"Jag roffar inte åt mig pengar"

I den alltid brännande debatten om friskolor och dess vinster stämmer Raja Thorén, 46 år, vd. och ensamägare till Thorengruppen inte in på den gängse bilden. 

I hemstaden Umeå är han omtalad för sitt stora engagemang för en lokal och framgångsrik idrotten.

Raja Thorén kom till Umeå från Uppsala som student för nära 30 år sedan och har skapat ett mycket framgångsrikt bolag, Han arbetade först som lärare på Komvux och såg det stora behovet för skolverksamhet och 1999 hade Raja Thorén lagt grund för Thorengruppen. Intäkterna under räkenskapsåret juli 2020 till juni 2021 uppgick till 1,68 miljarder och Raja har plockat ut 71 miljoner kronor ur bolaget de senaste tio åren.

 

Team Thorengruppen damer har två år i rad blivit svenska mästare, senast i Globen den 23 april, finalseger 5-4 mot Pixbo Wallenstam.

Team TG damer fotboll spelar i Elitettan, landets andra division, och Team TG herrar i Norrettan, tredje division.

Byggde multiarena för 300 miljoner

TG-hallen, är en nybyggd multiarena i 300 miljoner klassen med planer för innebandy, fotboll, restaurang och gym, allt under samma tak, och med Raja Thorén som ensam finansiär.

-Jag har alltid varit fascinerad av idrott, och det är ingen hemlighet att mitt arbete inom koncernen möjliggjort TG-hallen, en riktig arena som både kommunen och idrotts-Umeå länge efterfrågat, säger Raja Thoren.

I Dagens Industri (DI) tecknas en annan bild, en ägare som nyligen beslutade om en utdelning på 10 miljoner kronor och en sammanställning av vinster visar att Raja Thorén plockat ut 71 miljoner kronor de senaste tio åren.

 I  mejl  till DI skriver han att utdelningar mellan 2017-2020, cirka hälften av beloppet, kommer från ett dotterbolag, Thoren Tillväxt, som är ett investmentbolag. 

Har nästan 18 000 elever

Thorengruppen är en stor aktör, cirka 17 700 elever fördelat på  16 grundskolor, 8 förskolor, 38 gymnasieskolor samt omfattande vuxenutbildning. Verksamhet bedrivs över hela landet, gruppen har 1 600 anställda.

 Intäkterna under räkenskapsåret juli 2020 till juni 2021 uppgick till 1,68 miljarder, en ökning med nästan 14 procent jämfört med föregående år.

I DI:s artikel förbigås helt Raja Thoren  betydelse för idrotten i Umeå kommun och länsdelen.

-Thorengruppen är inget riskkapitalbolag, det är familjeägt och vår policy är att fortlöpande återinvestera i vår verksamhet. Vi vill vara en god samhällskraft och hjälpa andra, skolelever som företag, att växa och utvecklas, säger Raja Thorèn i samtal med Idrottens Affärer.

-Det kanske har funnits en rädsla att arenan endast skulle disponeras av  Thorengruppens lag. Det är helt fel, vad gäller drift och bokning av tider är kommunen huvudman via ett 25-årigt hyresavtal.

-Jag har aldrig ”duckat” på frågor om den omdebatterade skolpengen (den kommunala ersättningen för varje skolelev). Jag står för vår verksamhet  vi har kritiserats av skolinspektionen och vid dessa tillfällen har vi gjort allt för att åtgärda de brister som anmälts., betonar Raja Thorén.

Möter uppskatning ideligen

-Jag möter dagligen uppskattning från Ume-bor. En modern multiarena var efterlängtad. Förra helgen var det karneval i Nolia-området, Brännbollsyran med över 50 000 besökare. Polisen klev upp på taket och övervakade säkerheten, berättar Raja Thoren.

Han kom till Umeå från Uppsala som student, med inriktning på ekonomi. Han arbetade som lärare på  Komvux,  han fann behovet  stort och 1999 hade Raja Thorén lagt grund för Thorengruppen.

-Jag förstår att vår verksamhet granskas. Vad som inte nämns är att vinstuttag också beskattas och att Thorengruppen också är en inkomstkälla för staten. Här   i Umeå är det nog få som tycker att jag bara roffar åt mig pengar, säger Raja Thoren.

Efter en högst ovetenskaplig ”koll” med lokaltidningen, Västerbottens-Kuriren, är bedömningen att Raja Thoren är till gagn för stadens och länets utveckling.

I kommande valrörelse väntas en het debatt om det svenska skolsystemet. Socialdemokraterna, uppbackade av s-politikern Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärdsföretag, vill stoppa vinstuttag  i bland annat friskolor, som Rajas Thorengruppen.

Ett förslag är att , som i banksektorn, införa ett kapitalkrav, där en viss andel av vinsten ska stanna i friskoleföretagen.

-Jag har inga problem med det. Vår soliditet är cirka 24 procent och vi har ett eget kapital på 556 miljoner kronor, berättar Raja Thorèn.

Betalar 120 000 per elev

I den senaste årsredovisningen, juli 2020-juni 2021, noteras att verksamheten bedrivs med  ”sund lönsamhet och stabilitet”. Rörelseresultatet förbättrades med 41 procent till 201 miljoner jämfört med 142 miljoner förra räkenskapsåret. 

Friskolereformen är från 1992 och innebär att verksamheten vilar på kommunala bidrag. Om du som friskola uppfyller myndigheterna krav på kvalité och ändå lyckas driva din skola mer effektivt än kommunens skolor uppstår överskott, det vill säga en vinst.

I så kallat tilldelningsbeslut  för 2021 beviljade Umeå kommun Thorengruppens  olika program i Umeå i genomsnitt 120 000 kronor per elev  och läsår. Från 137 519 kronor till 97 652 per elev och läsår.

-Idrottens Affärer får gärna använda mitt mejlsvar till DI. Det sammanfattar min inställning i den här frågan, säger Raja Thorén som skrev följande:

”Det märks att det är valår, då frågan om vinster i välfärden blivit en mer uppmärksammad politisk fråga. Vi har därför märkt att rapporteringen i media kring friskolor ökat, där vi upplever att fokus legat på de brister som finns. Vi välkomnar all form av granskning som syftar till att höja kvalitén och måluppfyllelsen på Sveriges alla skolor, att alla granskas och får möjlighet att utvecklas på samma villkor, oavsett huvudman”.

Med nästan 18 000 elever är Thorengruppen en stor aktör, den politiska debatten om friskolor lär öka – ju närmare vi kommer valdagen i september i höst.

 Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.