Trav och fotboll används mot honom

Bengt Ågerup startade sitt Q-Med i en hyrd sjukhusbarack i Uppsala 1993 och slutade 2011 som miljardär när han sålde företaget. Nu åker han på historiens största skattesmäll, 1,2 miljarder kronor.
Daniel Redén är ansvarig i Stall Zet och har över 100 hästar i träning för Bengt Ågerups travsatsning.

 

Han fick 3 miljarder kronor för sitt företag och sa en tid senare:

- Jag var pensionär i två veckor. Men man dör ju i förtid om man är oförsörjd med arbete och hustrun sa att hon inte kunde umgås med mig om jag inte hade ett arbete.

Gynnade trav och fotboll

Han startade ett nytt projekt, NXT2B,  ett Uppsalabaserat investeringsbolag som ägs av Ågerups holländska ägarbolag. Han har också investerat runt 1 miljard kronor i företag inom främst medicinbranschen.

Men, och det är ett aber i sammanhanget, han är också intresserad av trav, i synnerhet, och fotboll, i allmänhet.

Fotboll till den milda grad att han har försett Sirius med pengar som konkurrenterna bara kunde drömma om. Så många att klubben aldrig hade förmått nå allsvenskan. Det ska handla om cirka 50 miljoner. Men när klubben nu förbereder spel i högsta serien 2017 har Ågerup backat.

Han tyckte att han hade gjort sitt.

Vad han verkligen går igång på är trav. Det har kostat och kostar fortfarande, men förmågan att köpa rätt hästar och att utforma verksamheten har gett honom stora framgångar.

Handplockade talangen

Bengt Ågerup handplockade Daniel Redén, skapad av naturen till att umgås med hästar och få dem att trivas. 

En kille som hoppades av gymnasiet, trots protester från omgivningen, men han hade bestämt sig, hästar var det han ville ägna sig åt.

- Hästar har känslor och reagerar i mångt och mycket som vi människor. Jag är mycket mån om alla hästar och kan ofta få tillbaka samma värme.

Daniel Redén minns det ursprungliga samtalet från Bengt Ågerup:

- Själv hade jag ingen aning om vem han var och erbjudandet var så bra att jag undrade om någon drev med mig.

Ågerup – Redén blev ett vinnande team

Allt började 2007 och sedan dess rullar det på med enorm framgång.

Stall Zet som ingår i Brixton Medical AB, ett bolag som länge hört till Bengt Ågerup och även säljer viss travutrustning.

2016 var ett rekordår med 22,4 miljoner kronor i vinstpengar för stallets hästar, i synnerhet Propulsion, och bara fyra andra tränare tjänade mera.

En ny svårare motståndare

Efter all medvind och alla segrar kommer nu en svårare motstånd.

Skatteverket.

Ågerup har fått ett krav på rekordbeloppet 1,2 miljarder kronor i skatt och skatteböter för att han inte har gjort rätt för sig under åren 2010-2013.

Skatteverket hävdar att miljardären lämnat felaktiga uppgifter och inte deklarerat för kapitalinkomster och aktiehandel.

Bengt Ågerups förklaring är att han har flyttat till Frankrike och Schweiz och betalat skatt i de länderna eftersom det är där han bor. 

Skatteverket menar att entreprenören i själva verket har starka anknytningar och sin hemvist i Uppsala och Stockholm. I synnerhet det att han har lägenhet i Uppsala och stora intressen i hembygden. Som exempelvis fotbollslaget. 

Dessutom anför Skatteverket att Ågerup inte har vistats i Frankrike eller Schweiz den mesta delen av tiden utan tillbringar mer tid i Sverige. 

"Obegränsat skatteskyldig"

Därför heter det att ”Ågerup är obegränsat skatteskyldig i Sverige och krävs nu på 1,2 miljarder i ytterligare skatt och skatteböter”. 

- Det är skamligt att behandla en människa som man har behandlat mig. Det här är fullständigt absurt och skamligt, säger Bengt Ågerup i en intervju i Dagens Industri.

- Men de kommer inte åt mina pengar. Jag flyttade ut 1996. Det här är en tandlös aktivitet som bara slösar på Skatteverkets pengar.

Han blir speciellt illa berörd av att Skatteverket hänvisar till just hans ideella engagemang.

Bengt Ågerup pekar på att han har arbetat med olika uppdrag åt landshövdingar, fattat beslut på uppdrag av regeringen och inte minst engagerat sig inom fotbollen.

- Allt sådant leder till dagar i Sverige. Det har varit en uppoffring från min sida och tagit tid från familjen.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.

Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor  för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

En trend har gällt under många år i svensk idrott. Sektioner har brutit sig loss ur alliansföreningen och bildat egen klubb.

Mu sker det motsatta i Uppsala. Moderföreningen Sius bygger gemenskap och binder samman sporter som innebandy och bandy till bordtennis och loppisverksamhet. Alla hamnar under samma flagg igen via ett initiativ frånSirius Fotboll och webbyrån Wasabi Web.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.