Trav och fotboll används mot honom

Bengt Ågerup startade sitt Q-Med i en hyrd sjukhusbarack i Uppsala 1993 och slutade 2011 som miljardär när han sålde företaget. Nu åker han på historiens största skattesmäll, 1,2 miljarder kronor.
Daniel Redén är ansvarig i Stall Zet och har över 100 hästar i träning för Bengt Ågerups travsatsning.

 

Han fick 3 miljarder kronor för sitt företag och sa en tid senare:

- Jag var pensionär i två veckor. Men man dör ju i förtid om man är oförsörjd med arbete och hustrun sa att hon inte kunde umgås med mig om jag inte hade ett arbete.

Gynnade trav och fotboll

Han startade ett nytt projekt, NXT2B,  ett Uppsalabaserat investeringsbolag som ägs av Ågerups holländska ägarbolag. Han har också investerat runt 1 miljard kronor i företag inom främst medicinbranschen.

Men, och det är ett aber i sammanhanget, han är också intresserad av trav, i synnerhet, och fotboll, i allmänhet.

Fotboll till den milda grad att han har försett Sirius med pengar som konkurrenterna bara kunde drömma om. Så många att klubben aldrig hade förmått nå allsvenskan. Det ska handla om cirka 50 miljoner. Men när klubben nu förbereder spel i högsta serien 2017 har Ågerup backat.

Han tyckte att han hade gjort sitt.

Vad han verkligen går igång på är trav. Det har kostat och kostar fortfarande, men förmågan att köpa rätt hästar och att utforma verksamheten har gett honom stora framgångar.

Handplockade talangen

Bengt Ågerup handplockade Daniel Redén, skapad av naturen till att umgås med hästar och få dem att trivas. 

En kille som hoppades av gymnasiet, trots protester från omgivningen, men han hade bestämt sig, hästar var det han ville ägna sig åt.

- Hästar har känslor och reagerar i mångt och mycket som vi människor. Jag är mycket mån om alla hästar och kan ofta få tillbaka samma värme.

Daniel Redén minns det ursprungliga samtalet från Bengt Ågerup:

- Själv hade jag ingen aning om vem han var och erbjudandet var så bra att jag undrade om någon drev med mig.

Ågerup – Redén blev ett vinnande team

Allt började 2007 och sedan dess rullar det på med enorm framgång.

Stall Zet som ingår i Brixton Medical AB, ett bolag som länge hört till Bengt Ågerup och även säljer viss travutrustning.

2016 var ett rekordår med 22,4 miljoner kronor i vinstpengar för stallets hästar, i synnerhet Propulsion, och bara fyra andra tränare tjänade mera.

En ny svårare motståndare

Efter all medvind och alla segrar kommer nu en svårare motstånd.

Skatteverket.

Ågerup har fått ett krav på rekordbeloppet 1,2 miljarder kronor i skatt och skatteböter för att han inte har gjort rätt för sig under åren 2010-2013.

Skatteverket hävdar att miljardären lämnat felaktiga uppgifter och inte deklarerat för kapitalinkomster och aktiehandel.

Bengt Ågerups förklaring är att han har flyttat till Frankrike och Schweiz och betalat skatt i de länderna eftersom det är där han bor. 

Skatteverket menar att entreprenören i själva verket har starka anknytningar och sin hemvist i Uppsala och Stockholm. I synnerhet det att han har lägenhet i Uppsala och stora intressen i hembygden. Som exempelvis fotbollslaget. 

Dessutom anför Skatteverket att Ågerup inte har vistats i Frankrike eller Schweiz den mesta delen av tiden utan tillbringar mer tid i Sverige. 

"Obegränsat skatteskyldig"

Därför heter det att ”Ågerup är obegränsat skatteskyldig i Sverige och krävs nu på 1,2 miljarder i ytterligare skatt och skatteböter”. 

- Det är skamligt att behandla en människa som man har behandlat mig. Det här är fullständigt absurt och skamligt, säger Bengt Ågerup i en intervju i Dagens Industri.

- Men de kommer inte åt mina pengar. Jag flyttade ut 1996. Det här är en tandlös aktivitet som bara slösar på Skatteverkets pengar.

Han blir speciellt illa berörd av att Skatteverket hänvisar till just hans ideella engagemang.

Bengt Ågerup pekar på att han har arbetat med olika uppdrag åt landshövdingar, fattat beslut på uppdrag av regeringen och inte minst engagerat sig inom fotbollen.

- Allt sådant leder till dagar i Sverige. Det har varit en uppoffring från min sida och tagit tid från familjen.

Thomas Ejderhov

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.