Begrav OS-tanken för alltid- och lova det!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag har nog skrivit det sju eller åtta gånger förut men nu blir det den sista: OS i Sverige är ett dött projekt. Begrav det för tid och evighet!

Eller skall man kanske börja så här: Grattis Stockholm, ni slapp!

Världens mest hållbara spel höll inte. Obönhörligt ratat av IOK.

Suddiga konturer av OS. Det var ett falskspel av IOK och SOK gick i fällan, menar Åke Stolt.

Det var alltså inte Sverige som gav upp, det var Internationella Olympiska Kommittén som i onsdags kväll meddelade att Sveriges kandidatur sorterats bort och att finalen nu kommer att stå mellan Frankrike och USA. IOK ger som motivering att Sverige inte presenterat några statliga ekonomiska garantier och att ekonomin inte håller. Det är förstås mera än så. 

Lurades till fulspel

et har varit ett fulspel från början till slut, precis som det brukar vara. IOK kittlade den svenska OS-kommittén med ekonomiskt stöd i miljardklassen, applåderade hållbarhetsperspektivet och accepterade de utlokaliseringar som Stockholm, av inte minst klimatskäl, tvingades göra till Falun, Åre, Östersund och Lettland. IOK har alltid uppmuntrat, på gränsen till flirtat och kommit med halva (falska) löften till städer som visar intresse och kandiderar. Många kandiderande länder och städer är ett mått på stort intresse och det är global uppslutning kring OS-tanken som i grunden finansierar hela ruljansen.

Men IOK:s uppmaningar att söka vinter-OS i dessa tider beror mest på att intresset i världen har svalnat till oroväckande nära nollpunkten. IOK behöver gå med håven. Det är inte första gången i historien som man ingjuter någon slags tro (nästan löfte) hos kandidater att de är attraktiva, har goda chanser och bör gå vidare med sin kandidatur. För att sedan dra dem vid nästan. Det borde krävts tydligt och tidigare och Stockholm borde insett att utan statliga garantier fanns ingen anledning att gå vidare. Nu lurades man med i ett spel som var förlorat på förhand bara för att IOK satt i en knipa. Fulspel.

De borde ha förstått

Jag har skrivit det förut; det fanns bara en enda fråga som behövde besvaras. Av regeringen. Garanterar ni, ekonomiskt, genomförandet av olympiska vinterspel i Sverige 2030? Ja eller nej. 

Det svaret hade Hans von Uthmann, SOK:s ordförande, aldrig bett om. Och idrottsminister Jakob Forssmed därmed aldrig gett. De borde båda två ha vetat att det är den övergripande viktigaste - och helt avgörande - frågan som det olympiska kontoret i Lausanne vill ha svar på. Så har det alltid varit. Garanterar inte regeringen att stå för fiolerna blir det inga spel.

Men Stockholm spelade sitt fulspel inför övriga landet, berörda kommuner, sponsorer, idrotten, svenska folket. För inte alls länge sedan hade man en presskonferens och Hans von Uthmann lät som om saken var klar. Regeringen hade sagt sig vara positiv, Handelskammaren uttryckte betydelsen för ekonomin med en stor idrottsfest i Sverige, Stockholms stad gick i spinn och det kom glada tillrop också från Falun, Åre och de övriga. 

Men hur naiv får man vara? Trodde Uthmann att det räckte för IOK att få veta att regeringen ställde sig positiv? I regeringsskansliet visste man vid den tidpunkten, enligt mina källor, inte ens att det behövdes en garanti på papper.

Det var bakom dimridåer som kampanjen fortskred som om man trodde att de ekonomiska garantierna bara var en formsak. Har man inte lärt sig något av tidigare kapsejsade OS-kampanjer.

Sverige inte säkert

Det kommer inga sådana motiveringar från IOK men jag vet att säkerhetsfrågan är en av de tyngsta på den kravlista som skall prickas av för att en kandidat skall få godkänt. Så har det varit sedan München-attentatet 1972, jag har bevakat femton (15) OS på plats sedan dess och vant mig att sällskapa med polis, militär, vakter, gläfsande hundar, kravallstaket, detektorer. Och då har det varit ”normala tider”. Det är det knappast nu. Gängkriminaliteten i Sverige, barn som mördar barn, koranbränningar, etniska spänningar, höjt terrorhot; Sverige är inte längre ett pålitligt, säkert land och det spelar också in. Säkerheten är en miljardpost.

Jakob Forssmed, ministern som har idrotten i ett litet sidofack i sin portfölj, säger att han är besviken, SOK-basen von Uthmann förstår ingenting, han hade ju ett så bra koncept, IOK hade i stort sett lovat, regeringen var positiv, folket fört bakom ljuset i vanlig ordning, Lettland hade lovat att ta hand om kälkåkningen, miljövännerna applåderade, och IOK skulle ju inte komma redan nu och kräva statliga garantier. Herrejisses, amatörerna är kvar i den olympiska rörelsen trots att Samaranch plockade bort dem redan till spelen 1992.

Men nu är det väl färdiglekt får vi hoppas. Framtiden får utvisa om vinterspelen överhuvudtaget överlever.

Och Stockholm blir ännu en smak rikare. Till Berghagens blandning av sött och salt kom det också lite surt.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.