När engagemang och glädje minskar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten blöder, ekonomiskt och själsligt. Det hjälper inte att vi skattebetalare, via statskassan, pytsar ut stora pengar till RF och andra aktörer. Vi får ändå inte mötas och utan publik förlorar också många sporter engagemang och glädje.  I otaliga föreningar funderar man nu oroligt över vad som blir kvar när det hela är över, hur många medlemmar och aktiva kommer tillbaka? Hur många har fått nya vanor eller tappat intresset?.

Jag var inte ensam om att skrika högt när konstfrusna skridskobanor stängdes och jullovet regnade bort i stora delar av Sverige. De skärpta restriktionerna och de ”hattiga” beskeden fick adrenalinet att flöda genom ådrorna. Folkhälsomyndigheten, regeringen, kommunerna och föreningarna talade knappast samma språk och konsekvenserna ville ingen gärna prata om.

Förändringens tid

Men människor är tåliga. När vi inte tvättar händerna, biter vi ihop och funderar på lösningar. Vad gör vi nu? Somliga valde tidigt att skaffa hund – efterfrågan på valpar har inte varit så stor på mycket länge - och fick därmed automatiskt extra motion och sociala kontakter. Andra står i kö och hoppas på vårens kullar. 

Försäljningen av kläder och skor har minskat dramatiskt under det senaste året, men tappet gäller förmodligen inte vandringskängor och sportkläder. Stormköket påstås dessutom ha varit fjolårets julklapp. 

Det ska alltid larmas om något, så följaktligen klagas det nu på dålig respekt för Allemansrätten och på bilköer ut till naturreservaten! De som under decennier vant sig vid att ha skogen för sig själva tror inte sina ögon. Fullt med folk. Själv blir jag mest glad över sådana nyheter, eftersom jag aldrig förstått förtjusningen i att under helgerna vandra runt i olika köpcentra när solen skiner och naturen står öppen.

En naturtrend

Fast nog har naturtrenden funnits ganska längre. Långt innan Coronan slog till läste vi om att många även i Sverige börjat testa ”skogsbad”, som inte handlade om vatten utan om att bada sina sinnen i skogen. Ta in doften, känna mossen under fötterna, lyssna till suset i trädkronorna. Blodtrycket går ned, pulsen blir jämnare, stressen minskar och humöret blir bättre, säger entusiasterna. Jag tror dem. 

Vi förefaller vara snabbare än jag anat att anamma nya trender, oavsett om det handlar om att vinterbada, köpa hund eller laga mat på stormkök. Vår påstådda individualism och misstro mot kollektiva sammanhang är måhända en myt. Vi kollar ofta lite ängsligt vad grannen har för sig och hänger gärna på. 

Till den mentala överlevnadsstrategin hör tydligen nu en växande flora (!) av grön litteratur. Kultursidorna lyfter böcker om skogen och träden, men inte utifrån deras ekonomiska betydelse utan snarare deras, snudd på, religiösa inverkan. ”Naturen är kopplad till vem du djupast sett är. Den är sammanlänkad med din barndom, med ditt ursprung och med de allra innersta rummen i din person… Därför längtar du också ofta till naturen och du tänker att en dag – då det blivit lite lugnare med alltihop – så ska du ordna ditt liv så att du får vara närmare den.” (Ur Granskogsfolk av D Thurfjell). 

Så, vad händer när vi alla är vaccinerade och successivt kan återgå till vanligt liv. Förhoppningsvis hittar barn och ungdomar tillbaka till föreningslivet och klubbkompisar. Men vi andra? Pandemin har påverkat allt och alla, idrotten är inget undantag. För delar av idrottsrörelsen tror jag tyvärr att sotdöden väntar, men förhoppningsvis har naturens återkomst bidragit till att många funnit helt nya möjligheter. 

Några boktips

I väntan på det ofrånkomliga vill jag gärna dela med mig av några boktips:

Sara Starkström: ”Din skogshandbok” (Nicotext)

David Thurfjell ”Granskogsfolk” (Norstedts)

Gunnar Wetterberg: ”Träd” (Bonniers)

Peter Wohlleben ”Trädens hemliga liv” (Norstedts

Lena Adelsohn Liljeroth

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Förmågan att utveckla och förnya ett arrangemang brottas åtskilliga förbund och klubbar med. Vanans makt får gärna övertaget och nästa tävling, cup eller event blir en kopia av föregående, trots att många suckar uppgivet. Människor är trygga i ett traditionellt tänkande. 

Men det finns undantag. Som Rally Sweden, unikt i VM-cirkusen med att ha en nostalgitävling insprängd i WRC-schemat – och dessutom på samma specialsträckor som “värstingbilarna”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.