Salming Sports AB styrs från Göteborg

Hockeylegenden Börje Salming avled den 24 november, men Salming Sports AB är blomstrande och omsättningen under 2022 beräknas landa på cirka 70 miljoner kronor. Affärsverksamheten är inriktad på innebandy, handboll och squash.

 För Idrottens Affärer berättar vd. Joakim Sandin, 42 år och med ett hockeyförflutet i Leksands IF, om sina möten med Börje och hur samarbetet kom att utvecklas till djup vänskap. En sorg och förtvivlan som han även skrivit om i ett personligt inlägg i tidningen Resumé.

Salming Sports AB har huvudkontor i Göteborg.

-Vi träffades första gången 2006, jag arbetade då som säljare på hans hans bolag, Salming Sports AB. Han hade kommit hem till Sverige efter åren i Toronto 1991, spelade för AIK och startat upp sin andra karriär, som affärsman med ett bolag i det egna namnet..

I en intervju från 2010 i Dagens Industri förklarade Börje  ”att det går inte att komma hem till Sverige som 40-åring, och att inte ha något att göra”. Bolagets omsättning uppskattades då av Börje själv till cirka 100 miljoner kronor.

Började med kalsonger

- Allt hade börjat med Salming Underwear, ja kalsonger, minns Joakim Sandin.

Efter hand utvecklade Börje sina affärsområden, där försäljning av ishockeyprodukter var en del.

Det var satsningen på innebandyklubbor som väckte konsumenternas största intressen. Inte minst hos  Libro  Group i Göteborg, ett varumärkeshus, med tonvikt på försäljning av utrustning och kläder för bland annat innebandy och handboll. 

Salming Hockey AB blev en del av Libro Group och Börje kvarstod som ägare med en aktiepost.  Hans innebandyklubba blev en storsäljare, och Salming Sports AB var nu en viktig partner till Libro Group.

Tog över rättigheterna

I företagsvärlden sker hela tiden förändringar och i dag är hockeylegendens namn och bolag en del  av Vätterledens Invest AB, en företagsgrupp, också den med säte i Göteborg. 2016 övergick rättigheterna för varumärket Salming Sports AB till  Vätterleden Invest AB.

 Den totala omsättningen under 2021 var 1,7 miljarder kronor.   

Företaget är famljeägt, och började med förvärvet av Traryd Fönster i småländska Traryd 1985. Det var första byggstenen i en  koncern, med flera ben. Här finns bland annat ett långsiktigt innehav i Kopparbergs Bryggeri AB, sedan 2002, samt en femtedels ägarskap av aktierna i Gunnebo Industrier.

Joakim Sandin, som började som säljare, är sedan 2019 vd. för Salming Sports AB, i dag med nio anställda. Börje Salmings dödsbo äger en minoritetspost, och ersättningen baseras på royalties och procentsatser på försäljningen.

Det är oklart vad Vätterleden har för framtidsplaner för Salming Sports AB. Grundat 1969 av Nils Olof Jönsson, Göteborg, i dag 88 år, folkskollärare och affärsman/entreprenör. Han började sin affärskarriär med att importera termosar från dåvarande Tjeckoslovakien.

Sonen är vd

2015 bedömdes han vara en av 156 svenska miljardärer, uppgift hämtad i Wikipedia. En av hans söner, Mikael Jönsson är i dag företagets vd.

Idrottens Affärer har sökt Mikael Jönsson för frågor avseende Vätterledens planer för Salming Sports AB. Han har delgetts frågor via mail, men har inte återkommit.

Joakim Sandin berättar i brevet till Resumé  om sin relation till Börje.

-Börje sa alltid till mig, var stolt över varumärket, stolt över bolaget. Tro mig, det kommer jag alltid att vara. Stolt över att få lära känna dig. Stolt över den respekt du visat mig och varje medarbetare, skriver Joakim Sandin.

Han berättar också om en alldeles speciell kväll för ett år sedan på restaurang Pelikan på Södermalm i Stockholm.

-Över fläsklägg med rotmos och ett par sexor OP diskuterade vi 1970 talets power play strategier och det mytiska gryningsplanet som gick från Las Vegas till era bortamatcher mot Los Angeles. Din enorma passion för hockeyn och ditt lag gick inte att ta miste på.

För Toronto Maple bar Börje alltid tröjnummer 21, för alltid heligt i Toronto och givetvis på plats under takvälvet i Scotiabank Arena. 

I Gävle där Börjes karriär inleddes 1970-1973  minns publiken Börje i nummer 17. Tröjnummer 21 var redan upptaget av backen Stig Östling, landslagsback.  Så varför hade Stig valt nr 21?

-Jag valde inte alls. Thure Wickberg legendarisk ledare gav mig bara tröjan.  Jag   tror Börje fick sitt nummer, 17. på samma sätt  som jag. Och med samma besked från Thure, ”du ska inte tro att du är reserv bara för att du har ett högt nummer”, säger Stig i dag.

Allt detta berättas av Gävle journalisten Ulf Kriström i en ny bok  ”Den glade grubblaren”, en bok om Brynäs, främst om målvakten Wille Löfqvist (1947-2016). Boken är ett måste för hockeynostalgiker.

Hur fick Börje nummer 21 i Toronto?  Här var vid den tiden nummer 17 upptaget av forwarden Rick Kehoe.  Enligt den tidens regelbok skulle samtliga spelare, utom andre målvakten, har nummer under 30.

-Jag hade inte mycket att välja på, 21 var ledigt, jag brydde mig inte så mycket, har Börje sagt i intervjuer om sitt nu ikonstämplade nummer.

Eller hade han i bakhuvudet sitt tidigare samarbete i Brynäs, med nr 21 Stig Östling, 74 år på nyårsafton, fem SM-guld med Brynäs. Bättre förebild kan Börje knappast ha haft. I Gävle tror man att 21-valet kan tolkas som en uppskattning till Stig.

 Han var vinnare av Guldpucken 1975 och spelade i samma Tre Kronor i Canada Cup 1976 då Börje hyllades ovationsartat av Toronto-publiken inför mötet med USA.

Framröstat vid ishockeyns 100 årsgala i Avicii Arena till Tidernas ögonblick i svensk ishockeyhistoria.   

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

En golfhelg framförTV:n är högaktuell och angelägen för åtskilliga svenskar. 
I synnerhet när Tige r Woods är tillbaka och tre svenskar också står beredda. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.