Unga Maria historisk i golfen

Får vi lov att presentera: Maria Möller, 38, Svenska Golfförbundets första, kvinnliga ordförande under golfförbundets 113-åriga historia! Och hon leder en styrelse med övervägande delen kvinnor – också det historiskt. Nu vill hon påverka och inspirera ännu fler kvinnor att kliva fram.
Maria Möller blev historisk på söndagen. Hon valdes till den första kvinnliga ordföranden i Svenska Golfförbundets 113-åriga historia, och kommer att leda en lika historisk styrelse: för första gången är det en majoritet av kvinnor i förbundsstyrelsen. Foto: SLA

 

Deltagarna på golfförbundets årsmöte på Skandia i Stockholm sken ikapp med aprilsolen under söndagen. Samma Skandia som varit Svenska Golfförbundets affärspartner i 21 år.

Tonar ned könsaspekten

Avgående ordföranden Christer Bergfors lämnade symboliskt över ordförandeklubban till Maria Möller. 

Ett historiskt ögonblick. Och huvudrollsinnehavaren har blivit historisk på rekordtid, med endast två år som ledamot i förbundsstyrelsen.

Själv vill hon tona ned könsaspekten och säger stillsamt:

– Ordförandens könstillhörighet borde väl egentligen sakna betydelse, men förhoppningsvis kanske jag kan inspirera fler kvinnor att ta del av det ideella och professionella ledarskapet, och få fler kvinnor i ledande positioner i Golfsverige. Det behövs verkligen! 

Goda förutsättningar

Dessutom kvinnlig majoritet i styrelsen för första gången. Vad betyder det?

– Svenska Golfförbundet har en regel om jämn könsfördelning bland styrelsens ledamöter. Är ordföranden en man blir det manlig majoritet, är det en kvinna blir det kvinnlig majoritet som i detta fall. En väl balanserad styrelsesammansättning utifrån kompetens, könstillhörighet, ålder, bakgrund med mera är det som är viktigt för ett framgångsrikt team som jag ser det. Vad avser Svenska Golfförbundets styrelse har valberedningen gjort ett bra jobb med att hitta den här sammansättningen av individer som nu utgör styrelsen. Vi har tillsammans goda förutsättningar för ett framgångsrikt styrelsearbete, säger Maria Möller som till vardags är vice vd och förhandlingschef- och chefsjurist på arbetsgivarorganisationen SLA, Skogs- & Lantarbetsgivareförbundet. 

Hon beskriver sig själv som ”ett drivande energiknippe som helst tillbringar fritiden på golfbanan med fästmannen Kristofer, eller i motionsspåret i snörade joggingskor och springer milen.”

Hon har hcp 4,5 och är medlem i Huvudstadens golfklubb och Mölle golfklubb.

Många bra beslut

Drivkraften är ”möjligheten att påverka och förändra saker och ting till det bättre”. 

– Lyckas jag dessutom inspirera någon på vägen att göra detsamma, så har jag verkligen lyckats!

Du har suttit två år som ledamot i förbundsstyrelsen. Vad är du mest stolt över?

– Vi i styrelsen har tagit många bra beslut, men införandet klubbrådgivare och juniorkonsulenter i golfförbundets regi, ökade insatser för juniortillväxt, satsning på jämställdhetsprocessen Vision 50/50 och projektet Golfnyttan i samhället sticker ut.

Golfen i Sverige mår bra när Maria Möller fattar klubban och sätter sig tillrätta på kortändan av förbundsstyrelsebordet.

Segrar och tillväxt

Henrik Stensons seger i British Open och silvermedaljen i OS i Rio, där golfen gjorde en kraftfull comeback, var förra årets höjdpunkter. Till detta kommer också starka prestationer av exempelvis Anna Nordqvist, Alexander Norén, Madelene Sagström och Julia Engström. 

Även medlemsantalet är positivt: 10 000 nya medlemmar netto i de 468 klubbarna som utgör Svenska Golfförbundet är den största medlemsökningen ett enskilt år inom golfförbundet sedan 2002. 

– Det är tredje året i rad antalet medlemmar ökar. Det är en trend som sannolikt beror på att golfens syns bra i bland annat media, men också att klubbarna blivit bättre på att erbjuda ett varierat utbud av medlemskap och spelrättighet. Under året sågs även en ljusning avseende juniortillväxten, ett ökat antal bokade golfronder och golfbanor i fint skick, vilket är positivt. 

Mörka moln på himlen

Allt är dock inte solsken. Det finns mörka moln på himlen, enligt Maria Möller:

– En del klubbar har fortfarande svårigheter att få ekonomin att gå ihop och att hitta rätt kompetens för att utveckla organisationen, och därmed verksamheten. Det är en av golfens stora utmaningar, säger Maria Möller, nyvald ordförande i ett idrottsförbund som enligt ordföranden inom fem ska vara den största breddidrotten när det gäller attraktionskraft i spelet, kopplas ihop med internationella framgångar och skapa erkänd nytta för både golfklubbar och samhället.

Thomas Björn

Svenska Golfförbundets historiska styrelse, med fler kvinnor än män. Nu fortsätter arbetet med bland annat Vision 50/50, där målet är att få fler kvinnliga spelare och ledare på alla nivåer inom golfen. – Foto: Lina Hoof, Svenska Golfförbundet.

Avgående ordföranden Christer Bergfors lämnar över ordförandeklubban till Maria Möller, som från och med nu leder Svenska Golfförbundet framåt. – Foto: Lina Hoof, Svenska Golfförbundet

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.