Unga Maria historisk i golfen

Får vi lov att presentera: Maria Möller, 38, Svenska Golfförbundets första, kvinnliga ordförande under golfförbundets 113-åriga historia! Och hon leder en styrelse med övervägande delen kvinnor – också det historiskt. Nu vill hon påverka och inspirera ännu fler kvinnor att kliva fram.
Maria Möller blev historisk på söndagen. Hon valdes till den första kvinnliga ordföranden i Svenska Golfförbundets 113-åriga historia, och kommer att leda en lika historisk styrelse: för första gången är det en majoritet av kvinnor i förbundsstyrelsen. Foto: SLA

 

Deltagarna på golfförbundets årsmöte på Skandia i Stockholm sken ikapp med aprilsolen under söndagen. Samma Skandia som varit Svenska Golfförbundets affärspartner i 21 år.

Tonar ned könsaspekten

Avgående ordföranden Christer Bergfors lämnade symboliskt över ordförandeklubban till Maria Möller. 

Ett historiskt ögonblick. Och huvudrollsinnehavaren har blivit historisk på rekordtid, med endast två år som ledamot i förbundsstyrelsen.

Själv vill hon tona ned könsaspekten och säger stillsamt:

– Ordförandens könstillhörighet borde väl egentligen sakna betydelse, men förhoppningsvis kanske jag kan inspirera fler kvinnor att ta del av det ideella och professionella ledarskapet, och få fler kvinnor i ledande positioner i Golfsverige. Det behövs verkligen! 

Goda förutsättningar

Dessutom kvinnlig majoritet i styrelsen för första gången. Vad betyder det?

– Svenska Golfförbundet har en regel om jämn könsfördelning bland styrelsens ledamöter. Är ordföranden en man blir det manlig majoritet, är det en kvinna blir det kvinnlig majoritet som i detta fall. En väl balanserad styrelsesammansättning utifrån kompetens, könstillhörighet, ålder, bakgrund med mera är det som är viktigt för ett framgångsrikt team som jag ser det. Vad avser Svenska Golfförbundets styrelse har valberedningen gjort ett bra jobb med att hitta den här sammansättningen av individer som nu utgör styrelsen. Vi har tillsammans goda förutsättningar för ett framgångsrikt styrelsearbete, säger Maria Möller som till vardags är vice vd och förhandlingschef- och chefsjurist på arbetsgivarorganisationen SLA, Skogs- & Lantarbetsgivareförbundet. 

Hon beskriver sig själv som ”ett drivande energiknippe som helst tillbringar fritiden på golfbanan med fästmannen Kristofer, eller i motionsspåret i snörade joggingskor och springer milen.”

Hon har hcp 4,5 och är medlem i Huvudstadens golfklubb och Mölle golfklubb.

Många bra beslut

Drivkraften är ”möjligheten att påverka och förändra saker och ting till det bättre”. 

– Lyckas jag dessutom inspirera någon på vägen att göra detsamma, så har jag verkligen lyckats!

Du har suttit två år som ledamot i förbundsstyrelsen. Vad är du mest stolt över?

– Vi i styrelsen har tagit många bra beslut, men införandet klubbrådgivare och juniorkonsulenter i golfförbundets regi, ökade insatser för juniortillväxt, satsning på jämställdhetsprocessen Vision 50/50 och projektet Golfnyttan i samhället sticker ut.

Golfen i Sverige mår bra när Maria Möller fattar klubban och sätter sig tillrätta på kortändan av förbundsstyrelsebordet.

Segrar och tillväxt

Henrik Stensons seger i British Open och silvermedaljen i OS i Rio, där golfen gjorde en kraftfull comeback, var förra årets höjdpunkter. Till detta kommer också starka prestationer av exempelvis Anna Nordqvist, Alexander Norén, Madelene Sagström och Julia Engström. 

Även medlemsantalet är positivt: 10 000 nya medlemmar netto i de 468 klubbarna som utgör Svenska Golfförbundet är den största medlemsökningen ett enskilt år inom golfförbundet sedan 2002. 

– Det är tredje året i rad antalet medlemmar ökar. Det är en trend som sannolikt beror på att golfens syns bra i bland annat media, men också att klubbarna blivit bättre på att erbjuda ett varierat utbud av medlemskap och spelrättighet. Under året sågs även en ljusning avseende juniortillväxten, ett ökat antal bokade golfronder och golfbanor i fint skick, vilket är positivt. 

Mörka moln på himlen

Allt är dock inte solsken. Det finns mörka moln på himlen, enligt Maria Möller:

– En del klubbar har fortfarande svårigheter att få ekonomin att gå ihop och att hitta rätt kompetens för att utveckla organisationen, och därmed verksamheten. Det är en av golfens stora utmaningar, säger Maria Möller, nyvald ordförande i ett idrottsförbund som enligt ordföranden inom fem ska vara den största breddidrotten när det gäller attraktionskraft i spelet, kopplas ihop med internationella framgångar och skapa erkänd nytta för både golfklubbar och samhället.

Thomas Björn

Svenska Golfförbundets historiska styrelse, med fler kvinnor än män. Nu fortsätter arbetet med bland annat Vision 50/50, där målet är att få fler kvinnliga spelare och ledare på alla nivåer inom golfen. – Foto: Lina Hoof, Svenska Golfförbundet.

Avgående ordföranden Christer Bergfors lämnar över ordförandeklubban till Maria Möller, som från och med nu leder Svenska Golfförbundet framåt. – Foto: Lina Hoof, Svenska Golfförbundet

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.