Han har två månader på sig

Jöran Hägglund blir den som ska utreda möjligheterna för ett OS 2022 i Stockholm. Han har nu fått uppdraget och omgående inleds en intensiv arbetsperiod. Senast den 30 september ska han vara klar med sitt jobb.
Jöran Hägglund är hemtam inom politiken och hittar i maktens korridorer, både i riskdagen och i EU. Här ses han tillsammans med Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

 

Om han nu hade någon semester så lär den vara över. Jöran Hägglund väntas kunna presentera villkoren för ett svenskt OS om inte ens två månader.

30 september är satt som deadline och den 14 november är sista dagen för SOK att anmäla till IOK att Stockholm vill bli värdstad för vinter‐OS och Paralympics 2022.

"En snäv tidsplan"

- Det är en snäv tidsplan men min ambition är att jag ska kunna ge en bra bild av de centrala ekonomiska aspekterna och konsekvenserna av ett värdskap i stort, säger Jöran Hägglund.

Bakom hela tanken med ett svenskt OS står Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Svenska Handikappsidrottsförbundet/Sveriges Paralympiska Kommitté (SHIF/SPK) och Riksidrottsförbundet (RF).

Parterna är överens om att det finns förutsättningar för ett OS i Sverige och blev än mera övertygade efter ett möte med alla specialidrottsförbundet där de också stöder tanken. ”Det är möjligt med Stockholm som värd för Vinter‐OS och Paralympics år 2022” är idrottens budskap och förutsättningarna måste helt utredas.

Ekonomin avgörande

- Idrotten ser ett OS i Sverige som en fantastisk möjlighet. Men det förutsätter att det kan genomföras på ett ansvarsfullt sätt inte minst ekonomiskt, säger Stefan Lindeberg, ordförande i SOK.

- Vi tror att Stockholmsregionens resurser passar ihop bra med vad som krävs för ett vinter‐OS. Det borde kunna ge en rimlig ekonomisk bild och ett projekt som både blir greppbart och spännande. Det är det som utredningen i första hand ska ge svar på.

Han är i allra högsta grad medveten om att ekonomin är avgörande för trovärdigheten.

- Ja, absolut, både för om vi ska gå vidare med projektet och för om stödet kommer att finnas, säger Lindeberg,.

Mauds parkamrat

Ansvarig för utredningen blir alltså Jöran Hägglund. Han var mellan 2006 och 2010 statssekreterare i näringsdepartementet hos Maud Olofsson och har tidigare varit landstingsråd i Jämtlands läns landsting och partisekreterare för Centerpartiet.

Jöran Hägglund är 54 år och lämnade i mars jobbet som chef för Public and Regulatory Affairs på energibolaget Vattenfall. Ett jobb han hade i två år.

Nu får han en uppgift som kommer att följas och granskas av många.

Många ska kontaktas

De ekonomiska kalkylerna samt potentiella effekter och risker i projektet, är de tyngsta bitarna.

- Jag kommer att ta kontakt med många delar av det svenska samhället och olika delar av landet. Det gäller näringsliv, kultur och olika intresseorganisationer. Jag vill fånga upp deras perspektiv på ett OS‐projekt, både när det gäller möjligheter och osäkerheter.

I uppdraget till Jöran Hägglund betonas att ”Utredningen ska arbeta öppet och regeringen ges full insyn i arbetet.”

Till sin hjälp får Jöran Hägglund teknisk expertis via SOK och samarbetspartnern Teknikkonsulten ÅF och dessutom blir JKL utredningssekretariat.

Anders Jacobsson (inte verifierad)

tors, 2013-08-01 14:30

1. Statssekreterare under Saabtiden

Han var alltså den statssekreterare som höll i Saabkontakterna under Maud Olofssons tid. Och det gick ju bra. Och så har han varit chef på Vattenfall. Också det en tung merit i dessa dagar. Går säkert bra. Vi slipper nog OS.

kent johanson (inte verifierad)

sön, 2013-08-11 15:10

2. OS i Stockholm

Oj, när Stockholm är intressant så kommer regeringen med, när Göteborg och Östersund ville ha stora arrangenmang så var det kalla handen. Men.. Då hade ju regeringsledamöterna fått åka utanför tullarna för att se det hela. Som minister BAtra sa... "Stockholmare är smartare än lantisar". Vake up Sweden.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.