Ledamoten som sitter på tre stolar

Hockeyettans kaos rullar vidare, och Idrottens Affärer kan i dag avslöja att styrelseproffset Anders Källström sitter på tre stolar med tydliga beröringspunkter till pågående strid.

 Han är ledamot i såväl Ishockeyförbundet styrelse som ATG, rättighetsinnehavare till Hockeyettan – den organisation som Boden vill lämna på grund av dålig ekonomisk ersättning.

Anders Källström är också ordförande för de 14 SHL-klubbarna. Den bakomliggande RIN-domen om föreningsdemokrati och rätten att teckna egna avtal, innebär också ett hot mot ligaorganisation SHL och Hockeyallsvenskan, HA.

Han saknar svar

-Ja, det är min tolkning, som RIN-domen är utformad väcks oro inte bara inom ishockeyn utan inom all idrott.  Här måste helt enkelt berörda parter hitta en modell där liga tillhörigheten kan säkerställas långsiktigt. Jag har i dag inget svar på hur en sådan lösning ska se ut, erkänner Anders Källström.

Han är också medveten om sina olika stolar, och han meddelar att han anmälde jäv och inte deltog i Ishockeyförbundets beslut att stå fast vid omdiskuterade paragraf 6:1 där lag är skyldiga att tillhöra en ligaorganisation för att spela i förbundsserier

En paragraf som RF med RIN-domen i ryggen beskriver som en ”olämplig tävlingsregel som står i strid med svensk lagstiftning”.  Vid förbundsmötet reserverade sig tre ledamöter, bland dem advokat Mats Larsson.

-Jag insåg snabbt min att närvaro vid beslutet var olämpligt och anmälde därför jäv, med anledning av min styrelsepost i ATG, säger Anders Källström.

ATG:s avtal med Hockeyettan är på tre år och går ut efter den här säsongen.

Marknadschef Johanna Åberg vill inte kommentera om ATG kommer att utdöma vite  till Hockeyettan/Boden och Karlskrona. ATG kan hävda avtals brott då dessa två klubbar inte vill släppa in ATG:s kameror. De vill sända sina matcher från den egna arenan i egen regi.

-Vi har ett avtal, men vad innebär vill jag inte kommentera, säger hon.

Fortsatta problem

Positionerna är fortsatt låsta över helgen, Enligt serieprogrammet  ska Kalix spela i Björknäshallen i Boden på onsdag, 20 oktober.  Kalix klubbchef Niklas Dahl, har meddelat förbundet att de vill ha matchen flyttad. Något som Boden vägrar. I den södra serien ska Vimmerby till Karlskrona söndagen 17 oktober. Även den matchen är inställd tills vidare.

Bodens ordförande Thomas Regemalm poängterar att för Bodens del är en ekonomisk förlikning med Ishockeyförbundet en möjlig väg ut ur det låsta läget. I bakgrunden finns en fällande dom i skiljenämnd i en tidigare process mot Hockeyettan.

Boden förlorade den striden och ålades att betala parternas rättegångskostnader på över en miljon kronor.

-Vi vill ha upprättelse, och ha kontroll över vår egen förening. Svårare än så är det inte. Hockeyettan/Ishockeyförbundet har inte lyssnat på oss i över två år. I stället har vi tvingats in i olika processer för att hävda vår rätt. Allt detta är inga nyheter för förbundsstyrelsen,

-Men i stället för att behandla våra frågor har dessa nonchalerats. Jag säger bara, gör om och gör rätt så vi kan börja spela ishockey igen, avslutar Thomas Regemalm.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.