Stina som tvekade inför start...

Stina Nilsson tvekade inför Tour de Ski. Hon till och med frågade sig själv om hon skulle delta... Hon ställde upp, fick sitt genombrott och tjänade 682 000 kr i prispengar.
En glädjestrålande Stina Nilsson År av träning och slit får nu sin fulla utdelning. Foto: Anders Wiklund, TT

 

Det blev några dagar som 23-åringen inte ens kunde ha föreställt sig.

Hon vann inte bara en gång, utan fyra gånger, och hon hade huvudrollen i TV-sändningarna från Val Müstair.

Nu vet hela svenska folket vem Stina Nilsson är och vad hon kan.

"FIck utmana mig själv"

Själv skrattade hon åt succén, gång på gång. I lopp efter lopp kände hon att det fanns mer kraft och hennes vilja bar fram henne till fyra etappsegrar och en slutlig tredjeplats i Tour de Ski.

Hon som tvivlade på sin förmågan att både klara sprintloppen och bergsbestigningarna.

- Jag fick verkligen utmana mig själv på slutet när Ingvild började komma ikapp och jag är så glad att jag tog bronsplatsen, sa hon till SVT efter söndagens målgång på Alpe Cermis.

Ingvild Flugstad Östberg närmade sig men just hejaropen från alla supporters från Norge triggade i stället Stina Nilsson som hittade ytterligare kraft och höll undan.

Uppe i 1 miljon

Hon jublade som om hon hade vunnit alltihopa och var väl medveten om att hon också erövrade en massa självförtroende inför framtiden.

Tredjeplatsen i Tour de Ski gav 278 000 kronor och betydde att hon totalt vunnit 682 000 kronor i prispengar under nio dagar. 

Hon hade innan Val Müstair åkt hem 292 000 kr och nu står det klart att hon kommer att passera över 1 miljon kronor innan säsongen över.

Pengarna förvaltas via Stina Nilsson Ski AB med Stina och pappa Richard i styrelsen för bolaget som är ämnat till ”förvaltning av och handel med värdepapper för en begränsad och sluten krets av ägare”.

Har hjälpt med kontrakt

Johan Sares, själv från Mora och längdchef på Svenska Skidförbundet, har hjälpt Stina Nilsson under flera år med avtal och kontakt med företag. Hemma i Malung har många mindre företag stöttat henne samtidigt som föräldrar var varit mycket engagerade.

Sares har hjälpt till med att utforma kontrakten som har blivit allt bättre i alla avseenden. Större pengar och större avtal är en naturlig konsekvens av att hon har etablerat sig i världseliten.

Johan Sares förklarade i en DN-intervju:

- När man gå igenom tittarsiffror och medieintresse så är Tour de Ski jämförbart med ett mästerskap och det går över en tid när många är lediga och har tid att följa loppen, sedan är det ju också en rolig tävlingsform.

- Klart att betydelsen blir därefter.

Inte därför...

Som alla andra idrottare är Stina Nilssons egen kommentar till pengarna:

- Det är inte därför jag håller på. 

Med tillägger:

- Men motivationen blir ju inte mindre...

Prispengarna i Tour de Ski är 1 miljon schweiziska francs (CHF), ca 5,65 miljoner kronor, varav totalsegrarna får 150 000 CHF vardera och sprintsegrarna får 10 000 CHF vardera. En etappseger gav 5 000 CHF (ca 29 000 kronor). I sammandraget får de tio främsta prispengar, i sprintdelen de fem främsta och på varje etapp de tre främsta.

För en jämförelse tjänade Martin Johnsrud-Sundby och Therese Johaug 3,64 miljoner kr respektive 3,88 miljoner kr under 2015/16. Stina Nilsson kom då upp i 825 000 kr. 

Thomas Ejderhov

 Stina Nilsson i huvudrollen. Nu är hon Sveriges nya skiddrottning. Foto: Maja Suslin, TT

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.