"Jag är ingen ikon för gayrörelsen"

Pia Sundhage gillar inte bilden av sig själv som en ikon för gayrörelsen: ”I stället för att stå upp för homosexuellas rätt, så står jag hellre upp och pratar om damfotbollen.”
Pia Sundhage som spelare i Hammarby 1986. Nu har hon berättat om sitt liv i en mycket öppenhjärtlig intervju. Foto: Stefan Lindblom, Scanpix

 

- Eftersom jag är singel, så vet jag inte om jag är homosexuell. Jag vet inte vem jag kan träffa i morgon, säger hon i en mycket öppenhjärtlig intervju.

"Vill prata fotboll"

Pia Sundhage betonade att hon vill prata fotboll, men i dag är känd för mer än så.

- Fast den privata Pia tycker jag inte är så intressant, säger hon.

- Jag vill bli intervjuad som fotbollscoach.

Hon accepterar inte att vara förebild inom gayvärlden som Anton Hysén, också med fotbollsanknytning. Hon vill vara fotbollens Pia Sundhage, säger hon i samtalet med Petter Ljunggren i "Min sanning" i SVT2.

Lönen har blivit bättre...

Efter ett VM-silver och två OS-guld har hon nyligen utsetts utsedd till världens bästa tränare.

Hon har nått framgångar större än alla andra fotbollstjejer.

I dag har hon hög lön som förbundskapten för svenska landslaget. Hon hade möjlighet att ställa krav efter åren i USA där hon kunde höja sin ersättning i takt med segrarna.

"Du får vinterdäck också"

Men hon är inte bortskämd.

- Minns när jag skulle spela i Öster och begärde milersättning. Det var 1982 och jag var 22 år. Jag skulle åka elva mil till träningar och matcher.

- ”Du får milersättning och fyra vinterdäck också” sa Stig Svensson, legenden i klubben.

1985 blev hon Sveriges första damproffs i italienska Lazio. Hon fick låna en moped av klubbens president och några få tusenlappar. De bästa spelarna tjänade 7 000 kr i månaden.

- Jag blev inte rik som fotbollsspelare, däremot på erfarenheter.

En passion från första början

Nu ska hon leda landslaget i EM. Förväntningarna växer ju närmare mästerskapet vi kommer.

- Ingen idé att säga att vi ska ta guld. Det är inte jag, så uttrycker jag mig inte. Det handlar om hur vi kan utvecklas tillsammans.

En passion till fotboll har betytt allt, berättar hon i intervjun med SVT:s Peter Ljunggren.

Hon spelade i pojklaget eftersom tjejer inte spelade så mycket fotboll och det är också ett tidigt bevis på att hon var duktig tidigt.

- De andra flickorna hystade boll, jag föredrog att sparka.

Vuxit som person och tränare

Hon började som 7-åring och hette Pelle Sundhage när hon spelade med killarna hemma i Marbäck utanför Ulricehamn. Som 36-åring gjorde hon sin sista match.

- Efteråt satte jag mig på bänken, grät och tänkte bara att det är slut, det är över nu. Kroppen sa ifrån.

- Det tog mig ett år att gå vidare.

De senaste årens framgångar i USA har stärkt henne både som tränare och person.

"Känner mig inte bekväm"

Men segerpartaj och middagar vill hon helst vara utan. Inte ens möten med amerikanske presidenter som Bush och Obama lockar henne. Inte heller möten med svenske kungen.

- Jag känner mig inte bekväm i såna sammanhang.

Det gör hon desto mer om det finns en fotboll i närheten.

Pia Sundhage i sin första elitklubb, Jitex, 1981. Då hade karriären börjat ta fart. Foto: Dan Hansson, Scanpix

lasse b (inte verifierad)

ons, 2013-02-13 14:15

1. intressant ...

ett intressant reportage, tvivels utan - visar fram värdet av den lilla föreningen på landsbygden, föreningen där alla är välkomna , pojkar som flickor ...

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.