Ordförande anklagad för korruption
Misstankarna fanns länge, men först efter 25 år lyckades skidskyttet få bort den nu korruptionsanklagade ordföranden Anders Besseberg.
Tidigare svenske skidskyttebasen Björn Eriksson minns hur prispengar betalades ut kontant.
Det var inte så kul att stå där med, nu tar jag siffra ur luften, en miljon i sedlar.
Norrmannen Anders Besseberg var ordförande i Internationella skidskytteförbundet IBU mellan 1993 och 2018. Han ställs nu inför rätta, anklagad för grov korruption.
Björn anade
Besseberg misstänks för att ha tagit emot mutor i form av exklusiva klockor, jaktresor och prostituerade.
Björn Eriksson, snart avgående ordförande i Riksidrottsförbundet, var ordförande i Svenska skidskytteförbundet mellan 2001 och 2010. Och han anade tidigt att det pågick oetiska och olagliga saker i IBU.
Jag tog upp det flera gånger, tidiga tecken var trassel med tjänstbilar och annat. Väldigt mycket av det här är vad jag uppfattar som vanliga sjaskigheter av olika slag varav det allvarligaste är det som har med dopningshanteringen och annat att göra, säger Eriksson.
Eriksson säger att det var svårt att göra något åt misstankarna och inte förrän polismyndigheter bestämde sig för att hjälpa idrotten nådde man fram.
Tvungna att agera
Personer som jobbar på det här sättet omger sig ofta med andra personer. Så småningom blev det ju så pass mycket att det inte fanns någon återvändo och då ingrep polisen, säger Eriksson.
TT: Varför dröjde det så länge innan polisen blev inblandad?
Det är svårt innan man kan belägga att det faktiskt finns något som är polisiärt intressant. Och jag minns fortfarande när revisionen (i IBU) försökte påpeka att det var vissa saker som inte kändes riktiga – intresset var inte överdrivet stort från årsmötet att åtgärda det.
TT: Gick det rätt till i svenska världscuptävlingar?
Ja, jag är bergis när det gäller oss.
Prispengar i kontanter
Eriksson berättar att skidskyttet väldigt länge fortsatte med kontantutbetalning av prispengar.
På den tiden gick det till så att någon kom med en dokumentportfölj fylld med pengar. Det var inget fel på beloppen, det var korrekta summor. Vi från svensk sida försökte ihärdigt få IBU att använda banksystemet så att pengarna kunde spåras och bli möjliga att följa, säger Eriksson.
Det var ett massivt motstånd från Besseberg och andra att övergå till normala banktransaktioner. Man kan fråga sig varför det var så viktigt att släpa på en massa kontanter. Man var ju nervös där i Östersund när pengarna kom. Det var inte så kul att stå där med, nu tar jag siffra ur luften, en miljon i sedlar. Det är inget drömläge.
Motarbetades
Eriksson berättar också att det fanns personer som ville att han skulle kandidera mot Besseberg till ordförandeposten i IBU.
Då kolliderade han (Besseberg) och jag ganska kraftigt. Han ville hela tiden förlänga uppdraget och såg sig som oersättlig. Även Olle (Dahlin), som då var min andreman, motarbetades hela tiden av Besseberg och falangen kring själva styrelsen, säger Eriksson.
Ingela Ahlberg/TT
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar