Ordförande anklagad för korruption
Misstankarna fanns länge, men först efter 25 år lyckades skidskyttet få bort den nu korruptionsanklagade ordföranden Anders Besseberg.
Tidigare svenske skidskyttebasen Björn Eriksson minns hur prispengar betalades ut kontant.
Det var inte så kul att stå där med, nu tar jag siffra ur luften, en miljon i sedlar.
Norrmannen Anders Besseberg var ordförande i Internationella skidskytteförbundet IBU mellan 1993 och 2018. Han ställs nu inför rätta, anklagad för grov korruption.
Björn anade
Besseberg misstänks för att ha tagit emot mutor i form av exklusiva klockor, jaktresor och prostituerade.
Björn Eriksson, snart avgående ordförande i Riksidrottsförbundet, var ordförande i Svenska skidskytteförbundet mellan 2001 och 2010. Och han anade tidigt att det pågick oetiska och olagliga saker i IBU.
Jag tog upp det flera gånger, tidiga tecken var trassel med tjänstbilar och annat. Väldigt mycket av det här är vad jag uppfattar som vanliga sjaskigheter av olika slag varav det allvarligaste är det som har med dopningshanteringen och annat att göra, säger Eriksson.
Eriksson säger att det var svårt att göra något åt misstankarna och inte förrän polismyndigheter bestämde sig för att hjälpa idrotten nådde man fram.
Tvungna att agera
Personer som jobbar på det här sättet omger sig ofta med andra personer. Så småningom blev det ju så pass mycket att det inte fanns någon återvändo och då ingrep polisen, säger Eriksson.
TT: Varför dröjde det så länge innan polisen blev inblandad?
Det är svårt innan man kan belägga att det faktiskt finns något som är polisiärt intressant. Och jag minns fortfarande när revisionen (i IBU) försökte påpeka att det var vissa saker som inte kändes riktiga – intresset var inte överdrivet stort från årsmötet att åtgärda det.
TT: Gick det rätt till i svenska världscuptävlingar?
Ja, jag är bergis när det gäller oss.
Prispengar i kontanter
Eriksson berättar att skidskyttet väldigt länge fortsatte med kontantutbetalning av prispengar.
På den tiden gick det till så att någon kom med en dokumentportfölj fylld med pengar. Det var inget fel på beloppen, det var korrekta summor. Vi från svensk sida försökte ihärdigt få IBU att använda banksystemet så att pengarna kunde spåras och bli möjliga att följa, säger Eriksson.
Det var ett massivt motstånd från Besseberg och andra att övergå till normala banktransaktioner. Man kan fråga sig varför det var så viktigt att släpa på en massa kontanter. Man var ju nervös där i Östersund när pengarna kom. Det var inte så kul att stå där med, nu tar jag siffra ur luften, en miljon i sedlar. Det är inget drömläge.
Motarbetades
Eriksson berättar också att det fanns personer som ville att han skulle kandidera mot Besseberg till ordförandeposten i IBU.
Då kolliderade han (Besseberg) och jag ganska kraftigt. Han ville hela tiden förlänga uppdraget och såg sig som oersättlig. Även Olle (Dahlin), som då var min andreman, motarbetades hela tiden av Besseberg och falangen kring själva styrelsen, säger Eriksson.
Ingela Ahlberg/TT
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar