Mer till fler gör Sundby upprörd

Internationella skidförbundet har bestämt att fler åkare ska få del av prispotten i världscuploppen. Det betyder att de som vinner loppen får mindre pengar. Det upprör den norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby.
Foto: Lise Åserud / TT

– Vi måste vara det enda yrket i världen som gått ner i prispengar sedan 1995, säger han.

Förra säsongen betydde en seger 124 000 kronor. Nu får vinnarna nöja sig med 83 000 kronor. Förra säsongen fick de nio bästa prispengar. Nu vill det internationella förbundet, Fis, även dela ut gottpåsar till de som kommer på platserna tio till och med 20.

– Trist, när du kämpar för segern i världscupen är du bland de bästa i världen och förtjänar att få betalt för det, klagar Sundbys landslagskompis Emil Iversen.

Anna Haag har en annan uppfattning:

– Jag tror det är viktigt att fler får prispengar och att de som ligger mellan plats 10-20 får något. Det är inte så mycket pengar i sporten och för de yngre förmågorna som är på väg upp blir det nu en extra morot.

Samtidigt säger Anna at hon förstår folk som rasar.

– De som gång på gång vinner får inte längre lika mycket betalt. Det är som att sänka någons lön. Samtidigt måste man se det från olika perspektiv. Visst är det tråkigt att de som vinner mindre men de får ju även andra pengar i form av bonusar, säger hon till SVT sport.

Premiär i Finland

Förslaget om ny fördelning av prispengarna växte enligt Åge Skinstad, Norges representant i Fis världscupkommitté, fram efter att cirka 80 procent av de tävlande i en undersökning önskat en bredare spridning. Beslutet börjar gälla från den 17 november. Första tävlingen i världscupen startar i finska Ruka den 24-26 november med en minitour.

Segrararen får alltså 83 000 kronor. En andraplats reduceras från 83 000 till 62 000. En tredjeplats ger fortsatt 41 000 kronor. Sen ser fördelningen i stort sett ut som tidigare.

I Tour de Ski händer följande: Seger reduceras från 750 000 kronor till 457 000. Andraplatsen reduceras från 416 000 till 332 000 och tredjeplatsen reduceras från 250 000 till 224 000 kronor.

Sundby drog in mest prispengar av herrarna säsongen 2016-2017: 1,5 miljoner kronor. Enda svensk på topplistan var Calle Halvarsson som åkte in 308 000 kronor. Det betydde en åttondeplats i penningligan.

Mer pengar i alpint

I damklassen tjänade norskan Heidi Weng mest: 1,8 miljoner kronor. Stina Nilsson var tvåa med 1,1 miljoner.

I alpint väntar inga lönesänkningar. En förstaplats i världscupen betyder 402 000 kronor. Etta på penninglistan förra säsongen bland herrarna var österrikaren Martin Hirscher som åkte in 3,75 miljoner kronor.

Världsettan bland damerna, amerikanskan Mikaela Shiffrin, tjänade mer prispengar, 1,8 miljoner kronor.

Seger eller en placering bland de bästa betyder utöver prispengarna också bonuspengar från tillverkare av allt som tillhör en åkare. Skidor, skidskor, stavar, handskar och så vidare.

Vi misstänker att Martin Johnsrud Sundby kan äta sig mätt i vinter också, trots att prispengarna sänkts…

Göran Söderlund

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.

Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då.. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.