Ledamoten som sitter på tre stolar

Hockeyettans kaos rullar vidare, och Idrottens Affärer kan i dag avslöja att styrelseproffset Anders Källström sitter på tre stolar med tydliga beröringspunkter till pågående strid.

 Han är ledamot i såväl Ishockeyförbundet styrelse som ATG, rättighetsinnehavare till Hockeyettan – den organisation som Boden vill lämna på grund av dålig ekonomisk ersättning.

Anders Källström är också ordförande för de 14 SHL-klubbarna. Den bakomliggande RIN-domen om föreningsdemokrati och rätten att teckna egna avtal, innebär också ett hot mot ligaorganisation SHL och Hockeyallsvenskan, HA.

Han saknar svar

-Ja, det är min tolkning, som RIN-domen är utformad väcks oro inte bara inom ishockeyn utan inom all idrott.  Här måste helt enkelt berörda parter hitta en modell där liga tillhörigheten kan säkerställas långsiktigt. Jag har i dag inget svar på hur en sådan lösning ska se ut, erkänner Anders Källström.

Han är också medveten om sina olika stolar, och han meddelar att han anmälde jäv och inte deltog i Ishockeyförbundets beslut att stå fast vid omdiskuterade paragraf 6:1 där lag är skyldiga att tillhöra en ligaorganisation för att spela i förbundsserier

En paragraf som RF med RIN-domen i ryggen beskriver som en ”olämplig tävlingsregel som står i strid med svensk lagstiftning”.  Vid förbundsmötet reserverade sig tre ledamöter, bland dem advokat Mats Larsson.

-Jag insåg snabbt min att närvaro vid beslutet var olämpligt och anmälde därför jäv, med anledning av min styrelsepost i ATG, säger Anders Källström.

ATG:s avtal med Hockeyettan är på tre år och går ut efter den här säsongen.

Marknadschef Johanna Åberg vill inte kommentera om ATG kommer att utdöma vite  till Hockeyettan/Boden och Karlskrona. ATG kan hävda avtals brott då dessa två klubbar inte vill släppa in ATG:s kameror. De vill sända sina matcher från den egna arenan i egen regi.

-Vi har ett avtal, men vad innebär vill jag inte kommentera, säger hon.

Fortsatta problem

Positionerna är fortsatt låsta över helgen, Enligt serieprogrammet  ska Kalix spela i Björknäshallen i Boden på onsdag, 20 oktober.  Kalix klubbchef Niklas Dahl, har meddelat förbundet att de vill ha matchen flyttad. Något som Boden vägrar. I den södra serien ska Vimmerby till Karlskrona söndagen 17 oktober. Även den matchen är inställd tills vidare.

Bodens ordförande Thomas Regemalm poängterar att för Bodens del är en ekonomisk förlikning med Ishockeyförbundet en möjlig väg ut ur det låsta läget. I bakgrunden finns en fällande dom i skiljenämnd i en tidigare process mot Hockeyettan.

Boden förlorade den striden och ålades att betala parternas rättegångskostnader på över en miljon kronor.

-Vi vill ha upprättelse, och ha kontroll över vår egen förening. Svårare än så är det inte. Hockeyettan/Ishockeyförbundet har inte lyssnat på oss i över två år. I stället har vi tvingats in i olika processer för att hävda vår rätt. Allt detta är inga nyheter för förbundsstyrelsen,

-Men i stället för att behandla våra frågor har dessa nonchalerats. Jag säger bara, gör om och gör rätt så vi kan börja spela ishockey igen, avslutar Thomas Regemalm.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu kommer notan för Tillväxtverkets pandemistöd som började betalas ut våren 2020. Den statliga myndigheten kräver i återbetalning  av svenskt föreningsliv 72 603 391  kronor.

Totalt ansökte och beviljades idrotten ersättning med 165 737 037  kronor, att användas för korttidsarbete och permittering av personal under pandemin.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.