Sponsoraffärer som granskas

Ingen annan elitklubb har fått sina sponsorkontrakt så hårt granskade som Brynäs. Avtalet med kommunen som i bästa fall ska ge 25 miljoner kronor över fem år står också fast efter valet.
Hans-Göran Karlsson, ordförande i Brynäs,bedömer sponsorläget som mycket bra. Brynäs får in stora belopp och lär slå rekord i år.

 

Det blir inte något maktskifte i Gävle och det innebär att kommunens och Brynäs avtal ska gälla. Den 29:e september blir det klubbat i kommunfullmäktige.

- Eftersom sittande majoritet sitter kvar i ytterligare två fullmäktigesammanträden så kommer inte valutgången att påverka detta, såsom jag fattat det, säger Hans-Göran Karlsson, ordförande i Brynäs, till Arbetarbladet.

Många protesterade

Han vill inte kommentera hur han reagerade över valutgången.

- Jag vill inte kommentera det, utan kan bara säga att vi har lagt fram ett avtal som vi tycker är bra och som vi hoppas ska gå igenom. Skulle det inte göra det så står vi inte och faller med det. Men vi har hela tiden sagt att vi vill ha kommunen med.

Det finns många motståndare i Gävle. Många mindre klubbar gick samman och protesterade kraftigt.  

- Man måste se det här i ett större perspektiv. Det här handlar inte alls enbart om föreningslivet utan även om kultur likaväl som idrott. Vi vill inkludera många i det här, inte exkludera någon. Vi vill även komma åt ungdomar som i dag inte är engagerade i någon förening.

Stora belopp  

En konskvensär att många vill se den totala sponsorbilden ser ut och vilka företag som ingår.

- Först vill jag poängtera att det inte finns något krav från kommunen om att vi ska ha fem huvudpartners för att avtalet ska gälla. Det är vi som presenterat ett avtal för kommunen där vi säger att vi ska ha fem och att vi vill att kommunen ska vara en av dem, säger Karlsson till Arbetarbladet.

- Just nu har vi två andra, Bauer och Länsförsäkringar, och det finns ingen tidsgräns för när de övriga ska vara klara. Det här är frågan om avancerade processer som handlar om ganska mycket pengar – och dessutom finns möjligen vissa krav på de företag som vi tar in som huvudpartners.

Hans-Göran Karlsson blir lite hemlighetsfull.

- Jag kan inte gå in i detalj på de övriga avtalen, men jag kan säga att det handlar om stora belopp. Och jag kan också säga att minimibeloppet för att gå in som en av våra tio officiella partners, den undre nivån, är 1 miljon kronor.

Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning  vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm.  Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.