"Jag roffar inte åt mig pengar"

I den alltid brännande debatten om friskolor och dess vinster stämmer Raja Thorén, 46 år, vd. och ensamägare till Thorengruppen inte in på den gängse bilden. 

I hemstaden Umeå är han omtalad för sitt stora engagemang för en lokal och framgångsrik idrott.

Raja Thorén kom till Umeå från Uppsala som student för nära 30 år sedan och har skapat ett mycket framgångsrikt bolag, Han arbetade först som lärare på Komvux och såg det stora behovet för skolverksamhet och 1999 hade Raja Thorén lagt grund för Thorengruppen. Intäkterna under räkenskapsåret juli 2020 till juni 2021 uppgick till 1,68 miljarder och Raja har plockat ut 71 miljoner kronor ur bolaget de senaste tio åren.

 

Team Thorengruppen damer har två år i rad blivit svenska mästare, senast i Globen den 23 april, finalseger 5-4 mot Pixbo Wallenstam.

Team TG damer fotboll spelar i Elitettan, landets andra division, och Team TG herrar i Norrettan, tredje division.

Byggde multiarena för 300 miljoner

TG-hallen, är en nybyggd multiarena i 300 miljoner klassen med planer för innebandy, fotboll, restaurang och gym, allt under samma tak, och med Raja Thorén som ensam finansiär.

-Jag har alltid varit fascinerad av idrott, och det är ingen hemlighet att mitt arbete inom koncernen möjliggjort TG-hallen, en riktig arena som både kommunen och idrotts-Umeå länge efterfrågat, säger Raja Thoren.

I Dagens Industri (DI) tecknas en annan bild, en ägare som nyligen beslutade om en utdelning på 10 miljoner kronor och en sammanställning av vinster visar att Raja Thorén plockat ut 71 miljoner kronor de senaste tio åren.

 I  mejl  till DI skriver han att utdelningar mellan 2017-2020, cirka hälften av beloppet, kommer från ett dotterbolag, Thoren Tillväxt, som är ett investmentbolag. 

Har nästan 18 000 elever

Thorengruppen är en stor aktör, cirka 17 700 elever fördelat på  16 grundskolor, 8 förskolor, 38 gymnasieskolor samt omfattande vuxenutbildning. Verksamhet bedrivs över hela landet, gruppen har 1 600 anställda.

 Intäkterna under räkenskapsåret juli 2020 till juni 2021 uppgick till 1,68 miljarder, en ökning med nästan 14 procent jämfört med föregående år.

I DI:s artikel förbigås helt Raja Thoren  betydelse för idrotten i Umeå kommun och länsdelen.

-Thorengruppen är inget riskkapitalbolag, det är familjeägt och vår policy är att fortlöpande återinvestera i vår verksamhet. Vi vill vara en god samhällskraft och hjälpa andra, skolelever som företag, att växa och utvecklas, säger Raja Thorèn i samtal med Idrottens Affärer.

-Det kanske har funnits en rädsla att arenan endast skulle disponeras av  Thorengruppens lag. Det är helt fel, vad gäller drift och bokning av tider är kommunen huvudman via ett 25-årigt hyresavtal.

-Jag har aldrig ”duckat” på frågor om den omdebatterade skolpengen (den kommunala ersättningen för varje skolelev). Jag står för vår verksamhet  vi har kritiserats av skolinspektionen och vid dessa tillfällen har vi gjort allt för att åtgärda de brister som anmälts., betonar Raja Thorén.

Möter uppskatning ideligen

-Jag möter dagligen uppskattning från Ume-bor. En modern multiarena var efterlängtad. Förra helgen var det karneval i Nolia-området, Brännbollsyran med över 50 000 besökare. Polisen klev upp på taket och övervakade säkerheten, berättar Raja Thoren.

Han kom till Umeå från Uppsala som student, med inriktning på ekonomi. Han arbetade som lärare på  Komvux,  han fann behovet  stort och 1999 hade Raja Thorén lagt grund för Thorengruppen.

-Jag förstår att vår verksamhet granskas. Vad som inte nämns är att vinstuttag också beskattas och att Thorengruppen också är en inkomstkälla för staten. Här   i Umeå är det nog få som tycker att jag bara roffar åt mig pengar, säger Raja Thoren.

Efter en högst ovetenskaplig ”koll” med lokaltidningen, Västerbottens-Kuriren, är bedömningen att Raja Thoren är till gagn för stadens och länets utveckling.

I kommande valrörelse väntas en het debatt om det svenska skolsystemet. Socialdemokraterna, uppbackade av s-politikern Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärdsföretag, vill stoppa vinstuttag  i bland annat friskolor, som Rajas Thorengruppen.

Ett förslag är att , som i banksektorn, införa ett kapitalkrav, där en viss andel av vinsten ska stanna i friskoleföretagen.

-Jag har inga problem med det. Vår soliditet är cirka 24 procent och vi har ett eget kapital på 556 miljoner kronor, berättar Raja Thorèn.

Betalar 120 000 per elev

I den senaste årsredovisningen, juli 2020-juni 2021, noteras att verksamheten bedrivs med  ”sund lönsamhet och stabilitet”. Rörelseresultatet förbättrades med 41 procent till 201 miljoner jämfört med 142 miljoner förra räkenskapsåret. 

Friskolereformen är från 1992 och innebär att verksamheten vilar på kommunala bidrag. Om du som friskola uppfyller myndigheterna krav på kvalité och ändå lyckas driva din skola mer effektivt än kommunens skolor uppstår överskott, det vill säga en vinst.

I så kallat tilldelningsbeslut  för 2021 beviljade Umeå kommun Thorengruppens  olika program i Umeå i genomsnitt 120 000 kronor per elev  och läsår. Från 137 519 kronor till 97 652 per elev och läsår.

-Idrottens Affärer får gärna använda mitt mejlsvar till DI. Det sammanfattar min inställning i den här frågan, säger Raja Thorén som skrev följande:

”Det märks att det är valår, då frågan om vinster i välfärden blivit en mer uppmärksammad politisk fråga. Vi har därför märkt att rapporteringen i media kring friskolor ökat, där vi upplever att fokus legat på de brister som finns. Vi välkomnar all form av granskning som syftar till att höja kvalitén och måluppfyllelsen på Sveriges alla skolor, att alla granskas och får möjlighet att utvecklas på samma villkor, oavsett huvudman”.

Med nästan 18 000 elever är Thorengruppen en stor aktör, den politiska debatten om friskolor lär öka – ju närmare vi kommer valdagen i september i höst.

 Kjell Nilsson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.