a stöd från ICA-stiftelsen men även från kommuner och andra delar av näringslivet. Det innebär att verksamheten inte kostar något extra för skolorna som står i kö för att delta. Men, tillägger han med en suck, vi har naturligtvis i Coronatider även tillfälligt fått lägga detta på is.
Mjäkighet är inget som imponerar på Patrik Asplund. Han upprörs över den naiva syn som under många år präglat samhällets syn på våld och gängmentalitet.
- Det går inte att gulla med dem som valt våldets väg, det krävs hårda straff, och när de väl insett att de är intryckta i ett hörn, då först är det möjligt att möta dem.
- Jag ser ju hur polisen plockar in narkotikasäljande ungdomar, som redan dagen därpå är tillbaka i sina områden igen och det händer att de drar rövarhistorier om hur illa de blivit behandlade. Så växer hatet.
"så enkelt kan det inte vara”
Goodsport tar i allmänhet inte in kriminella ungdomar, som gått långt i sitt parallella utanförskap, i verksamheterna. Men de kan arbeta med svansen”, de som är 10-12 år och som efter ett par år i sin tur kan fungera som ledare och förebilder.
- När vi möter barn och ungdomar plockar vi först ut de utagerande, oftast killar. Vi tar in dem i gympasalen och kör slut på dem. ”Vad har ni gjort, de sitter helt stilla”, brukar lärarna säga efteråt.
- Vi låter dem springa av sig, springa utav helvete, i 15 minuter. ”Men så enkelt kan det inte vara”, invänder lärarna då.
- Jo, precis så enkelt är det”, menar Patrik. De är proppfyllda av rastlöshet och energi och allt detta måste få komma ut. Skolorna tar sällan hänsyn till dessa barns behov.
Anders Carlberg finns inte i livet längre, men vi är många som fått stafettpinnar av honom. Ansvar och nycklar. Patrik Asplund beskriver hur de motiverar nya ledare och ger dem projekten, i stället för att själva äga dem i Goodsport Foundations namn.
- Nattfotbollen finns idag på ett 70-tal platser i Sverige och kallas ”Örebro-andan”, ”Norrköping Tillsammans” etcetera och bygger på lokalt engagemang. Men det är vi i Goodsport Foundation, som hjälper till med utbildningar och kvalitetssäkring. Nu börjar verksamheterna bli så omfattande att vi inte mäktar med att göra det analogt längre.
I stället bygger de, tillsammans med ett IT-företag, en digital plattform där eldsjälar kommer in från ena hållet och företag och stiftelser från andra hållet, med sina specifika krav på återrapportering och ekonomisk hållbarhet.
800 ungdomar i nattfotboll
Patrik Asplund är en eldsjäl och som sådan ser han eldsjälens kraft – men också svagheter.
- Sociala projekt måste ha en historia, en historia som handlar om människors öden. Men efter ett tag får administrationen en överordnad roll, och då försvinner själen och hettan i arbetet. Min styrka har varit att hitta eldsjälar och para ihop dem med organisationer.
Hur kan man mäta effekten i nattfotboll? frågar jag Patrik.- Det finns mallar för sådant också. Vi gjorde en enkät bland 800 ungdomar som spelar nattfotboll. De har slutat strula, de idrottar mer och de satsar på plugget. Men när något fungerar väl tappar ofta samhället intresset, trots att de kan tjäna mycket pengar på att fortsätta att stödja verksamheten.
Då tänkte jag på ett medelålders kommunalråd som jag mötte i rollen som idrottsminister. Han beskrev förundrad hur det blev betydligt mindre klotter, småbrott och vandalisering på orten när de hade spolat hockeyrinken.
Vad är så speciellt med idrotten, varför lyckas den?
- Meritokratin, svarar Patrik Asplund utan tankepaus. Här spelar din bakgrund ingen roll. Man behöver inte ens tala samma språk. Rulla ut en boll, så är det klart. Idrotten är den bästa uppfinningen i världen och ett språk som alla förstår!
Mest lästa just nu
Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar