Stina som tvekade inför start...
Det blev några dagar som 23-åringen inte ens kunde ha föreställt sig.
Hon vann inte bara en gång, utan fyra gånger, och hon hade huvudrollen i TV-sändningarna från Val Müstair.
Nu vet hela svenska folket vem Stina Nilsson är och vad hon kan.
"FIck utmana mig själv"
Själv skrattade hon åt succén, gång på gång. I lopp efter lopp kände hon att det fanns mer kraft och hennes vilja bar fram henne till fyra etappsegrar och en slutlig tredjeplats i Tour de Ski.
Hon som tvivlade på sin förmågan att både klara sprintloppen och bergsbestigningarna.
- Jag fick verkligen utmana mig själv på slutet när Ingvild började komma ikapp och jag är så glad att jag tog bronsplatsen, sa hon till SVT efter söndagens målgång på Alpe Cermis.
Ingvild Flugstad Östberg närmade sig men just hejaropen från alla supporters från Norge triggade i stället Stina Nilsson som hittade ytterligare kraft och höll undan.
Uppe i 1 miljon
Hon jublade som om hon hade vunnit alltihopa och var väl medveten om att hon också erövrade en massa självförtroende inför framtiden.
Tredjeplatsen i Tour de Ski gav 278 000 kronor och betydde att hon totalt vunnit 682 000 kronor i prispengar under nio dagar.
Hon hade innan Val Müstair åkt hem 292 000 kr och nu står det klart att hon kommer att passera över 1 miljon kronor innan säsongen över.
Pengarna förvaltas via Stina Nilsson Ski AB med Stina och pappa Richard i styrelsen för bolaget som är ämnat till ”förvaltning av och handel med värdepapper för en begränsad och sluten krets av ägare”.
Har hjälpt med kontrakt
Johan Sares, själv från Mora och längdchef på Svenska Skidförbundet, har hjälpt Stina Nilsson under flera år med avtal och kontakt med företag. Hemma i Malung har många mindre företag stöttat henne samtidigt som föräldrar var varit mycket engagerade.
Sares har hjälpt till med att utforma kontrakten som har blivit allt bättre i alla avseenden. Större pengar och större avtal är en naturlig konsekvens av att hon har etablerat sig i världseliten.
Johan Sares förklarade i en DN-intervju:
- När man gå igenom tittarsiffror och medieintresse så är Tour de Ski jämförbart med ett mästerskap och det går över en tid när många är lediga och har tid att följa loppen, sedan är det ju också en rolig tävlingsform.
- Klart att betydelsen blir därefter.
Inte därför...
Som alla andra idrottare är Stina Nilssons egen kommentar till pengarna:
- Det är inte därför jag håller på.
Med tillägger:
- Men motivationen blir ju inte mindre...
Prispengarna i Tour de Ski är 1 miljon schweiziska francs (CHF), ca 5,65 miljoner kronor, varav totalsegrarna får 150 000 CHF vardera och sprintsegrarna får 10 000 CHF vardera. En etappseger gav 5 000 CHF (ca 29 000 kronor). I sammandraget får de tio främsta prispengar, i sprintdelen de fem främsta och på varje etapp de tre främsta.
För en jämförelse tjänade Martin Johnsrud-Sundby och Therese Johaug 3,64 miljoner kr respektive 3,88 miljoner kr under 2015/16. Stina Nilsson kom då upp i 825 000 kr.
Thomas Ejderhov
Stina Nilsson i huvudrollen. Nu är hon Sveriges nya skiddrottning. Foto: Maja Suslin, TT
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.
Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.