”Skitamatören” oumbärlig för sporten

Hans Klasson är klar för Hästgalan på fredag i Göteborg. Hans Klasson? Vem? ”Skitamatören från Tranemo”, förtydligar TV-reportern Kajsa Gustafsson, som därmed avslöjar namnet på dokumentären i TV4 Sport den 29 januari.

Hans Klason är en av trav-Sveriges amatörtränare. En i mängden och en av de som inte tar hem de stora vinsterna – och en av de som sporten inte skulle klara sig utan.

73-årig travamatör

Nedräkningen för fredagens TV-sända Hästgala från Rondo i Göteborg och lördagens V75 med Jackpot på Åby fortsätter och varje dag kan ATG avslöja en ny prisutdelare och hedersgäst.

En är Hans Klasson, 73-årig travamatör från Tranemo.

- En ära att få medverka på galan och det ska bli vansinnigt spännande att se vad Kajsa och David fått fram efter alla timmar de varit tillsammans med mig och hästarna, säger Klasson nyfiket.

Hundratals TV-timmar

Kajsa med efternamnet Gustafsson och David med efternamnet Lidestedt har i två och ett halvt år följt amatören Hans Klasson i det dagliga livet tillsammans med hästarna Tranemo Little Ida, Tranemo Raketen, Tranemo Prinsessan.

Hundratals timmars filmande har klippts ner till en 44 minuter lång dokumentär med namnet ”Skitamatören från Tranemo”.

- Det är Hans själv som gett dokumentären dess titel då han flera gånger under våra träffar och filmningar hävdar att ”jag är inte någon vanlig amatör, utan en skitamatör”, berättar Kajsa Gustafsson.

4 800 amatörtränare

Hur fick du idén att göra en dokumentär om just Hans Klasson? Det finns trots allt 4 800 amatörtränare i Sverige, som tillsammans har 11 000 hästar, av totalt 20 000, i travträning?

- Det började med att Tranemo Raketen vann ett lopp på Åby 2009 när jag jobbade där med att bl a göra segerintervjuer. Per Johansson, som körde, kunde inte få stopp på Tranemo Raketen för en intervju utan körde direkt ner till stallbacken.

- Jag tog mig dit och där jag träffade ägaren och tränaren Hans Klasson och jag lovar - det blev ingen vanlig segerintervju…

"Galen på ett positivt sätt"

- Hans Klasson var galen på ett positivt sätt och jag fastnade för honom direkt. Jag gjorde två reportage i Åbys eget TV-magasin och det var där någonstans jag insåg att Hans Klasson och hans liv tillsammans med sina hästar var värt ett större utrymme, en mera ingående dokumentär – om det bara fanns någon som var intresserad av att se den, berättar Kajsa vidare.

Tillsammans med fotografen och redigeraren David Lidestedt har nu alla dessa möten och timmar blivit till ”Skitamatören från Tranemo” och när hon berättade om sitt projekt för ATG:s VD Remy Nilson gick det ganska fort innan det stod klart att en förhandsvisning ska ske på fredagens pressmöte i samband med Hästgalan.

- Vi kommer att visa utvalda delar i det för dagen färdigklippta materialet för journalisterna i Göteborg och söndag den 29 januari visas dokumentären i sin helhet i TV4 Sport.

En ny ATG-dokumentär

- Jag har aldrig gjort något sådant här tidigare…som en liten baby som ska fram, bekänner Kajsa nervöst inför fredagens premiärvisning och apropå baby finns det en slags röd tråd i ”Skitamatören i Tranemo” om mamma, pappa, barn...utan att avslöja för mycket om handlingen.

Det är tredje året som ATG presenterar en dokumentär på det välbesökta pressmötet på Liseberg. 2010 släpptes ”Drömmen om Järvsöfaks” och 2011 kom ”Kolgjini”, båda signerade producenten Lissi Gustafsson och hennes TV-team på Kanal 75. Båda har klassats som succéer.

Och ”Skitamatören från Tranemo” kan bli årets travsnackis…

Fakta

Namn: Hans Klasson

Född: 24 juli 1938

Bor: Tranemo

Travkarriär: Hans har tränat häst på amatörnivå sedan början av 1990-talet. Han mest framgångsrika häst heter Tranemo Raketen som vunnit lopp på V75.

Aktuell: Är huvudperson i dokumentären "Skitamatören från Tranemo" som kommer i TV4 Sport.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.