Charlotte på hal is – igen

Det var många höjda ögonbryn i hockey-Sverige när Charlotte Gustavsson blev vd för Modo Hockey den 1 januari 2014. Hon blev den första kvinnliga vd:n i den mansdominerande SHL-ligan. Resan kunde ha börjat och slutat lyckligare.
Förra detta VD för MoDo Charlotte Gustavsson, numera klubbdirektör Karlskrona HK — Foto: Stig Kenne / TT

 

Nu är Charlotte ute på hal is igen. Nyutnämnd klubbdirektör för Karlskrona HK. Klubben visade i vintras ett minus på tre miljoner kronor.

– Det kommer att bli värre, säger Charlotte, 37, utan att darra på rösten.

Bakgrund: Charlotte kom direkt från tre års tv - jobb i Accra, Ghana, till Modo.

– Jag visste ingenting om hockey. Den enda kontakt jag hade haft var när jag var liten och fick följa jag med pappa och titta på Färjestad i Karlstad.

Hur fick du jobbet?

– Jag sökte.

Nu var inte hennes uppgift att tala om för spelarna i Modo hur de skulle spela. Nej, för att säga det enkelt, hon skulle se till att det kom in pengar till klubben genom bland annat smart marknadsföring. 

De flesta vet hur det gick. Under Charlottes första säsong tvingades 2007 års svenska mästare kvala sig kvar. År två, hela tiden med ekonomiska problem, åkte Modo ur efter den osannolika matchen mot Leksand på hemmaplan i den sista, avgörande matchen.

Fick inte sparken

Charlotte hann inte mer än börja nya jobbet förrän hon drabbades av bröstcancer. Sex månaders cellgiftbehandling tog hårt på hennes krafter.

 Vad hände Charlotte, sa du upp dig eller fick du sparken?

– Jag sa upp mig redan i december 2015. I månadsskiftet maj/juni 2016 slutade jag. Jag tyckte att jag hade gjort mitt.

Kunde du ha gjort något annorlunda i Modo?

– Vissa processer kunde jag ha gjort smidigare. Men jag kan inte peka på något konkret.

Vad ger du dig själv för betyg efter åren i Modo på en skala ett till tio?

– En sjua.

Efter tiden i Örnsköldsvik flyttade Charlotte till Stockholm. 

– Jag tog det lugnt, vilade efter sjukdomen, höll föredrag och hade vissa uppdrag inom finanssektorn och var ledamot i Hockeyallsvenskans styrelse. Men jag blir knäpp om jag inte har en utmaning. Jag längtade tillbaka till hetluften.

Hur mår du i dag?

– Jag mår bra.

Nu kommer hon till ett nytt lag med problem. 

 Hur känns det?

– Jag är en glad skit. Det är en fördel att ha varit i en klubb tidigare. Jag är ingen Håkan Loob men jag är bra på att bygga. Jag ska jobba aktivt med försäljning bland annat. Alla som går in på vår arena är en viktig person. Min uppgift är att visa svarta siffror. Jag har 1 000 idéer!

Karlskrona har tillsammans med Örebro ligans minsta hall, 5 000 personer. Charlotte säger att spelarlönerna är bland de lägsta i SHL.

På kansliet jobbar 15 personer.

– Först måste jag lära känna alla. Jag känner att jag får energi av gruppen, alla vill så mycket. Sen vill jag bli tätare med sponsorerna och publiken. Jag är väldigt social.

Kan utmana sportchefen

Charlotte saknade kontakten med själva ishockeyn i Modo. Värvningar och allt som hade med spelet att göra fick hon inte lägga sig i.

– När jag sökte jobbet i Karlskrona var jag noga med den detaljen. Nu har jag rätt att utmana nya sportchefen Patric Larsson. 

Patric är pappa till NHL – spelaren Oliver Ekman Larsson. Patric spelade i Karlskrona på 1980-och 90-talet. Hans senaste jobb var som sportchef i Tingsryd.

– Jag är ytterst ansvarig när det när det gäller värvningar och budget. Om jag inte fått den utmaningen hade jag inte tagit jobbet, säger Charlotte.

Charlotte är civilekonom i botten. Hon har en löpande anställning med sex månaders uppsägning.

Hade rätt profil

Ordföranden Tobias C. Larsson, professor i produktutveckling och lillebror till sportchefen, säger att 70-talet personer hörde av sig om tjänsten som vd.

– Vi gjorde djupintervjuer med tio - tolv personer. Efter det var vi nere på fem-sex personer. 

Varför blev det Charlotte?

– Hon passade vår profil bra.

Vad är störta problemet?

– Vi måste öka vår omsättning. Den är nu 80 miljoner kronor. Det är för lågt. Våra intäkter har inte hängt med. Jag tror att snittet på omsättningen i SHL-klubbarna är 140 miljoner kronor. 

 

Göran Söderlund

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.