Nils idé blev ett livsverk
Många skrattade när Nils Lodin 1982 på eget bevåg och på lös grund startade en tidning för löpare. Idag, 36 år senare, är Springtime Group en koncern som årligen omsätter 110 miljoner kronor.
”Du är välkommen tillbaka när du har gjort två nummer. Sen lär du inte ha något mer att skriva om.”
Det var svaret som Nils Lodin, välkänd och högaktad reporter på Aftonbladet, fick av sina chefer när han bad om tjänstledighet från den stora kvällstidningen för att ta sig an det projekt han brann för. Detta var för cirka 350 utgåvor sedan och Nisse har aldrig funnit anledning att återvända till Bladet.
I skrivande stund är Springtime, eller Runner´s World som tidningen heter sedan 1996, en av de nominerade till Tidskriftspriset (Sveriges bästa tidning vid sidan av dags- och fackpress) 2018.
På omslaget till premiärnumret av tidningen Springtime 1982 ses Nisse själv, iförd löparmundering och kånkande på en stor resväska, på Bromma flygplats. Föga anade då den entusiastiske redaktören vilken symbolik den bilden med tiden skulle komma att representera. Nisse Lodins skötebarn har vuxit upp och på bärande vingar blivit mycket mer än en löpartidning.
Springtime Group AB står numera inte bara för mediaproduktion i stor skala utan även för en omfattande reseverksamhet.
Så blev Springtime Runner´s World
Springtime Publishing, mediabiten, är idag den gemensamma nämnaren för fyra publikationer. Förutom flaggskeppet Runner´s World (elva nummer per år) finns där även cykelmagasinet Bicycling (åtta nummer), Vasalöparen (fyra) samt Klassikermagasinet (En svensk klassiker) som utkommer en gång varje år
Varför Runner´s World? Hasse Lodin, Nisses yngste son, har varit med på hela resan (han var 19 år när det hela startade) och är idag VD för Springtime Publishing AB och den störste av tre delägare i Springtime Group AB. Han kan berätta:
- Runner´s World är världens största löpartidning. I början av 1990-talet ville den amerikanska jätten, som har ett brett internationellt nät, etablera sig på den svenska marknaden och lade ett bud på Springtime. Men Nisse ville inte sälja.
- Några år senare började vi tänka om och inse vilket starkt varumärke Runner´s World representerade. Farsan ville fortfarande inte sälja sin tidning men lyckades få till stånd ett samarbetsavtal med amerikanarna. Man kan säga att vi leasade deras varumärke och fick tillgång till delar av deras redaktionella material. 1996 kom det första svenska numret av Runner´s World ut men det var, och är fortfarande, i grunden samma gamla svenskproducerade Springtime som når våra läsare. Vi är inte uppköpta, det är fortfarande vår tidning, betonar Hasse Lodin.
8 000 resenärer om året
Även om Runner´s World är hjärtat i Springtime Group så är det idag reseverksamheten som rent kommersiellt är den klart tyngsta biten. Av de 110 miljoner kronor som koncernen omsätter är 75 relaterade till resor.
Patrik Yderberg, barndomskompis till Hasse Lodin, är VD för Springtime Travel och även han delägare i Springtime Group AB:
- Vi har två typer av resor – dels löparresor, till maraton och andra långlopp runt om i världen, dels träningsresor, vad vi kallar Training Camps, som i huvudsak går till Portugal, Mallorca och Thailand.
- Runt 8 000 löpare åker varje år med Springtime Travel. Av dessa väljer cirka 6 000 någon av våra Training Camps, där vi erbjuder experthjälp på alla områden som hänger samman med löpning och träning. Träningsperioderna går under det mörka halvåret i varandra, med ständigt nya resenärer. Totalt ansvarar vi för mellan 60 och 70 avgångar varje år, säger Patrik Yderberg.
Det började med New York
Men det var med så kallade läsarresor allting startade på 1980-talet. Hasse Lodin var med redan då och minns hur pappa Nisse fick sin idé.
- 1982 åkte Nisse och jag till New York City Marathon där han sprang loppet och givetvis också gjorde reportage till sin nystartade tidning. Vi åkte med Stockholm Road Runners Club, som på den tiden var ensam i Sverige om att ordna löparresor, berättar Hasse.
Far och son Lodin gjorde de följande åren samma tripp och Nils Lodins från början vaga idé började successivt få allt skarpare konturer. ”Det här kan vi göra bättre.”
- Han tyckte att Stockholm Road Runners Clubs koncept borde kunna utvecklas. Med tidningen som marknadsföringskanal ville han erbjuda sina läsare en upplevelseresa, där maratonlöpandet kombinerades med sightseeing, musikaler, ishockeymatcher, morgonjogging och annat.
Tanke blev handling och 1986 gick den första Springtimeresan till just New York tillsammans med 55 glada läsare/resenärer. Därmed var bollen i rullning.
- Från början var det en kul grej, och Nisse fick blodad tand. De följande åren fyllde han på med maratonresor till Berlin, London och andra destinationer och antalet resenärer ökade i stadig takt. Men det var först 1989, samma år som Honolulu Marathon för första gången kom med i reseprogrammet, som Springtime Resor AB registrerades som eget företag, säger Hasse Lodin.
Resor till 22 långlopp
New York är fortfarande det avgjort populäraste resmålet. Förutom New York City Marathon, världens mest spektakulära maratonlopp, finns även NYC halvmaraton, NYC Tjejmil och Brooklyn halvmaraton med på Springtimes reseprogram.
Totalt går det under 2019 Springtimeresor till 22 långlopp runt om i världen, av vilka Tokyo, Honolulu, Shanghai och Bangkok är de mest avlägsna.
Patrik Yderberg kom tidigt in i bilden, eftersom Nisse Lodin – hur mycket han än jobbade – omöjligt kunde hantera såväl tidningsproduktion som en resebyrå när Springtime växte så det knakade.
- Jag vill påstå att verksamheten fram till 2001 gick lite på en höft. Nisse Lodin såg mer till glädjen än till ekonomisk vinning när han ordnade sina resor och var i det avseendet långt ifrån en cynisk affärsman. Han var mån om att ge personlig service och ville vara kompis med sina läsare och kunder. Nisse var själv med på de flesta resor, och även om det ofta handlade om flera hundra resenärer kunde han namnen på nästan alla och visste på vilka hotell de skulle bo, säger Patrik Yderberg.
- Företaget fick en mer kommersiell prägel efter terrorattentatet i New York 2001. Där förlorade vi mycket pengar, eftersom fler än hälften av våra anmälda resenärer hoppade av det maratonlopp som skulle springas – och sprangs – i november samma år. Men vi fick inte fick tillbaka de pengar vi låg ute med för resor, hotell, startavgifter, med mera.
- Där och då fick vi en läxa. Vi förstod att Springtime Travel behövde stramas åt och få en mer kommersiell inriktning, vi var tvungna att hitta en policy där vi framför allt kunde begränsa risktagandet. Men vi ville göra omstruktureringen på ett smidigt sätt och inte gå ifrån Nisses grundtanke att hålla en nära och personlig kontakt med våra kunder. Vi får aldrig bli en industri, säger Patrik Yderberg.
Konkurrens på marknaden
Springtime Travels utvecklingskurva gick stadigt uppåt fram till för några år sedan.
- Vi nådde nog en peak 2014. Fram till dess var vi i princip ensamma på marknaden, åtminstone när det gäller Training Camps. Men under senare år har flera andra aktörer – resebyråer som Ving, Apollo och andra och även några av de stora tidningsdrakarna – förstått att slå mynt av det stora löpar- och träningsintresset i Sverige, säger Patrik Yderberg.
- Även om vår kurva inte har störtdykt så har den planat ut. Det är tydligt att vi tappat en del resenärer till marknadens nya aktörer, som i många fall har betydligt större resurser än vi.
Någon större oro för framtiden känner dock varken Hasse Lodin eller Patrik Yderberg.
- Vi tycker att vi har ett vinnande koncept och vi kör vidare.
Nisse Lodin är idag 86 år och det var några år sedan han med ålderns rätt, och med stolthet över vad han uträttat, lämnade tangentbordet och reseverksamheten bakom sig. Det är hans djärva satsning för 36 år sedan som en ny generation nu förädlar och skördar frukterna av.
Jörgen Ohlson
Mest lästa just nu
Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar