SOK dubblar sponsorintäkterna

2011 sjösatte Sveriges Olympiska Kommittés styrelse en vision: De kommersiella intäkterna skulle fördubblas till 2016. Från drygt 40 miljoner kronor per år till 80 miljoner 2016. Nu är SOK redan vid målet.
Här är SOK:s sponsorintäkter efter de senast tecknade avtalen.


- Vi har avtal på plats som gör att vi når visionen redan 2014, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Här är förklaringarna

Hur har då denna rekordsnabba utveckling varit möjlig?

Nya partners, långsiktiga samarbetsavtal, internationella avtal, profilering av Drömprojektet har tillkommit samt att värdet av det olympiska varumärket har höjts.

- Vi har också en vision om att 2020 ta 20 medaljer och för det krävs det ekonomisk styrka och resurser, konstaterar Stefan Lindeberg.

Behöver 80 miljoner

- Vi behöver intäkter på 80 miljoner kronor per år för att vi ska kunna ha 400 talanger i våra program. Talanger som får möjligheten att utvecklas mot världstoppen och potentiella medaljkandidater. Ska vi kunna uppnå den här visionen behöver vi till spelen ha 60 aktiva som har medaljkapacitet.

SOK har lyckats nå avtal där den långsiktiga visionen delas av partners som också ser värdet av att satsa på unga aktiva.

- Vi måste på egen hand säkra finansieringen och kan inte förlita oss på andras årliga beslut om olika bidrag. Därför har just långsiktigheten i våra samarbeten varit en av de viktigaste frågorna och det är glädjande att våra, både nya och gamla, partners har samma syn som vi, konstaterar Stefan Lindeberg.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Berhe Hagos (inte verifierad)

tors, 2013-09-19 15:22

1. Vad menar man med att utveckla talanger egentligen

Jag var i samspråk med någon från SOK vad det gäller finansiering av en Idrottstjej av högsta rank som Sverige har aldrig någonsin genomskådat förut. Ledningen i SOK förklarade då att de finansierar med stipendier och annat blivande talanger med upp till 400 000 SEK, men det skulle inte gälla denna ung person (23 år) som har världsrekord i sin gren då de utgår ifrån att hon skall använd vinstpengar för att finansiera sig. De räknar dessutom kalt att hon har sponsorpengar. Jag fick en sjuk känsla att de skiter i om hon springer och får guld för Sverige överhuvudtaget. Denna person har kammat hem Guld under 2013 och vunnit allt som kan vinnas för Sverige i hennes gren. Den känsla jag fick av SOKs ledning var att de uppskatar henne precis som vem som helst kan gör i Svensk gator men inget mer. Hon var som vem som helst helt enkelt set från deras ögon. Flickan ser och hör diskussionen och man kan läsa från hennes ögon att ”de bryr sig inte om mig”. Saningen är att hon är ny i Sverige och saknar alt så som lägenhet, bil, god ekonomi, etc. Hon behöver vinst pengarna för dessa. Jag förklarade detta till ledningen men då fick hon svar att de bryr sig inte om hennes speciella situation. Hon sa till mig efteråt ”de bryr sig inte om mig” Jag undrar, vad är meningen av SOKs arbete? Varför utvecklar man talanger? För vilket syfte? Det låter synskt om man inte bryr sig när de har utvecklats till högsta talanger i världsklass. Jag kan tänka mig att man inte behöver stöta idrottaren någon gång när idrottaren har fåt många sponsorer och börjar kamma hem millioner, men att ta alla idrottare i samma kam är helt fel och destruktiv. Jag uppmanar alla sponsorer att ifrågasätta och ställa högre krav på SOK. SOK skall, med mycket kraft hjälpa uppstigande Elit idrottare för att de inte skall förlora farten pga ekonomiska svårigheter. Sverige behöver mer guld i OS, VM, EM också. Det är mediokert resultat som det är idag.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.