AIK-are och miljardär som älskar segling

Han påstår sig vara ur-AIK:are, men om han med sina resurser berikat klubben har aldrig framkommit. Men sätt honom i en segelbåt, då går han i gång. Så pass att han har ett eget team om åtta man och en mycket exklusiv båt. Torbjörn Törnqvist, olje- och gasmiljardär, med en båt helt gjord i kolfiber.
Torbjörn Törnqvist är en svensk miljardär efter affärsframgångar inom oljetrading. Nu ska han representera Sverige i Americas Cup. Foto: MartinezStudio/RC44 Class


Just nu är han på hemmaplan. Annars gör han mest affärer i Ryssland och Central-Asien.

Men i Marstrand vandrar han runt om han inte är i sin båt, Artemis, mannen som beskrivs som den skygge svenske oljemiljardären och en dold makthavare.

Förmögen via oljetrading

Han är grundare och ägare till oljehandelsbolaget Gunvor Group (döpt efter mamma) och som både är ett framgångsrikt oljetradingbolag och numera borrar efter olja i Ryssland tillsammans med Lundin Petroleum.

Han gör affärer tillsammans med en inflytelserik ryss, Gennadij Timsjenko, som i sin tur påstås vara vän med Vladimir Putin. Men just nu har Torbjörn Törnqvist affärer på annat håll.

I Marstrand avlöser de stora kappseglingarna varandra. Nyligen avslutades VM-deltävlingen i match racing och nu inleds RC44 Sweden cup.

Det är där som Törnqvist i rollen som svensk Americas Cup-utmanaren ställs mot en mängd världsstjärnor inom kappseglingen – inte minst Americas Cup-mästaren Russell Coutts.

Extrem tävlingsbåt

Törnqvist står bakom satsningen i Team Artemis till den klassiska tävlingen i september 2013 i San Fransisco.Han äger och driver projektet och ett delmål är att styra sin båt till seger i RC44 Sweden Cup.

Han har låtit bygga en extrem racingmaskin helt i kolfiber. Den seglas av en 8-mannabesättning bestående av till hälften proffs och till hälften amatörer. Båtens unika design och extrema seglingsegenskaper lockar till sig den absoluta eliten från både seglings- och affärsvärlden.

Torbjörn Törnqvist platsar väl i det här gänget. 59-åringen älskar utmaningar och här, med fart och hav, trivs han allra bäst. Och helst ska det alltid sluta med seger.

Bolaget omsätter mer än Ericsson

Han framträder sällan i media, men gjorde ett undantag för Affärsvärlden.

I vilken division han hör hemma framstår utan allt tvivel när fakta påvisar hur hans bolag omsätter mer än Ericsson.

Gunvor har vuxit till att bli världens tredje största fristående ¬oljehandelsbolag och står för en tredjedel av den ryska oljeexporten. Huvudkontoret ligger i schweiziska Genève. Koncernen finns dessutom representerad i Singapore, New York, Moskva, S:t Petersburg, New York, Peking, Amsterdam, Helsingfors och Nigeria. 

"Ett blågult hjärta"

Torbjörn Törnqvist är utlandssvensk sedan sex år, då han lämnade sitt Solna för att flytta till Schweiz. Han startade egen verksamt 1995 och allt tog fart via Tallinn.

- Jag har ett blågult hjärta och kommer att vara svensk till den dag jag dör. Var jag än bor kommer jag att ha en stark känsla för Sverige, betonade han i intervjun med Affärsvärlden.

Under hösten 2011 medverkade han också i Uppdrag Granskning när hans företag synades närmare.

Villig att spendera miljoner

Torbjörn Törnqvist gillar sport och ägnar gärna tid till tennis och utförsåkning, men segling fullkomligt älskar han.

Det är bara några år sedan som han tävlingsseglade för första gången och intresset växte snabbt.  Debuten skedde med en egen TP 52:a så sent som för sju år sedan med Torbjörn Törnqvist själv vid rodret och han nådde snabbt framgångar.

- Vi hade en väldigt bra besättning, ”the dream team”, de bästa från America’s Cup. Vi hade en snabb båt. Jag var tillräckligt bra för att vi inte skulle förlora, trots alla fördelar. Jag lär mig fortfarande, och är glad om jag kan vara med i de här sammanhangen, med de absolut bästa i världen. Det är en fantastisk miljö som ger mig mycket stimulans och avkoppling.

- Ja, jag älskar kappsegling, och känner att jag vill gå vidare i den här sporten. Sponsringen blir sparsam. Jag gör det här mest för min egen skull.

Fritidsintresset kostar åtskilliga miljoner. Men det får det lov att göra, i synnerhet när Torbjörn Törnqvist ska representera Sverige i Americas Cup.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.