"Kanske ringer någon om något"

Björn Eriksson i shorts vid sin sommarstuga i Östergötland. Det är ingen vanlig bild. Björn Eriksson i en talarstol, i en av hundratals intervjuer, och alltid i centrum, det är bilden av svensk idrotts främste talesman de senaste tolv åren .Nu ska han kliva ned från podiet, hur det nu ska gå… Han är inte så sugen själv utan säger i ett svagt ögonblick apropå framtiden:

- Det kanske ringer någon...

En avslappnad Björn Eriksson - utan kostym - och uppdrag, det är en sällsynt bild

Han slutar som RF:s ordförande, men tänker inte ägna sig åt att mata fåglarna i parken…

Det är uppenbart att han är sugen på mera, d v s nya arbetsuppgifter.

Det viskas om att regeringen kan behöva en sakkunnig.

Besökte infrastrukturministern

Och varför inte…Karln har en obeskrivlig cv som har gett honom erfarenhet och kunskap av sällan skadat slag.

Han har en begåvning att snabbt läsa in sammanhang och fakta.

Björn Eriksson har aldrig varit nödbedd eller tystlåten. Han har gjort sig gällande överallt och kritikerna har haft svårt att hitta svaga punkter.

I den här intervjun betonar han i synnerhet problemen som blir allt större.

- Min sista vecka som ordförande, då har jag börjat fundera över vad som är stora respektive små frågor. Svaret sitter som så ofta i betraktarens ögon.

- Och så medger han:

-Jag var i förra veckan och uppvaktade infrastrukturministern Andreas Carlsson. Vi inom idrotten vill att Regeringen ger Polisen i uppdrag att utreda frågan att fler än bara Polisen ska få möjligheter att vid tävling på statlig väg få dirigera trafiken, exempelvis som flaggvakter. Kan tyckas vara enliten fråga men den skulle betyda oerhört mycket för de Specialförbund som berörs.

Men jag är övertgad om att cCivilsamhälletklarar att att axla ansvaret. 

Stora som små frågor

- Ministern såger vissa tekniska problem men var beredd att vara behjälplig 

Sedan skärper Björn tonen:

- En fråga som otvetydigt är stor är den växande kriminalitet som inom delar av idrotten ser en marknad. Det gäller såväl den organiserade kriminaliteten som olika former av påhitt från frifräsare. Det är en ingen oväntad utveckling med tanke på de pengarna som ändå finns idrotten. 

-Utöver en naivitet så har vi bara varit delvis förberedda

Redan i dag finns en rad exempel på brott fsom riggade matcher, huliganisms avarter, uppgörelser vid spelarköp, och olaga hot och merän så. 

- Som gammal rikspolischef kan jag bara notera att Polisen inte klarar att ge dessa brott den prioritet vi tycker att de förtjänar. 

Att centralisera vissa funktioner är en sak.

Nytt och unikt förslag

Här kommer han med ett nytänkande: 

- Vi måste r välja nya former att arbeta med de härfrågorna och då menar jag, från idrottens sida.

Han avser vad som tidigare betecknades som polisiärt utredningsarbete oc vad som kan tänkas att andra aktörer övertar.. Han ser exempel på vad exempelvis skattemyndigheten och, kustbevakningen gör i dag och ser nya vinster och åtgärder som skulle gynna åtskilliga. 

- Kapacitet och kunskapen att att hantera vissa typer av brottslighet blir allt större hos såväl RF som hos några större secialförbund. Inte minst gäller det analys- och underrättelsearbete samt samverkan. 

- - Men det kommer inte att räcka framöver. En mera samlad politik måste till. Och det gäller inte bara utrednings- och analysarbete utan också i hög grad det förebyggande arbetet. 

Hhans bakgrund som bl a polischef och tullchef  i Sverige samt chef för Interpol Europa gör ju honom synnerligen lämplig i en framtida roll som koordinator

Björn Eriksson fortsätter: 

- Det är definitivt inte en fråga som varje SF kan lösa själv. Det blir en växande uppgift för RF att som bliren sammanhållande kraft. För nästa ordförande blir det hära en stor uppgift. 

Skrivit brev till åtskilliga

Under den sista veckan i Idrottens hus i Stockholm har han också skickat brev till ordföranden och generalsekreterare i varje specialidrottsförbund liksom distriktschefer i RF-SISU- distrikten. 

Han inleder med:

”Vi står inför ett spännande Riksidrottsmöte (RIM). För mig den viktigaste demokratiska mötesplatsen för folkrörelsen föreningsidrott. Detta RIM blir det möte där jag ”nedlägger mitt ämbete” som det heter med en gammaldags formulering och mina gångna RIM passerar revy. Jag kom till RIM i Örebro 2007 med starkt självförtroende. Valberedningen hade föreslagit att jag skulle väljas in i Riksidrottsstyrelsen men jag förlorade i voteringen, något jag inte hade räknat med. Det var en nyttig läxa”

I Uppsala 2011 senare valdes jag in i RS där jag nu också avgår tolv år senare. I Helsingborg 2015 blev jag ordförande och milstolpen Strategi 2025 antogs. Nu dominerar värdegrundsfrågor mötet och det känns bra och viktigt". 

- Det är åter dags att lägga en proposition om en ny strategiprocess. Hur ska idrottsrörelsen stå stark i framtiden, vilken strategi och vilka vägval ska göras efter 2025? En viktig process som jag kommer att följa från sidlinjen. 

I Uppsala 2011 senare valdes jag in i RS där jag nu också avgår tolv år senare. I Helsingborg 2015 valdes jag till ordförande och milstolpen Strategi 2025 antogs. Nu dominerar värdegrundsfrågor dominerar mötet och det känns bra och viktigt. Att idrottens trygghetsfrågor lyfts av många, ser jag som en framgång i arbetet där vi alla vill ha en trygg och sund idrottsmiljö.

Inte en enda ekonomifråga 

Han är noga med att vtrycka på en sak inför RIM:

- Att av 32 motioner handlar ingen om grundläggande ekonomifrågor.

Det är åter dags att lägga en proposition om en ny strategiprocess. Hur ska idrottsrörelsen stå stark i framtiden, vilken strategi och vilka vägval ska göras efter 2025? En viktig process som jag kommer att följa från sidlinjen. 

Och slutligen: 

Jag har fått vara med om en underbar resa men alla resor har sin slutdestination. Jag har säkerligen stundtals tagit för stor plats, samrått för lite och har också redovisat några saker. Det ångrar jag

 Björn Eriksson tackar för sig. Rak och tydlig som alltid.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.