SOK dubblar sponsorintäkterna

2011 sjösatte Sveriges Olympiska Kommittés styrelse en vision: De kommersiella intäkterna skulle fördubblas till 2016. Från drygt 40 miljoner kronor per år till 80 miljoner 2016. Nu är SOK redan vid målet.
Här är SOK:s sponsorintäkter efter de senast tecknade avtalen.


- Vi har avtal på plats som gör att vi når visionen redan 2014, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Här är förklaringarna

Hur har då denna rekordsnabba utveckling varit möjlig?

Nya partners, långsiktiga samarbetsavtal, internationella avtal, profilering av Drömprojektet har tillkommit samt att värdet av det olympiska varumärket har höjts.

- Vi har också en vision om att 2020 ta 20 medaljer och för det krävs det ekonomisk styrka och resurser, konstaterar Stefan Lindeberg.

Behöver 80 miljoner

- Vi behöver intäkter på 80 miljoner kronor per år för att vi ska kunna ha 400 talanger i våra program. Talanger som får möjligheten att utvecklas mot världstoppen och potentiella medaljkandidater. Ska vi kunna uppnå den här visionen behöver vi till spelen ha 60 aktiva som har medaljkapacitet.

SOK har lyckats nå avtal där den långsiktiga visionen delas av partners som också ser värdet av att satsa på unga aktiva.

- Vi måste på egen hand säkra finansieringen och kan inte förlita oss på andras årliga beslut om olika bidrag. Därför har just långsiktigheten i våra samarbeten varit en av de viktigaste frågorna och det är glädjande att våra, både nya och gamla, partners har samma syn som vi, konstaterar Stefan Lindeberg.

Berhe Hagos (inte verifierad)

tors, 2013-09-19 14:22

1. Vad menar man med att utveckla talanger egentligen

Jag var i samspråk med någon från SOK vad det gäller finansiering av en Idrottstjej av högsta rank som Sverige har aldrig någonsin genomskådat förut. Ledningen i SOK förklarade då att de finansierar med stipendier och annat blivande talanger med upp till 400 000 SEK, men det skulle inte gälla denna ung person (23 år) som har världsrekord i sin gren då de utgår ifrån att hon skall använd vinstpengar för att finansiera sig. De räknar dessutom kalt att hon har sponsorpengar. Jag fick en sjuk känsla att de skiter i om hon springer och får guld för Sverige överhuvudtaget. Denna person har kammat hem Guld under 2013 och vunnit allt som kan vinnas för Sverige i hennes gren. Den känsla jag fick av SOKs ledning var att de uppskatar henne precis som vem som helst kan gör i Svensk gator men inget mer. Hon var som vem som helst helt enkelt set från deras ögon. Flickan ser och hör diskussionen och man kan läsa från hennes ögon att ”de bryr sig inte om mig”. Saningen är att hon är ny i Sverige och saknar alt så som lägenhet, bil, god ekonomi, etc. Hon behöver vinst pengarna för dessa. Jag förklarade detta till ledningen men då fick hon svar att de bryr sig inte om hennes speciella situation. Hon sa till mig efteråt ”de bryr sig inte om mig” Jag undrar, vad är meningen av SOKs arbete? Varför utvecklar man talanger? För vilket syfte? Det låter synskt om man inte bryr sig när de har utvecklats till högsta talanger i världsklass. Jag kan tänka mig att man inte behöver stöta idrottaren någon gång när idrottaren har fåt många sponsorer och börjar kamma hem millioner, men att ta alla idrottare i samma kam är helt fel och destruktiv. Jag uppmanar alla sponsorer att ifrågasätta och ställa högre krav på SOK. SOK skall, med mycket kraft hjälpa uppstigande Elit idrottare för att de inte skall förlora farten pga ekonomiska svårigheter. Sverige behöver mer guld i OS, VM, EM också. Det är mediokert resultat som det är idag.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.