Stina som tvekade inför start...

Stina Nilsson tvekade inför Tour de Ski. Hon till och med frågade sig själv om hon skulle delta... Hon ställde upp, fick sitt genombrott och tjänade 682 000 kr i prispengar.
En glädjestrålande Stina Nilsson År av träning och slit får nu sin fulla utdelning. Foto: Anders Wiklund, TT

 

Det blev några dagar som 23-åringen inte ens kunde ha föreställt sig.

Hon vann inte bara en gång, utan fyra gånger, och hon hade huvudrollen i TV-sändningarna från Val Müstair.

Nu vet hela svenska folket vem Stina Nilsson är och vad hon kan.

"FIck utmana mig själv"

Själv skrattade hon åt succén, gång på gång. I lopp efter lopp kände hon att det fanns mer kraft och hennes vilja bar fram henne till fyra etappsegrar och en slutlig tredjeplats i Tour de Ski.

Hon som tvivlade på sin förmågan att både klara sprintloppen och bergsbestigningarna.

- Jag fick verkligen utmana mig själv på slutet när Ingvild började komma ikapp och jag är så glad att jag tog bronsplatsen, sa hon till SVT efter söndagens målgång på Alpe Cermis.

Ingvild Flugstad Östberg närmade sig men just hejaropen från alla supporters från Norge triggade i stället Stina Nilsson som hittade ytterligare kraft och höll undan.

Uppe i 1 miljon

Hon jublade som om hon hade vunnit alltihopa och var väl medveten om att hon också erövrade en massa självförtroende inför framtiden.

Tredjeplatsen i Tour de Ski gav 278 000 kronor och betydde att hon totalt vunnit 682 000 kronor i prispengar under nio dagar. 

Hon hade innan Val Müstair åkt hem 292 000 kr och nu står det klart att hon kommer att passera över 1 miljon kronor innan säsongen över.

Pengarna förvaltas via Stina Nilsson Ski AB med Stina och pappa Richard i styrelsen för bolaget som är ämnat till ”förvaltning av och handel med värdepapper för en begränsad och sluten krets av ägare”.

Har hjälpt med kontrakt

Johan Sares, själv från Mora och längdchef på Svenska Skidförbundet, har hjälpt Stina Nilsson under flera år med avtal och kontakt med företag. Hemma i Malung har många mindre företag stöttat henne samtidigt som föräldrar var varit mycket engagerade.

Sares har hjälpt till med att utforma kontrakten som har blivit allt bättre i alla avseenden. Större pengar och större avtal är en naturlig konsekvens av att hon har etablerat sig i världseliten.

Johan Sares förklarade i en DN-intervju:

- När man gå igenom tittarsiffror och medieintresse så är Tour de Ski jämförbart med ett mästerskap och det går över en tid när många är lediga och har tid att följa loppen, sedan är det ju också en rolig tävlingsform.

- Klart att betydelsen blir därefter.

Inte därför...

Som alla andra idrottare är Stina Nilssons egen kommentar till pengarna:

- Det är inte därför jag håller på. 

Med tillägger:

- Men motivationen blir ju inte mindre...

Prispengarna i Tour de Ski är 1 miljon schweiziska francs (CHF), ca 5,65 miljoner kronor, varav totalsegrarna får 150 000 CHF vardera och sprintsegrarna får 10 000 CHF vardera. En etappseger gav 5 000 CHF (ca 29 000 kronor). I sammandraget får de tio främsta prispengar, i sprintdelen de fem främsta och på varje etapp de tre främsta.

För en jämförelse tjänade Martin Johnsrud-Sundby och Therese Johaug 3,64 miljoner kr respektive 3,88 miljoner kr under 2015/16. Stina Nilsson kom då upp i 825 000 kr. 

Thomas Ejderhov

 Stina Nilsson i huvudrollen. Nu är hon Sveriges nya skiddrottning. Foto: Maja Suslin, TT

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.