"Kanske ringer någon om något"
Björn Eriksson i shorts vid sin sommarstuga i Östergötland. Det är ingen vanlig bild. Björn Eriksson i en talarstol, i en av hundratals intervjuer, och alltid i centrum, det är bilden av svensk idrotts främste talesman de senaste tolv åren .Nu ska han kliva ned från podiet, hur det nu ska gå… Han är inte så sugen själv utan säger i ett svagt ögonblick apropå framtiden:
- Det kanske ringer någon...
Han slutar som RF:s ordförande, men tänker inte ägna sig åt att mata fåglarna i parken…
Det är uppenbart att han är sugen på mera, d v s nya arbetsuppgifter.
Det viskas om att regeringen kan behöva en sakkunnig.
Besökte infrastrukturministern
Och varför inte…Karln har en obeskrivlig cv som har gett honom erfarenhet och kunskap av sällan skadat slag.
Han har en begåvning att snabbt läsa in sammanhang och fakta.
Björn Eriksson har aldrig varit nödbedd eller tystlåten. Han har gjort sig gällande överallt och kritikerna har haft svårt att hitta svaga punkter.
I den här intervjun betonar han i synnerhet problemen som blir allt större.
- Min sista vecka som ordförande, då har jag börjat fundera över vad som är stora respektive små frågor. Svaret sitter som så ofta i betraktarens ögon.
- Och så medger han:
-Jag var i förra veckan och uppvaktade infrastrukturministern Andreas Carlsson. Vi inom idrotten vill att Regeringen ger Polisen i uppdrag att utreda frågan att fler än bara Polisen ska få möjligheter att vid tävling på statlig väg få dirigera trafiken, exempelvis som flaggvakter. Kan tyckas vara enliten fråga men den skulle betyda oerhört mycket för de Specialförbund som berörs.
Men jag är övertgad om att cCivilsamhälletklarar att att axla ansvaret.
Stora som små frågor
- Ministern såger vissa tekniska problem men var beredd att vara behjälplig
Sedan skärper Björn tonen:
- En fråga som otvetydigt är stor är den växande kriminalitet som inom delar av idrotten ser en marknad. Det gäller såväl den organiserade kriminaliteten som olika former av påhitt från frifräsare. Det är en ingen oväntad utveckling med tanke på de pengarna som ändå finns idrotten.
-Utöver en naivitet så har vi bara varit delvis förberedda
Redan i dag finns en rad exempel på brott fsom riggade matcher, huliganisms avarter, uppgörelser vid spelarköp, och olaga hot och merän så.
- Som gammal rikspolischef kan jag bara notera att Polisen inte klarar att ge dessa brott den prioritet vi tycker att de förtjänar.
Att centralisera vissa funktioner är en sak.
Nytt och unikt förslag
Här kommer han med ett nytänkande:
- Vi måste r välja nya former att arbeta med de härfrågorna och då menar jag, från idrottens sida.
Han avser vad som tidigare betecknades som polisiärt utredningsarbete oc vad som kan tänkas att andra aktörer övertar.. Han ser exempel på vad exempelvis skattemyndigheten och, kustbevakningen gör i dag och ser nya vinster och åtgärder som skulle gynna åtskilliga.
- Kapacitet och kunskapen att att hantera vissa typer av brottslighet blir allt större hos såväl RF som hos några större secialförbund. Inte minst gäller det analys- och underrättelsearbete samt samverkan.
- - Men det kommer inte att räcka framöver. En mera samlad politik måste till. Och det gäller inte bara utrednings- och analysarbete utan också i hög grad det förebyggande arbetet.
Hhans bakgrund som bl a polischef och tullchef i Sverige samt chef för Interpol Europa gör ju honom synnerligen lämplig i en framtida roll som koordinator
Björn Eriksson fortsätter:
- Det är definitivt inte en fråga som varje SF kan lösa själv. Det blir en växande uppgift för RF att som bliren sammanhållande kraft. För nästa ordförande blir det hära en stor uppgift.
Skrivit brev till åtskilliga
Under den sista veckan i Idrottens hus i Stockholm har han också skickat brev till ordföranden och generalsekreterare i varje specialidrottsförbund liksom distriktschefer i RF-SISU- distrikten.
Han inleder med:
”Vi står inför ett spännande Riksidrottsmöte (RIM). För mig den viktigaste demokratiska mötesplatsen för folkrörelsen föreningsidrott. Detta RIM blir det möte där jag ”nedlägger mitt ämbete” som det heter med en gammaldags formulering och mina gångna RIM passerar revy. Jag kom till RIM i Örebro 2007 med starkt självförtroende. Valberedningen hade föreslagit att jag skulle väljas in i Riksidrottsstyrelsen men jag förlorade i voteringen, något jag inte hade räknat med. Det var en nyttig läxa”
I Uppsala 2011 senare valdes jag in i RS där jag nu också avgår tolv år senare. I Helsingborg 2015 blev jag ordförande och milstolpen Strategi 2025 antogs. Nu dominerar värdegrundsfrågor mötet och det känns bra och viktigt".
- Det är åter dags att lägga en proposition om en ny strategiprocess. Hur ska idrottsrörelsen stå stark i framtiden, vilken strategi och vilka vägval ska göras efter 2025? En viktig process som jag kommer att följa från sidlinjen.
I Uppsala 2011 senare valdes jag in i RS där jag nu också avgår tolv år senare. I Helsingborg 2015 valdes jag till ordförande och milstolpen Strategi 2025 antogs. Nu dominerar värdegrundsfrågor dominerar mötet och det känns bra och viktigt. Att idrottens trygghetsfrågor lyfts av många, ser jag som en framgång i arbetet där vi alla vill ha en trygg och sund idrottsmiljö.
Inte en enda ekonomifråga
Han är noga med att vtrycka på en sak inför RIM:
- Att av 32 motioner handlar ingen om grundläggande ekonomifrågor.
Det är åter dags att lägga en proposition om en ny strategiprocess. Hur ska idrottsrörelsen stå stark i framtiden, vilken strategi och vilka vägval ska göras efter 2025? En viktig process som jag kommer att följa från sidlinjen.
Och slutligen:
Jag har fått vara med om en underbar resa men alla resor har sin slutdestination. Jag har säkerligen stundtals tagit för stor plats, samrått för lite och har också redovisat några saker. Det ångrar jag
Björn Eriksson tackar för sig. Rak och tydlig som alltid.
Thomas Ejderhov
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…
Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.