"Tänk om det fanns ett trygghetssystem"
Dagens idrotts-Sverige uppvisar en rad idrottare som tjänar stora pengar - många har nått miljonen och mer därtill.
Men det finns också elitidrottare som lever spartanskt och är beroende av bidrag. Som tvingas leva nödtorftigt
De saknar ett trygghetssystem.
Idag pusslar de ihop sin idrottskarriär och ekonomi.
Löparen och läkarstudenten Vidar Johansson är en av årets elitidrottsstipendiater, som uppmärksammas på Idrottsgalan. Som de flesta elitidrottare saknar han ett skyddsnät som en vanlig arbetstagare har. Som exempelvis pensionssystem och socialförsäkring.
Han, som har tävlat i OS, VM och EM är en av 51 elitidrottare från 33 olika specialidrottsförbund som får ta emot Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2024–2025 på Idrottsgalan den 20 januari.
– Det känns ärofyllt och hjälper mig även ekonomiskt. Min satsning är helt beroende av CSN, säger Vidar och fortsätter:
–Jag tränar 15 till 20 timmar per vecka och 3000 meter hinder är min huvuddistans
Han är inne på sin nionde termin på läkarprogrammet på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Medan Vidars studiekamrater förbereder sig för AT och vikariat i sommar – tränar och förbereder han sig inför ännu en tävlingssäsong.
CSN är hans räddning
– Jag har ingen möjlighet att jobba på sommaren eftersom min säsong i huvudsak är under sommarhalvåret. Sedan har jag svårt att vara med på höghöjdsläger på vinterhalvåret, så det har jag inte kunnat göra under hela studietiden. Jag har inte haft något val där som förutsättningarna är, men det är något jag gärna hade varit med på och som hade varit bra för min utveckling.
Som de flesta elitidrottare saknar Vidar Johansson ett skyddsnät som en vanlig arbetstagare har.
– Det finns ingen avsättning för framtiden genom det system vi har idag
- Som elitidrottare blir du utsatt. Det ekonomiska jag får in är kopplat till resultat under en tävlingssäsong förutom några enstaka sponsorer. Det tillsammans med pengarna från CSN gör att det funkar, men jag har ingen större inkomst i övrigt.
"Bidragen är välkomna
Om det funnits ett bättre trygghetssystem för dig som elitidrottare, vad hade det betytt?
– Jag gör allt jag vill idag egentligen, när det gäller balansen mellan studier och mitt idrottande. Men om det funnits ett bättre trygghetssystem hade jag säkert vågat satsa hårdare på idrotten tidigare i karriären och vågat släppa allt det andra, säger den 28-årige hinderlöparen från Göteborg.
Han är uppriktig:
– Vi tappar många elitidrottare med dagens förutsättningar. Jag känner flera som var på elitnivå och väldigt framgångsrika under gymnasietiden, som valde att avbryta sin satsning för att fokusera på en civil karriär, för att det inte fanns förutsättningar att fortsätta. Det är väldigt synd.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.