Huvudsponsorer räddar Örgryte

Svenska fotbollförbundets licensnämnd godkänner Örgrytes räddningsplan. Därmed undgår klubben nedflyttning ur allsvenskan, men nu ska 40 miljoner kronor skalas bort inom den kanske största rekonstruktionen av en svensk elitklubb.
Svenska fotbollförbundets licensnämnd godkänner Örgrytes räddningsplan. Därmed undgår klubben nedflyttning ur allsvenskan, men nu ska 40 miljoner kronor skalas bort inom den kanske största rekonstruktionen av en svensk elitklubb.

Vid lunchtid på fredagen meddelade Svenska fotbollförbundets licensnämnd att Örgrytes handlingsplan godkänns. Licensnämnden bedömer planen som realistisk, men ska följa klubbens ansträngningar noga. Örgrytes bokslut för 2006 kommer att granskas och en ny licensprövning sker inför säsongen 2008.

Örgrytes totala skulder var vid årsskiftet rekordstor i svensk fotboll, omkring 40 miljoner kr saknades.
Nu betonas i handlingsplanen att det negativa kapitalet ska vara utraderat vid årsskiftet. Det blir möjligt tack vare att tre huvudsponsorer, byggnadsfirman Ernst Rosén, Stena AB och Dunross & Co går in med tio miljoner vardera i en nyemission i riskkapitalbolaget Örgryte Sport AB. Där kommer 30 miljoner in av nyemissionens maximala 45 miljoner kr, i övrigt hoppas föreningen på ytterligare investerare.
                                        
2004 tvångsnedflyttades Örebro SK ur allsvenskan av licensnämnden. ÖSK:s handlingsplan bedömdes inte som realistisk, och det hjälpte inte att Örebro överklagade både hos appellationsnämnden och riksidrottsnämnden.
- Öis har större negativt kapital och mycket, mycket större skulder än vi hade, påpekar Örebros ordförande Rose-Marie Frebran.

- Det året när beslutet kom, 2004, så nådde vi ett positivt resultat till årsskiftet. Nämnden tyckte att vi var för positiva när vi trodde att allt skulle falla på plats, men det gjorde det ju, vi klarade årsbokslutet understryker Frebran..

Till saken hör att Örebro hade drygt sju miljoner i negativt kapital. Öis har 9,8 miljoner.
- Degraderingen innebar att tio miljoner försvann. Och med tanke på de pengar som de allsvenska klubbarna får från TV-avtalet i dag, så är det ännu mer vi har gått miste om.

Örgrytes klubbdirektör Stefan Herre Eriksson har jobbat hårt den senaste tiden för att skapa räddningsplanen.
- Vi har satt till alla klutar, vässat vår marknadsavdelning, sagt upp folk, jobbat med styrdokument, policy... vi har gått igenom ett stålbad helt enkelt.

Från årsskiftet ska Örgrytes elitfotbollsverksamhet ingå i bolaget Örgryte Sport AB, med föreningen Örgryte IS är majoritetsägare. Bolaget har funnits sedan 2003 och investerat runt 15 miljoner kronor i framför allt de flesta spelarna.
Däremot kvarstår ungdomsverksamheten i föreningen Örgryte IS, likasom alla andra idrotter. Den här konstruktionen med elitfotbollen i ett separat bolag har skett i samarbete med Svenska fotbollförbundet.

Sponsorernas intåg innebär också att Mats Rydhede blir ny ordförande. Han har varit tillfrågad och intresserad, men avvaktat upplösningen runt ekonomin. Nu tar han över på det extrainsatta årsmötet den 17 maj. 
- Tidigare har de ekonomiska uppgörelserna handlat om att täcka svarta hål och vid en sådan lösning hade jag tackat nej. Med den här ekonomiska uppgörelsen har vi tid på oss att göra något väldigt bra.

Han står för en ny policy:
- Vi har under de senaste sju, åtta åren gått med förlust i driften och finansierat det med spelarförsäljningar. Nu finns det inget mer att sälja och vi måste vända detta. Det är därför vi bland annat tvingats banta organisationen med fem tjänster. Men det räcker inte, utan vi måste bli mycket bättre på intäktssidan. Det är där de stora möjligheterna finns, säger Mats Rydhede.

Licensnämndens Kenneth Tallingers motiverade ÖIS´klartecken så här:
- Klubben hade olika konstruktioner på upplägget när det gäller de tre investerarna, men när vi ifrågasatte det insåg klubben att det skulle ge vissa skatteeffekter så mycket av pengarna skulle försvinna. Till sist blev det ett renodlat koncept där de tre investerarna skjuter till 30 miljoner kronor och då var det inga problem.
Pengarna är att betrakta som en gåva, alltså?
- Ja, det kan man säga. Det är ett rent kapitaltillskott som i praktiken är att betrakta som en gåva.

Sponsorerna räknar inte med ekonomisk vinst - läs mer!
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.