Ledamoten som sitter på tre stolar

Hockeyettans kaos rullar vidare, och Idrottens Affärer kan i dag avslöja att styrelseproffset Anders Källström sitter på tre stolar med tydliga beröringspunkter till pågående strid.

 Han är ledamot i såväl Ishockeyförbundet styrelse som ATG, rättighetsinnehavare till Hockeyettan – den organisation som Boden vill lämna på grund av dålig ekonomisk ersättning.

Anders Källström är också ordförande för de 14 SHL-klubbarna. Den bakomliggande RIN-domen om föreningsdemokrati och rätten att teckna egna avtal, innebär också ett hot mot ligaorganisation SHL och Hockeyallsvenskan, HA.

Han saknar svar

-Ja, det är min tolkning, som RIN-domen är utformad väcks oro inte bara inom ishockeyn utan inom all idrott.  Här måste helt enkelt berörda parter hitta en modell där liga tillhörigheten kan säkerställas långsiktigt. Jag har i dag inget svar på hur en sådan lösning ska se ut, erkänner Anders Källström.

Han är också medveten om sina olika stolar, och han meddelar att han anmälde jäv och inte deltog i Ishockeyförbundets beslut att stå fast vid omdiskuterade paragraf 6:1 där lag är skyldiga att tillhöra en ligaorganisation för att spela i förbundsserier

En paragraf som RF med RIN-domen i ryggen beskriver som en ”olämplig tävlingsregel som står i strid med svensk lagstiftning”.  Vid förbundsmötet reserverade sig tre ledamöter, bland dem advokat Mats Larsson.

-Jag insåg snabbt min att närvaro vid beslutet var olämpligt och anmälde därför jäv, med anledning av min styrelsepost i ATG, säger Anders Källström.

ATG:s avtal med Hockeyettan är på tre år och går ut efter den här säsongen.

Marknadschef Johanna Åberg vill inte kommentera om ATG kommer att utdöma vite  till Hockeyettan/Boden och Karlskrona. ATG kan hävda avtals brott då dessa två klubbar inte vill släppa in ATG:s kameror. De vill sända sina matcher från den egna arenan i egen regi.

-Vi har ett avtal, men vad innebär vill jag inte kommentera, säger hon.

Fortsatta problem

Positionerna är fortsatt låsta över helgen, Enligt serieprogrammet  ska Kalix spela i Björknäshallen i Boden på onsdag, 20 oktober.  Kalix klubbchef Niklas Dahl, har meddelat förbundet att de vill ha matchen flyttad. Något som Boden vägrar. I den södra serien ska Vimmerby till Karlskrona söndagen 17 oktober. Även den matchen är inställd tills vidare.

Bodens ordförande Thomas Regemalm poängterar att för Bodens del är en ekonomisk förlikning med Ishockeyförbundet en möjlig väg ut ur det låsta läget. I bakgrunden finns en fällande dom i skiljenämnd i en tidigare process mot Hockeyettan.

Boden förlorade den striden och ålades att betala parternas rättegångskostnader på över en miljon kronor.

-Vi vill ha upprättelse, och ha kontroll över vår egen förening. Svårare än så är det inte. Hockeyettan/Ishockeyförbundet har inte lyssnat på oss i över två år. I stället har vi tvingats in i olika processer för att hävda vår rätt. Allt detta är inga nyheter för förbundsstyrelsen,

-Men i stället för att behandla våra frågor har dessa nonchalerats. Jag säger bara, gör om och gör rätt så vi kan börja spela ishockey igen, avslutar Thomas Regemalm.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.