SOK dubblar sponsorintäkterna

2011 sjösatte Sveriges Olympiska Kommittés styrelse en vision: De kommersiella intäkterna skulle fördubblas till 2016. Från drygt 40 miljoner kronor per år till 80 miljoner 2016. Nu är SOK redan vid målet.
Här är SOK:s sponsorintäkter efter de senast tecknade avtalen.


- Vi har avtal på plats som gör att vi når visionen redan 2014, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Här är förklaringarna

Hur har då denna rekordsnabba utveckling varit möjlig?

Nya partners, långsiktiga samarbetsavtal, internationella avtal, profilering av Drömprojektet har tillkommit samt att värdet av det olympiska varumärket har höjts.

- Vi har också en vision om att 2020 ta 20 medaljer och för det krävs det ekonomisk styrka och resurser, konstaterar Stefan Lindeberg.

Behöver 80 miljoner

- Vi behöver intäkter på 80 miljoner kronor per år för att vi ska kunna ha 400 talanger i våra program. Talanger som får möjligheten att utvecklas mot världstoppen och potentiella medaljkandidater. Ska vi kunna uppnå den här visionen behöver vi till spelen ha 60 aktiva som har medaljkapacitet.

SOK har lyckats nå avtal där den långsiktiga visionen delas av partners som också ser värdet av att satsa på unga aktiva.

- Vi måste på egen hand säkra finansieringen och kan inte förlita oss på andras årliga beslut om olika bidrag. Därför har just långsiktigheten i våra samarbeten varit en av de viktigaste frågorna och det är glädjande att våra, både nya och gamla, partners har samma syn som vi, konstaterar Stefan Lindeberg.

Berhe Hagos (inte verifierad)

tors, 2013-09-19 15:22

1. Vad menar man med att utveckla talanger egentligen

Jag var i samspråk med någon från SOK vad det gäller finansiering av en Idrottstjej av högsta rank som Sverige har aldrig någonsin genomskådat förut. Ledningen i SOK förklarade då att de finansierar med stipendier och annat blivande talanger med upp till 400 000 SEK, men det skulle inte gälla denna ung person (23 år) som har världsrekord i sin gren då de utgår ifrån att hon skall använd vinstpengar för att finansiera sig. De räknar dessutom kalt att hon har sponsorpengar. Jag fick en sjuk känsla att de skiter i om hon springer och får guld för Sverige överhuvudtaget. Denna person har kammat hem Guld under 2013 och vunnit allt som kan vinnas för Sverige i hennes gren. Den känsla jag fick av SOKs ledning var att de uppskatar henne precis som vem som helst kan gör i Svensk gator men inget mer. Hon var som vem som helst helt enkelt set från deras ögon. Flickan ser och hör diskussionen och man kan läsa från hennes ögon att ”de bryr sig inte om mig”. Saningen är att hon är ny i Sverige och saknar alt så som lägenhet, bil, god ekonomi, etc. Hon behöver vinst pengarna för dessa. Jag förklarade detta till ledningen men då fick hon svar att de bryr sig inte om hennes speciella situation. Hon sa till mig efteråt ”de bryr sig inte om mig” Jag undrar, vad är meningen av SOKs arbete? Varför utvecklar man talanger? För vilket syfte? Det låter synskt om man inte bryr sig när de har utvecklats till högsta talanger i världsklass. Jag kan tänka mig att man inte behöver stöta idrottaren någon gång när idrottaren har fåt många sponsorer och börjar kamma hem millioner, men att ta alla idrottare i samma kam är helt fel och destruktiv. Jag uppmanar alla sponsorer att ifrågasätta och ställa högre krav på SOK. SOK skall, med mycket kraft hjälpa uppstigande Elit idrottare för att de inte skall förlora farten pga ekonomiska svårigheter. Sverige behöver mer guld i OS, VM, EM också. Det är mediokert resultat som det är idag.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.