När engagemang och glädje minskar

Idrotten blöder, ekonomiskt och själsligt. Det hjälper inte att vi skattebetalare, via statskassan, pytsar ut stora pengar till RF och andra aktörer. Vi får ändå inte mötas och utan publik förlorar också många sporter engagemang och glädje.  I otaliga föreningar funderar man nu oroligt över vad som blir kvar när det hela är över, hur många medlemmar och aktiva kommer tillbaka? Hur många har fått nya vanor eller tappat intresset?.

Annons

Jag var inte ensam om att skrika högt när konstfrusna skridskobanor stängdes och jullovet regnade bort i stora delar av Sverige. De skärpta restriktionerna och de ”hattiga” beskeden fick adrenalinet att flöda genom ådrorna. Folkhälsomyndigheten, regeringen, kommunerna och föreningarna talade knappast samma språk och konsekvenserna ville ingen gärna prata om.

Förändringens tid

Men människor är tåliga. När vi inte tvättar händerna, biter vi ihop och funderar på lösningar. Vad gör vi nu? Somliga valde tidigt att skaffa hund – efterfrågan på valpar har inte varit så stor på mycket länge - och fick därmed automatiskt extra motion och sociala kontakter. Andra står i kö och hoppas på vårens kullar. 

Försäljningen av kläder och skor har minskat dramatiskt under det senaste året, men tappet gäller förmodligen inte vandringskängor och sportkläder. Stormköket påstås dessutom ha varit fjolårets julklapp. 

Det ska alltid larmas om något, så följaktligen klagas det nu på dålig respekt för Allemansrätten och på bilköer ut till naturreservaten! De som under decennier vant sig vid att ha skogen för sig själva tror inte sina ögon. Fullt med folk. Själv blir jag mest glad över sådana nyheter, eftersom jag aldrig förstått förtjusningen i att under helgerna vandra runt i olika köpcentra när solen skiner och naturen står öppen.

En naturtrend

Fast nog har naturtrenden funnits ganska längre. Långt innan Coronan slog till läste vi om att många även i Sverige börjat testa ”skogsbad”, som inte handlade om vatten utan om att bada sina sinnen i skogen. Ta in doften, känna mossen under fötterna, lyssna till suset i trädkronorna. Blodtrycket går ned, pulsen blir jämnare, stressen minskar och humöret blir bättre, säger entusiasterna. Jag tror dem. 

Vi förefaller vara snabbare än jag anat att anamma nya trender, oavsett om det handlar om att vinterbada, köpa hund eller laga mat på stormkök. Vår påstådda individualism och misstro mot kollektiva sammanhang är måhända en myt. Vi kollar ofta lite ängsligt vad grannen har för sig och hänger gärna på. 

Till den mentala överlevnadsstrategin hör tydligen nu en växande flora (!) av grön litteratur. Kultursidorna lyfter böcker om skogen och träden, men inte utifrån deras ekonomiska betydelse utan snarare deras, snudd på, religiösa inverkan. ”Naturen är kopplad till vem du djupast sett är. Den är sammanlänkad med din barndom, med ditt ursprung och med de allra innersta rummen i din person… Därför längtar du också ofta till naturen och du tänker att en dag – då det blivit lite lugnare med alltihop – så ska du ordna ditt liv så att du får vara närmare den.” (Ur Granskogsfolk av D Thurfjell). 

Så, vad händer när vi alla är vaccinerade och successivt kan återgå till vanligt liv. Förhoppningsvis hittar barn och ungdomar tillbaka till föreningslivet och klubbkompisar. Men vi andra? Pandemin har påverkat allt och alla, idrotten är inget undantag. För delar av idrottsrörelsen tror jag tyvärr att sotdöden väntar, men förhoppningsvis har naturens återkomst bidragit till att många funnit helt nya möjligheter. 

Några boktips

I väntan på det ofrånkomliga vill jag gärna dela med mig av några boktips:

Sara Starkström: ”Din skogshandbok” (Nicotext)

David Thurfjell ”Granskogsfolk” (Norstedts)

Gunnar Wetterberg: ”Träd” (Bonniers)

Peter Wohlleben ”Trädens hemliga liv” (Norstedts

Lena Adelsohn Liljeroth

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.