Sponsoraffärer som granskas

Ingen annan elitklubb har fått sina sponsorkontrakt så hårt granskade som Brynäs. Avtalet med kommunen som i bästa fall ska ge 25 miljoner kronor över fem år står också fast efter valet.
Hans-Göran Karlsson, ordförande i Brynäs,bedömer sponsorläget som mycket bra. Brynäs får in stora belopp och lär slå rekord i år.

 

Det blir inte något maktskifte i Gävle och det innebär att kommunens och Brynäs avtal ska gälla. Den 29:e september blir det klubbat i kommunfullmäktige.

- Eftersom sittande majoritet sitter kvar i ytterligare två fullmäktigesammanträden så kommer inte valutgången att påverka detta, såsom jag fattat det, säger Hans-Göran Karlsson, ordförande i Brynäs, till Arbetarbladet.

Många protesterade

Han vill inte kommentera hur han reagerade över valutgången.

- Jag vill inte kommentera det, utan kan bara säga att vi har lagt fram ett avtal som vi tycker är bra och som vi hoppas ska gå igenom. Skulle det inte göra det så står vi inte och faller med det. Men vi har hela tiden sagt att vi vill ha kommunen med.

Det finns många motståndare i Gävle. Många mindre klubbar gick samman och protesterade kraftigt.  

- Man måste se det här i ett större perspektiv. Det här handlar inte alls enbart om föreningslivet utan även om kultur likaväl som idrott. Vi vill inkludera många i det här, inte exkludera någon. Vi vill även komma åt ungdomar som i dag inte är engagerade i någon förening.

Stora belopp  

En konskvensär att många vill se den totala sponsorbilden ser ut och vilka företag som ingår.

- Först vill jag poängtera att det inte finns något krav från kommunen om att vi ska ha fem huvudpartners för att avtalet ska gälla. Det är vi som presenterat ett avtal för kommunen där vi säger att vi ska ha fem och att vi vill att kommunen ska vara en av dem, säger Karlsson till Arbetarbladet.

- Just nu har vi två andra, Bauer och Länsförsäkringar, och det finns ingen tidsgräns för när de övriga ska vara klara. Det här är frågan om avancerade processer som handlar om ganska mycket pengar – och dessutom finns möjligen vissa krav på de företag som vi tar in som huvudpartners.

Hans-Göran Karlsson blir lite hemlighetsfull.

- Jag kan inte gå in i detalj på de övriga avtalen, men jag kan säga att det handlar om stora belopp. Och jag kan också säga att minimibeloppet för att gå in som en av våra tio officiella partners, den undre nivån, är 1 miljon kronor.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.