"Jag är ingen ikon för gayrörelsen"

Pia Sundhage gillar inte bilden av sig själv som en ikon för gayrörelsen: ”I stället för att stå upp för homosexuellas rätt, så står jag hellre upp och pratar om damfotbollen.”
Pia Sundhage som spelare i Hammarby 1986. Nu har hon berättat om sitt liv i en mycket öppenhjärtlig intervju. Foto: Stefan Lindblom, Scanpix

 

- Eftersom jag är singel, så vet jag inte om jag är homosexuell. Jag vet inte vem jag kan träffa i morgon, säger hon i en mycket öppenhjärtlig intervju.

"Vill prata fotboll"

Pia Sundhage betonade att hon vill prata fotboll, men i dag är känd för mer än så.

- Fast den privata Pia tycker jag inte är så intressant, säger hon.

- Jag vill bli intervjuad som fotbollscoach.

Hon accepterar inte att vara förebild inom gayvärlden som Anton Hysén, också med fotbollsanknytning. Hon vill vara fotbollens Pia Sundhage, säger hon i samtalet med Petter Ljunggren i "Min sanning" i SVT2.

Lönen har blivit bättre...

Efter ett VM-silver och två OS-guld har hon nyligen utsetts utsedd till världens bästa tränare.

Hon har nått framgångar större än alla andra fotbollstjejer.

I dag har hon hög lön som förbundskapten för svenska landslaget. Hon hade möjlighet att ställa krav efter åren i USA där hon kunde höja sin ersättning i takt med segrarna.

"Du får vinterdäck också"

Men hon är inte bortskämd.

- Minns när jag skulle spela i Öster och begärde milersättning. Det var 1982 och jag var 22 år. Jag skulle åka elva mil till träningar och matcher.

- ”Du får milersättning och fyra vinterdäck också” sa Stig Svensson, legenden i klubben.

1985 blev hon Sveriges första damproffs i italienska Lazio. Hon fick låna en moped av klubbens president och några få tusenlappar. De bästa spelarna tjänade 7 000 kr i månaden.

- Jag blev inte rik som fotbollsspelare, däremot på erfarenheter.

En passion från första början

Nu ska hon leda landslaget i EM. Förväntningarna växer ju närmare mästerskapet vi kommer.

- Ingen idé att säga att vi ska ta guld. Det är inte jag, så uttrycker jag mig inte. Det handlar om hur vi kan utvecklas tillsammans.

En passion till fotboll har betytt allt, berättar hon i intervjun med SVT:s Peter Ljunggren.

Hon spelade i pojklaget eftersom tjejer inte spelade så mycket fotboll och det är också ett tidigt bevis på att hon var duktig tidigt.

- De andra flickorna hystade boll, jag föredrog att sparka.

Vuxit som person och tränare

Hon började som 7-åring och hette Pelle Sundhage när hon spelade med killarna hemma i Marbäck utanför Ulricehamn. Som 36-åring gjorde hon sin sista match.

- Efteråt satte jag mig på bänken, grät och tänkte bara att det är slut, det är över nu. Kroppen sa ifrån.

- Det tog mig ett år att gå vidare.

De senaste årens framgångar i USA har stärkt henne både som tränare och person.

"Känner mig inte bekväm"

Men segerpartaj och middagar vill hon helst vara utan. Inte ens möten med amerikanske presidenter som Bush och Obama lockar henne. Inte heller möten med svenske kungen.

- Jag känner mig inte bekväm i såna sammanhang.

Det gör hon desto mer om det finns en fotboll i närheten.

Pia Sundhage i sin första elitklubb, Jitex, 1981. Då hade karriären börjat ta fart. Foto: Dan Hansson, Scanpix

lasse b (inte verifierad)

ons, 2013-02-13 15:15

1. intressant ...

ett intressant reportage, tvivels utan - visar fram värdet av den lilla föreningen på landsbygden, föreningen där alla är välkomna , pojkar som flickor ...

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.