"Kanske ringer någon om något"

Björn Eriksson i shorts vid sin sommarstuga i Östergötland. Det är ingen vanlig bild. Björn Eriksson i en talarstol, i en av hundratals intervjuer, och alltid i centrum, det är bilden av svensk idrotts främste talesman de senaste tolv åren .Nu ska han kliva ned från podiet, hur det nu ska gå… Han är inte så sugen själv utan säger i ett svagt ögonblick apropå framtiden:

- Det kanske ringer någon...

En avslappnad Björn Eriksson - utan kostym - och uppdrag, det är en sällsynt bild

Han slutar som RF:s ordförande, men tänker inte ägna sig åt att mata fåglarna i parken…

Det är uppenbart att han är sugen på mera, d v s nya arbetsuppgifter.

Det viskas om att regeringen kan behöva en sakkunnig.

Besökte infrastrukturministern

Och varför inte…Karln har en obeskrivlig cv som har gett honom erfarenhet och kunskap av sällan skadat slag.

Han har en begåvning att snabbt läsa in sammanhang och fakta.

Björn Eriksson har aldrig varit nödbedd eller tystlåten. Han har gjort sig gällande överallt och kritikerna har haft svårt att hitta svaga punkter.

I den här intervjun betonar han i synnerhet problemen som blir allt större.

- Min sista vecka som ordförande, då har jag börjat fundera över vad som är stora respektive små frågor. Svaret sitter som så ofta i betraktarens ögon.

- Och så medger han:

-Jag var i förra veckan och uppvaktade infrastrukturministern Andreas Carlsson. Vi inom idrotten vill att Regeringen ger Polisen i uppdrag att utreda frågan att fler än bara Polisen ska få möjligheter att vid tävling på statlig väg få dirigera trafiken, exempelvis som flaggvakter. Kan tyckas vara enliten fråga men den skulle betyda oerhört mycket för de Specialförbund som berörs.

Men jag är övertgad om att cCivilsamhälletklarar att att axla ansvaret. 

Stora som små frågor

- Ministern såger vissa tekniska problem men var beredd att vara behjälplig 

Sedan skärper Björn tonen:

- En fråga som otvetydigt är stor är den växande kriminalitet som inom delar av idrotten ser en marknad. Det gäller såväl den organiserade kriminaliteten som olika former av påhitt från frifräsare. Det är en ingen oväntad utveckling med tanke på de pengarna som ändå finns idrotten. 

-Utöver en naivitet så har vi bara varit delvis förberedda

Redan i dag finns en rad exempel på brott fsom riggade matcher, huliganisms avarter, uppgörelser vid spelarköp, och olaga hot och merän så. 

- Som gammal rikspolischef kan jag bara notera att Polisen inte klarar att ge dessa brott den prioritet vi tycker att de förtjänar. 

Att centralisera vissa funktioner är en sak.

Nytt och unikt förslag

Här kommer han med ett nytänkande: 

- Vi måste r välja nya former att arbeta med de härfrågorna och då menar jag, från idrottens sida.

Han avser vad som tidigare betecknades som polisiärt utredningsarbete oc vad som kan tänkas att andra aktörer övertar.. Han ser exempel på vad exempelvis skattemyndigheten och, kustbevakningen gör i dag och ser nya vinster och åtgärder som skulle gynna åtskilliga. 

- Kapacitet och kunskapen att att hantera vissa typer av brottslighet blir allt större hos såväl RF som hos några större secialförbund. Inte minst gäller det analys- och underrättelsearbete samt samverkan. 

- - Men det kommer inte att räcka framöver. En mera samlad politik måste till. Och det gäller inte bara utrednings- och analysarbete utan också i hög grad det förebyggande arbetet. 

Hhans bakgrund som bl a polischef och tullchef  i Sverige samt chef för Interpol Europa gör ju honom synnerligen lämplig i en framtida roll som koordinator

Björn Eriksson fortsätter: 

- Det är definitivt inte en fråga som varje SF kan lösa själv. Det blir en växande uppgift för RF att som bliren sammanhållande kraft. För nästa ordförande blir det hära en stor uppgift. 

Skrivit brev till åtskilliga

Under den sista veckan i Idrottens hus i Stockholm har han också skickat brev till ordföranden och generalsekreterare i varje specialidrottsförbund liksom distriktschefer i RF-SISU- distrikten. 

Han inleder med:

”Vi står inför ett spännande Riksidrottsmöte (RIM). För mig den viktigaste demokratiska mötesplatsen för folkrörelsen föreningsidrott. Detta RIM blir det möte där jag ”nedlägger mitt ämbete” som det heter med en gammaldags formulering och mina gångna RIM passerar revy. Jag kom till RIM i Örebro 2007 med starkt självförtroende. Valberedningen hade föreslagit att jag skulle väljas in i Riksidrottsstyrelsen men jag förlorade i voteringen, något jag inte hade räknat med. Det var en nyttig läxa”

I Uppsala 2011 senare valdes jag in i RS där jag nu också avgår tolv år senare. I Helsingborg 2015 blev jag ordförande och milstolpen Strategi 2025 antogs. Nu dominerar värdegrundsfrågor mötet och det känns bra och viktigt". 

- Det är åter dags att lägga en proposition om en ny strategiprocess. Hur ska idrottsrörelsen stå stark i framtiden, vilken strategi och vilka vägval ska göras efter 2025? En viktig process som jag kommer att följa från sidlinjen. 

I Uppsala 2011 senare valdes jag in i RS där jag nu också avgår tolv år senare. I Helsingborg 2015 valdes jag till ordförande och milstolpen Strategi 2025 antogs. Nu dominerar värdegrundsfrågor dominerar mötet och det känns bra och viktigt. Att idrottens trygghetsfrågor lyfts av många, ser jag som en framgång i arbetet där vi alla vill ha en trygg och sund idrottsmiljö.

Inte en enda ekonomifråga 

Han är noga med att vtrycka på en sak inför RIM:

- Att av 32 motioner handlar ingen om grundläggande ekonomifrågor.

Det är åter dags att lägga en proposition om en ny strategiprocess. Hur ska idrottsrörelsen stå stark i framtiden, vilken strategi och vilka vägval ska göras efter 2025? En viktig process som jag kommer att följa från sidlinjen. 

Och slutligen: 

Jag har fått vara med om en underbar resa men alla resor har sin slutdestination. Jag har säkerligen stundtals tagit för stor plats, samrått för lite och har också redovisat några saker. Det ångrar jag

 Björn Eriksson tackar för sig. Rak och tydlig som alltid.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.