Begrav OS-tanken för alltid- och lova det!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag har nog skrivit det sju eller åtta gånger förut men nu blir det den sista: OS i Sverige är ett dött projekt. Begrav det för tid och evighet!

Eller skall man kanske börja så här: Grattis Stockholm, ni slapp!

Världens mest hållbara spel höll inte. Obönhörligt ratat av IOK.

Suddiga konturer av OS. Det var ett falskspel av IOK och SOK gick i fällan, menar Åke Stolt.

Det var alltså inte Sverige som gav upp, det var Internationella Olympiska Kommittén som i onsdags kväll meddelade att Sveriges kandidatur sorterats bort och att finalen nu kommer att stå mellan Frankrike och USA. IOK ger som motivering att Sverige inte presenterat några statliga ekonomiska garantier och att ekonomin inte håller. Det är förstås mera än så. 

Lurades till fulspel

et har varit ett fulspel från början till slut, precis som det brukar vara. IOK kittlade den svenska OS-kommittén med ekonomiskt stöd i miljardklassen, applåderade hållbarhetsperspektivet och accepterade de utlokaliseringar som Stockholm, av inte minst klimatskäl, tvingades göra till Falun, Åre, Östersund och Lettland. IOK har alltid uppmuntrat, på gränsen till flirtat och kommit med halva (falska) löften till städer som visar intresse och kandiderar. Många kandiderande länder och städer är ett mått på stort intresse och det är global uppslutning kring OS-tanken som i grunden finansierar hela ruljansen.

Men IOK:s uppmaningar att söka vinter-OS i dessa tider beror mest på att intresset i världen har svalnat till oroväckande nära nollpunkten. IOK behöver gå med håven. Det är inte första gången i historien som man ingjuter någon slags tro (nästan löfte) hos kandidater att de är attraktiva, har goda chanser och bör gå vidare med sin kandidatur. För att sedan dra dem vid nästan. Det borde krävts tydligt och tidigare och Stockholm borde insett att utan statliga garantier fanns ingen anledning att gå vidare. Nu lurades man med i ett spel som var förlorat på förhand bara för att IOK satt i en knipa. Fulspel.

De borde ha förstått

Jag har skrivit det förut; det fanns bara en enda fråga som behövde besvaras. Av regeringen. Garanterar ni, ekonomiskt, genomförandet av olympiska vinterspel i Sverige 2030? Ja eller nej. 

Det svaret hade Hans von Uthmann, SOK:s ordförande, aldrig bett om. Och idrottsminister Jakob Forssmed därmed aldrig gett. De borde båda två ha vetat att det är den övergripande viktigaste - och helt avgörande - frågan som det olympiska kontoret i Lausanne vill ha svar på. Så har det alltid varit. Garanterar inte regeringen att stå för fiolerna blir det inga spel.

Men Stockholm spelade sitt fulspel inför övriga landet, berörda kommuner, sponsorer, idrotten, svenska folket. För inte alls länge sedan hade man en presskonferens och Hans von Uthmann lät som om saken var klar. Regeringen hade sagt sig vara positiv, Handelskammaren uttryckte betydelsen för ekonomin med en stor idrottsfest i Sverige, Stockholms stad gick i spinn och det kom glada tillrop också från Falun, Åre och de övriga. 

Men hur naiv får man vara? Trodde Uthmann att det räckte för IOK att få veta att regeringen ställde sig positiv? I regeringsskansliet visste man vid den tidpunkten, enligt mina källor, inte ens att det behövdes en garanti på papper.

Det var bakom dimridåer som kampanjen fortskred som om man trodde att de ekonomiska garantierna bara var en formsak. Har man inte lärt sig något av tidigare kapsejsade OS-kampanjer.

Sverige inte säkert

Det kommer inga sådana motiveringar från IOK men jag vet att säkerhetsfrågan är en av de tyngsta på den kravlista som skall prickas av för att en kandidat skall få godkänt. Så har det varit sedan München-attentatet 1972, jag har bevakat femton (15) OS på plats sedan dess och vant mig att sällskapa med polis, militär, vakter, gläfsande hundar, kravallstaket, detektorer. Och då har det varit ”normala tider”. Det är det knappast nu. Gängkriminaliteten i Sverige, barn som mördar barn, koranbränningar, etniska spänningar, höjt terrorhot; Sverige är inte längre ett pålitligt, säkert land och det spelar också in. Säkerheten är en miljardpost.

Jakob Forssmed, ministern som har idrotten i ett litet sidofack i sin portfölj, säger att han är besviken, SOK-basen von Uthmann förstår ingenting, han hade ju ett så bra koncept, IOK hade i stort sett lovat, regeringen var positiv, folket fört bakom ljuset i vanlig ordning, Lettland hade lovat att ta hand om kälkåkningen, miljövännerna applåderade, och IOK skulle ju inte komma redan nu och kräva statliga garantier. Herrejisses, amatörerna är kvar i den olympiska rörelsen trots att Samaranch plockade bort dem redan till spelen 1992.

Men nu är det väl färdiglekt får vi hoppas. Framtiden får utvisa om vinterspelen överhuvudtaget överlever.

Och Stockholm blir ännu en smak rikare. Till Berghagens blandning av sött och salt kom det också lite surt.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.