Mer till fler gör Sundby upprörd

Internationella skidförbundet har bestämt att fler åkare ska få del av prispotten i världscuploppen. Det betyder att de som vinner loppen får mindre pengar. Det upprör den norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby.
Foto: Lise Åserud / TT

– Vi måste vara det enda yrket i världen som gått ner i prispengar sedan 1995, säger han.

Förra säsongen betydde en seger 124 000 kronor. Nu får vinnarna nöja sig med 83 000 kronor. Förra säsongen fick de nio bästa prispengar. Nu vill det internationella förbundet, Fis, även dela ut gottpåsar till de som kommer på platserna tio till och med 20.

– Trist, när du kämpar för segern i världscupen är du bland de bästa i världen och förtjänar att få betalt för det, klagar Sundbys landslagskompis Emil Iversen.

Anna Haag har en annan uppfattning:

– Jag tror det är viktigt att fler får prispengar och att de som ligger mellan plats 10-20 får något. Det är inte så mycket pengar i sporten och för de yngre förmågorna som är på väg upp blir det nu en extra morot.

Samtidigt säger Anna at hon förstår folk som rasar.

– De som gång på gång vinner får inte längre lika mycket betalt. Det är som att sänka någons lön. Samtidigt måste man se det från olika perspektiv. Visst är det tråkigt att de som vinner mindre men de får ju även andra pengar i form av bonusar, säger hon till SVT sport.

Premiär i Finland

Förslaget om ny fördelning av prispengarna växte enligt Åge Skinstad, Norges representant i Fis världscupkommitté, fram efter att cirka 80 procent av de tävlande i en undersökning önskat en bredare spridning. Beslutet börjar gälla från den 17 november. Första tävlingen i världscupen startar i finska Ruka den 24-26 november med en minitour.

Segrararen får alltså 83 000 kronor. En andraplats reduceras från 83 000 till 62 000. En tredjeplats ger fortsatt 41 000 kronor. Sen ser fördelningen i stort sett ut som tidigare.

I Tour de Ski händer följande: Seger reduceras från 750 000 kronor till 457 000. Andraplatsen reduceras från 416 000 till 332 000 och tredjeplatsen reduceras från 250 000 till 224 000 kronor.

Sundby drog in mest prispengar av herrarna säsongen 2016-2017: 1,5 miljoner kronor. Enda svensk på topplistan var Calle Halvarsson som åkte in 308 000 kronor. Det betydde en åttondeplats i penningligan.

Mer pengar i alpint

I damklassen tjänade norskan Heidi Weng mest: 1,8 miljoner kronor. Stina Nilsson var tvåa med 1,1 miljoner.

I alpint väntar inga lönesänkningar. En förstaplats i världscupen betyder 402 000 kronor. Etta på penninglistan förra säsongen bland herrarna var österrikaren Martin Hirscher som åkte in 3,75 miljoner kronor.

Världsettan bland damerna, amerikanskan Mikaela Shiffrin, tjänade mer prispengar, 1,8 miljoner kronor.

Seger eller en placering bland de bästa betyder utöver prispengarna också bonuspengar från tillverkare av allt som tillhör en åkare. Skidor, skidskor, stavar, handskar och så vidare.

Vi misstänker att Martin Johnsrud Sundby kan äta sig mätt i vinter också, trots att prispengarna sänkts…

Göran Söderlund

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.