"Jag roffar inte åt mig pengar"

I den alltid brännande debatten om friskolor och dess vinster stämmer Raja Thorén, 46 år, vd. och ensamägare till Thorengruppen inte in på den gängse bilden. 

I hemstaden Umeå är han omtalad för sitt stora engagemang för en lokal och framgångsrik idrotten.

Raja Thorén kom till Umeå från Uppsala som student för nära 30 år sedan och har skapat ett mycket framgångsrikt bolag, Han arbetade först som lärare på Komvux och såg det stora behovet för skolverksamhet och 1999 hade Raja Thorén lagt grund för Thorengruppen. Intäkterna under räkenskapsåret juli 2020 till juni 2021 uppgick till 1,68 miljarder och Raja har plockat ut 71 miljoner kronor ur bolaget de senaste tio åren.

 

Team Thorengruppen damer har två år i rad blivit svenska mästare, senast i Globen den 23 april, finalseger 5-4 mot Pixbo Wallenstam.

Team TG damer fotboll spelar i Elitettan, landets andra division, och Team TG herrar i Norrettan, tredje division.

Byggde multiarena för 300 miljoner

TG-hallen, är en nybyggd multiarena i 300 miljoner klassen med planer för innebandy, fotboll, restaurang och gym, allt under samma tak, och med Raja Thorén som ensam finansiär.

-Jag har alltid varit fascinerad av idrott, och det är ingen hemlighet att mitt arbete inom koncernen möjliggjort TG-hallen, en riktig arena som både kommunen och idrotts-Umeå länge efterfrågat, säger Raja Thoren.

I Dagens Industri (DI) tecknas en annan bild, en ägare som nyligen beslutade om en utdelning på 10 miljoner kronor och en sammanställning av vinster visar att Raja Thorén plockat ut 71 miljoner kronor de senaste tio åren.

 I  mejl  till DI skriver han att utdelningar mellan 2017-2020, cirka hälften av beloppet, kommer från ett dotterbolag, Thoren Tillväxt, som är ett investmentbolag. 

Har nästan 18 000 elever

Thorengruppen är en stor aktör, cirka 17 700 elever fördelat på  16 grundskolor, 8 förskolor, 38 gymnasieskolor samt omfattande vuxenutbildning. Verksamhet bedrivs över hela landet, gruppen har 1 600 anställda.

 Intäkterna under räkenskapsåret juli 2020 till juni 2021 uppgick till 1,68 miljarder, en ökning med nästan 14 procent jämfört med föregående år.

I DI:s artikel förbigås helt Raja Thoren  betydelse för idrotten i Umeå kommun och länsdelen.

-Thorengruppen är inget riskkapitalbolag, det är familjeägt och vår policy är att fortlöpande återinvestera i vår verksamhet. Vi vill vara en god samhällskraft och hjälpa andra, skolelever som företag, att växa och utvecklas, säger Raja Thorèn i samtal med Idrottens Affärer.

-Det kanske har funnits en rädsla att arenan endast skulle disponeras av  Thorengruppens lag. Det är helt fel, vad gäller drift och bokning av tider är kommunen huvudman via ett 25-årigt hyresavtal.

-Jag har aldrig ”duckat” på frågor om den omdebatterade skolpengen (den kommunala ersättningen för varje skolelev). Jag står för vår verksamhet  vi har kritiserats av skolinspektionen och vid dessa tillfällen har vi gjort allt för att åtgärda de brister som anmälts., betonar Raja Thorén.

Möter uppskatning ideligen

-Jag möter dagligen uppskattning från Ume-bor. En modern multiarena var efterlängtad. Förra helgen var det karneval i Nolia-området, Brännbollsyran med över 50 000 besökare. Polisen klev upp på taket och övervakade säkerheten, berättar Raja Thoren.

Han kom till Umeå från Uppsala som student, med inriktning på ekonomi. Han arbetade som lärare på  Komvux,  han fann behovet  stort och 1999 hade Raja Thorén lagt grund för Thorengruppen.

-Jag förstår att vår verksamhet granskas. Vad som inte nämns är att vinstuttag också beskattas och att Thorengruppen också är en inkomstkälla för staten. Här   i Umeå är det nog få som tycker att jag bara roffar åt mig pengar, säger Raja Thoren.

Efter en högst ovetenskaplig ”koll” med lokaltidningen, Västerbottens-Kuriren, är bedömningen att Raja Thoren är till gagn för stadens och länets utveckling.

I kommande valrörelse väntas en het debatt om det svenska skolsystemet. Socialdemokraterna, uppbackade av s-politikern Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärdsföretag, vill stoppa vinstuttag  i bland annat friskolor, som Rajas Thorengruppen.

Ett förslag är att , som i banksektorn, införa ett kapitalkrav, där en viss andel av vinsten ska stanna i friskoleföretagen.

-Jag har inga problem med det. Vår soliditet är cirka 24 procent och vi har ett eget kapital på 556 miljoner kronor, berättar Raja Thorèn.

Betalar 120 000 per elev

I den senaste årsredovisningen, juli 2020-juni 2021, noteras att verksamheten bedrivs med  ”sund lönsamhet och stabilitet”. Rörelseresultatet förbättrades med 41 procent till 201 miljoner jämfört med 142 miljoner förra räkenskapsåret. 

Friskolereformen är från 1992 och innebär att verksamheten vilar på kommunala bidrag. Om du som friskola uppfyller myndigheterna krav på kvalité och ändå lyckas driva din skola mer effektivt än kommunens skolor uppstår överskott, det vill säga en vinst.

I så kallat tilldelningsbeslut  för 2021 beviljade Umeå kommun Thorengruppens  olika program i Umeå i genomsnitt 120 000 kronor per elev  och läsår. Från 137 519 kronor till 97 652 per elev och läsår.

-Idrottens Affärer får gärna använda mitt mejlsvar till DI. Det sammanfattar min inställning i den här frågan, säger Raja Thorén som skrev följande:

”Det märks att det är valår, då frågan om vinster i välfärden blivit en mer uppmärksammad politisk fråga. Vi har därför märkt att rapporteringen i media kring friskolor ökat, där vi upplever att fokus legat på de brister som finns. Vi välkomnar all form av granskning som syftar till att höja kvalitén och måluppfyllelsen på Sveriges alla skolor, att alla granskas och får möjlighet att utvecklas på samma villkor, oavsett huvudman”.

Med nästan 18 000 elever är Thorengruppen en stor aktör, den politiska debatten om friskolor lär öka – ju närmare vi kommer valdagen i september i höst.

 Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.