Uppdrag runt om i världen

En gång världsmästare i handboll och fruktad målskytt. I dag framgångsrik ledarskapskonsult med hela världen som arbetsplats.
OS 1984 Los Angeles, Björn Jilsén hissas efter segern mot Spanien. Vinsten innebar att Sverige hade nått sin största framgång hittills och lyckats kvala in till VM. Foto: AP

 

Möt Björn Jilsén, 56, i en intervju där han ser tillbaka på sin idrottskarriär, berättar om sin syn på företagsutveckling, sitt koncept för att skapa en positiv företagskultur och boken som behandlar de här frågorna.

Alla spelarna välkända

Björn Jilsén har i dag i stort sett lämnat handbollslivet bakom sig, även om han efter avslutad spelar- och tränarkarriär gjort några gästspel i klisterburkarnas land  – och dessutom kunnat applicera en hel del av det han lärde sig under sitt handbollsliv på sin nuvarande verksamhet.

– Jag har ju tränat alla mina egna barn när de var mindre, säger Jilsén. Och jag satt i landslagskommittén under 00-talet och hjälpte Staffan Olsson och Ola Lindgren (förbundskaptenerna) lite i samband med hemma-VM 2011.

I det gamla världsmästargänget från 1990, Bengan Boys, drällde det som bekant av välkända och folkkära namn. Utöver Jilsén behöver vi bara nämna sådana som Magnus Wislander, Ola Lindgren, Staffan Olsson, Magnus Andersson, Ljubomir Vranjes, Erik Hajas, Per Carlén, Pierre Thorsson och Tomas Svensson för att alla handbollsälskare ska få några stänk av nostalgisk fukt i ögonvrån.

- Vi kan ses ibland i samband med något event eller vid SM-finalerna, berättar Jilsén. Men annars är det väl mest bara Staffan Olsson jag är riktigt tajt med i dag, vi är bra kompisar fortfarande.

I dag har Björn Jilsén inte så mycket kontakt med handbollen eftersom jobbet inklusive resorna världen över tar tid. Här ses han i alla fall vid ett möte i elitserien där han träffade  Gunnar Blombäck och Magnus Grahn. Foto: Stig-Åke Jönsson, TT 

Gjort ny karriär

Under sina år som proffs i Spanien och Tyskland pluggade Björn Jilsén på distans. Han har sedan byggt på detta och kan skriva lärarutbildning, studier i ekonomi och juridik i sitt CV.

Men det är i frågor som rör ledarskap, struktur- och kulturfrågor i stora och små stora företag han byggt upp en framgångsrik verksamhet.

- Självklart har jag med mig en del från handbollen, hur man bygger lag, hur man hittar gemensamma lösningar och överenskommelser, säger Jilsén.

- Om alla i ett lag får vara med och påverka, om alla får bidra till lösningen hur man ska ta sig an en specifik motståndare är sannolikheten att lyckas större än om man som tränare presenterar en färdig modell och taktik, det handlar om lyhördhet, respekt och att bli inkluderad.

Den chefen misslyckas

Om ett företag suboptimerar (bara ser en del av sin verksamhet), kommer det att halta på samma sätt som ett idrottslag där alla inte känner att de är delaktiga.

- En chef som fixar en konferens och pekar med hela handen och säger att nu ska ni alla ta mer ansvar, nu ska vi nå de här målen, nu får ni den här bonusen… ja, den chefen kommer snart att höra någon ölburk pysa längst bak i konferenslokalen.

- Ledarskapet måste gå ut på att fånga allas engagemang, ta tillvara allas kompetens och syn på hur lösningarna ska se ut. Om man lyckas skapa en företagskultur där klimatet är sådant ökar man sannolikt möjligheten att öka sina marknadsandelar och sin vinst.

- En chef som inte litar på sin omgivning och lägger sig i allt som sker, blir själv ofta vansinnig om han blir behandlad på samma sätt av sina egna överordnade, men ändå kan han vägra se vad det är för skillnad, det är konstigt…

När alla blir delaktiga

Jilsén menar att idrotten är en erfarenhet och byggsten av flera som han använder sig av i sin nuvarande verksamhet.

- Sedan har jag så klart också med mig mina år i industrin och näringslivet i bagaget. Där lärde jag mig mycket.

Nyckelfraserna i Björn Jilséns och kollegan Robert Cadonaus filosofi, den de praktiserar i det gemensamma företaget Core Of Development, är att involvera alla, att slå sönder hierarkier, att se helheten.

Det så kallade COD-konceptet har förfinats under en rad år och har till exempel använts i företag som ABB, Volvo, Sony, Siemens, Ericsson, Skanska, SEB och Imtech. Jilsén, Codonau och deras underkonsulter har under snart 20 år arbetat och utvecklat sin filosofi i mer än 50 länder.

- Visst skiljer det sig åt kulturellt mellan länder i Asien, Nordamerika och Europa. Men det är ändå slående hur samsynen påverkar resultaten när medarbetarna på alla nivåer blir inkluderade i företagets mål och visioner.

Flyger världen runt

Jilsén slår sig inte för bröstet när han säger det, men han konstaterar att de företag han och hans kolleger jobbat med förbättrat sina resultat på de flesta områden.

- Det kan vara tur, säger han. Men det är samtidigt ett faktum.

Periodvis har verksamheten i företaget varit i koncentrerad till Sverige. Men för tillfället är det fokus på utlandet. Bara under de senaste veckorna har jobbet fört Jilsén till München, Düsseldorf, Budapest och New York.

- Jag har bara två arbetsdagar i Sverige under hela 2015, säger han. Det har blivit en del tid på flyg och flygplatser.

I höst lanserar Jilsén och Robert Cadonoau också boken ”Ledarskap, strategi och kultur – hur accelerera utveckling”. I boken berättar författarna om sitt koncept, som de menar är högeffektivt och kraftfullt för att leda människor på ett nytt och modernt sätt.

En gång hemma i Västerås...

Varför en bok?

- Därför att det är många av dem vi jobbar med som efterfrågat ett material att fördjupa sig i, att ta del av och på egen hand föra ut i sina organisationer, att ha som hjälpmedel för att stärka förståelsen för de förändringar som kan vara nödvändiga i den existerande företagskulturen.

Har ni misslyckats med något av de företag ni jobbat med?

- Nja, det har ju hänt att företagen bytt ledning och av det skälet inte velat ha med oss på skutan längre. Men annars, nej.

Har handbollen hjälpt dig och er att skaffa uppdragsgivare?

- Kanske i början när Irsta hemma i Västerås hjälpte mig få kontakt med ABB, men efter det, nej! Det är nog våra resultat som gett oss de uppdrag vi haft och har.

Under sin tid som handbollsspelare var Björn Jilsén bland mycket annat känd för att vara en riktigt vass skytt, en pardonlös och närmast hundraprocentig straffskytt.

Men hur skulle det gå i dag, Björn, om du sköt tio straffar på landslagskeepern Mattias Andersson?

– Hmmm… svårt, men jag skulle nog sätta fler än jag missar…

Tore Lund

Fakta

Björn Jilsén

Ålder: 56.

Yrke: Ledarskapskonsult.

Bor: I Billdal, söder om Göteborg.

Familj: Hustrun Towa, barnen Anton, 25, Linnea, 22, Filip, 20 och Saga, 16.

Fritidsintressen: Träna på gym (”jag måste köra rehab efter att ha bytt knäled för en tid sedan, ett minne från handbollen”), familjen, resor, teater - senast sedda föreställningen var ”Markurells i Wadköping” i september på Göteborgs Stadsteater.

Meriter (i handboll): 189 landskamper, 957 landslagsmål (1982-1991), VM-guld 1990, fem SM-guld, utlandsproffs i Spanien, Tyskland och Schweiz, tränare i Tyskland, Schweiz och Sverige.

Aktuell: Med boken ”Ledarskap, strategi och kultur – hur accelerera utveckling”, som han skrivit ihop med kollegan Robert Cadonau.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.