"Jag är ingen ikon för gayrörelsen"

Pia Sundhage gillar inte bilden av sig själv som en ikon för gayrörelsen: ”I stället för att stå upp för homosexuellas rätt, så står jag hellre upp och pratar om damfotbollen.”
Pia Sundhage som spelare i Hammarby 1986. Nu har hon berättat om sitt liv i en mycket öppenhjärtlig intervju. Foto: Stefan Lindblom, Scanpix

 

- Eftersom jag är singel, så vet jag inte om jag är homosexuell. Jag vet inte vem jag kan träffa i morgon, säger hon i en mycket öppenhjärtlig intervju.

"Vill prata fotboll"

Pia Sundhage betonade att hon vill prata fotboll, men i dag är känd för mer än så.

- Fast den privata Pia tycker jag inte är så intressant, säger hon.

- Jag vill bli intervjuad som fotbollscoach.

Hon accepterar inte att vara förebild inom gayvärlden som Anton Hysén, också med fotbollsanknytning. Hon vill vara fotbollens Pia Sundhage, säger hon i samtalet med Petter Ljunggren i "Min sanning" i SVT2.

Lönen har blivit bättre...

Efter ett VM-silver och två OS-guld har hon nyligen utsetts utsedd till världens bästa tränare.

Hon har nått framgångar större än alla andra fotbollstjejer.

I dag har hon hög lön som förbundskapten för svenska landslaget. Hon hade möjlighet att ställa krav efter åren i USA där hon kunde höja sin ersättning i takt med segrarna.

"Du får vinterdäck också"

Men hon är inte bortskämd.

- Minns när jag skulle spela i Öster och begärde milersättning. Det var 1982 och jag var 22 år. Jag skulle åka elva mil till träningar och matcher.

- ”Du får milersättning och fyra vinterdäck också” sa Stig Svensson, legenden i klubben.

1985 blev hon Sveriges första damproffs i italienska Lazio. Hon fick låna en moped av klubbens president och några få tusenlappar. De bästa spelarna tjänade 7 000 kr i månaden.

- Jag blev inte rik som fotbollsspelare, däremot på erfarenheter.

En passion från första början

Nu ska hon leda landslaget i EM. Förväntningarna växer ju närmare mästerskapet vi kommer.

- Ingen idé att säga att vi ska ta guld. Det är inte jag, så uttrycker jag mig inte. Det handlar om hur vi kan utvecklas tillsammans.

En passion till fotboll har betytt allt, berättar hon i intervjun med SVT:s Peter Ljunggren.

Hon spelade i pojklaget eftersom tjejer inte spelade så mycket fotboll och det är också ett tidigt bevis på att hon var duktig tidigt.

- De andra flickorna hystade boll, jag föredrog att sparka.

Vuxit som person och tränare

Hon började som 7-åring och hette Pelle Sundhage när hon spelade med killarna hemma i Marbäck utanför Ulricehamn. Som 36-åring gjorde hon sin sista match.

- Efteråt satte jag mig på bänken, grät och tänkte bara att det är slut, det är över nu. Kroppen sa ifrån.

- Det tog mig ett år att gå vidare.

De senaste årens framgångar i USA har stärkt henne både som tränare och person.

"Känner mig inte bekväm"

Men segerpartaj och middagar vill hon helst vara utan. Inte ens möten med amerikanske presidenter som Bush och Obama lockar henne. Inte heller möten med svenske kungen.

- Jag känner mig inte bekväm i såna sammanhang.

Det gör hon desto mer om det finns en fotboll i närheten.

Pia Sundhage i sin första elitklubb, Jitex, 1981. Då hade karriären börjat ta fart. Foto: Dan Hansson, Scanpix

lasse b (inte verifierad)

ons, 2013-02-13 15:15

1. intressant ...

ett intressant reportage, tvivels utan - visar fram värdet av den lilla föreningen på landsbygden, föreningen där alla är välkomna , pojkar som flickor ...

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.