Mer till fler gör Sundby upprörd
– Vi måste vara det enda yrket i världen som gått ner i prispengar sedan 1995, säger han.
Förra säsongen betydde en seger 124 000 kronor. Nu får vinnarna nöja sig med 83 000 kronor. Förra säsongen fick de nio bästa prispengar. Nu vill det internationella förbundet, Fis, även dela ut gottpåsar till de som kommer på platserna tio till och med 20.
– Trist, när du kämpar för segern i världscupen är du bland de bästa i världen och förtjänar att få betalt för det, klagar Sundbys landslagskompis Emil Iversen.
Anna Haag har en annan uppfattning:
– Jag tror det är viktigt att fler får prispengar och att de som ligger mellan plats 10-20 får något. Det är inte så mycket pengar i sporten och för de yngre förmågorna som är på väg upp blir det nu en extra morot.
Samtidigt säger Anna at hon förstår folk som rasar.
– De som gång på gång vinner får inte längre lika mycket betalt. Det är som att sänka någons lön. Samtidigt måste man se det från olika perspektiv. Visst är det tråkigt att de som vinner mindre men de får ju även andra pengar i form av bonusar, säger hon till SVT sport.
Premiär i Finland
Förslaget om ny fördelning av prispengarna växte enligt Åge Skinstad, Norges representant i Fis världscupkommitté, fram efter att cirka 80 procent av de tävlande i en undersökning önskat en bredare spridning. Beslutet börjar gälla från den 17 november. Första tävlingen i världscupen startar i finska Ruka den 24-26 november med en minitour.
Segrararen får alltså 83 000 kronor. En andraplats reduceras från 83 000 till 62 000. En tredjeplats ger fortsatt 41 000 kronor. Sen ser fördelningen i stort sett ut som tidigare.
I Tour de Ski händer följande: Seger reduceras från 750 000 kronor till 457 000. Andraplatsen reduceras från 416 000 till 332 000 och tredjeplatsen reduceras från 250 000 till 224 000 kronor.
Sundby drog in mest prispengar av herrarna säsongen 2016-2017: 1,5 miljoner kronor. Enda svensk på topplistan var Calle Halvarsson som åkte in 308 000 kronor. Det betydde en åttondeplats i penningligan.
Mer pengar i alpint
I damklassen tjänade norskan Heidi Weng mest: 1,8 miljoner kronor. Stina Nilsson var tvåa med 1,1 miljoner.
I alpint väntar inga lönesänkningar. En förstaplats i världscupen betyder 402 000 kronor. Etta på penninglistan förra säsongen bland herrarna var österrikaren Martin Hirscher som åkte in 3,75 miljoner kronor.
Världsettan bland damerna, amerikanskan Mikaela Shiffrin, tjänade mer prispengar, 1,8 miljoner kronor.
Seger eller en placering bland de bästa betyder utöver prispengarna också bonuspengar från tillverkare av allt som tillhör en åkare. Skidor, skidskor, stavar, handskar och så vidare.
Vi misstänker att Martin Johnsrud Sundby kan äta sig mätt i vinter också, trots att prispengarna sänkts…
Göran Söderlund
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
905 lag kom till start i årets Tiomila-orientering i Östgöta-skogarna utanför Finspång. Det är det högsta antalet sedan pandemin och ökar ersättningen till Tiomilaföreningen som äger tävlingen och SOFT, det svenska förbundet. Detta erhåller arrangörsersättning, baserat på antal lag, nu i storleksordningen 800 000 kronor.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.