Bilföretaget kör på två hjul
Skoda är cykelföretaget som blev ett bilföretag – och nu tar fram cykeln igen.
Därför var det ingen som undrade om Mikael Sandberg, PR- och sponsoransvarig, hade fått frisläpp den dagen han föreslog att Skoda skulle ta ett sponsorgrepp inom cykling också i Sverige
- Vi är ett företag där allting började på två hjul. En sponsorsatsning på cykel är en hyllning till vårt ursprung och som idag betyder så mycket mer. Vi säljer frihet i form av mobilitet där cykeln är ett perfekt komplement till bilen. En grön bil blir dessutom lite grönare om man väljer att cykla istället för att köra bil ibland.
När Klement och Laurin träffades
Hyllningen till ursprunget som Mikael pratar om syftar på bilkoncernens tillkomst, hur bokhandlare Klement gick till cykelreparatör Laurin för att få en reparation gjord. Det här skedde 1895 i Mladá Boleslav i Tjeckien och de två började prata samarbete. Det ledde till en tillverkning av egna cyklar, att cykeln fick en motor och att det fordonet utvecklades till en bil.
På den vägen är det.
I dag säjer Skoda flera bilar än någonsin (över en miljon bilar förra året). Anseendet är högt och prognoser talar om nya rekordår.
Skoda har använt idrott som en marknadsföringskanal. Cykel, rally och ishockey är utvalda sporter och via hundratals investerade miljoner återkommer märket ideligen vid stora internationella evenemang.
Hockeyfonden uppskattad
Hockey och Skoda är starkt förknippade och förklaringen är enkel, i Tjeckien är sporten dominerande. Skoda har en 24 år lång historia med Internationella Ishockeyförbundet.
Här i Sverige är Hockeyfonden etablerad. 1 miljon kronor fördelas på ungdomsverksamhet och klubbar eller enskilda själva ansöker om bidrag.
- Vi delar inte ut pengar utan konkreta prylar där det behövs som mest. Fler ska få chansen att prova på sporten. Vi delar därför varje säsong ut prova-på-utrustningar till barn och ungdomar för en miljon kronor.
Skriver flera avtal
Men nu till det här med cykel. Mikael Sandberg har med hjälp av byrån DDB samt vännen, formgivaren och cykelentusiasten Erik Leonsson tagit fram en strategi för att bygga en omfattande cykelsatsning i Sverige.
Mikael betonar att allt ännu är under uppbyggnad men omfattar redan ett förväntat avtal med cykellandslagen, satsning på Stockholm Velothon, ett huvudsponsorskap till Vätternrundan där Skoda också byggt ett stall där det har blivit status att ingå. Hit rekryteras nämligen vanliga cyklister som får köra tillsammans med etablerade och starka cyklister som bland andra forne Tour de France-cyklisten Fredrik Kessiakoff.
Internationellt är bilmärket framrädande i lopp som bland annat Tour deFrance och Vuelta España. Där lanseras storstjärnor, i Sverige elitmotionärer.
- Cykelintresset växer i Sverige, framförallt bland motionärer. Med vårt historiska arv, våra internationella storsatsningar och med cykeln som det perfekta komplementet till bilen är det rätt för oss i många avseenden.
De får ta rygg
Skodas lag i Vätternrundan består av 15 amatörer och 15 etablerade cyklister. De ska cykla de 30 milen under åtta timmar men kommer också att hjälpa cyklister som fallit ur sin klunga.
- Vi går inte för någon rekordtid men hela syftet med vårt lag är att hjälpa vanliga cyklister att nå sitt mål eller en dröm. För många är åtta timmar runt Vättern på cykel en drömtid. Vi erbjuder verktygen för att klara detta, dels för de 15 som tagit en plats i laget självklart och dels är cyklister som har tappat sin klunga är mer än välkomna att ta rygg, säger Mikael.
- Just det är inte så vanligt och just därför tror vi på idén. Att vara det inkluderande laget.
Satsning för dryga 2 miljoner
Via cykelkvällar hos 69 återförsäljare runt om i Sverige har stallet vuxit med åkare, såväl damer som herrar. Alla med det gemensamma att de är rejält tränade.
- Som sagt, det känns klockrent. Vi når publik, motionärer och elit, framhåller Mikael Sandberg.
Med tanke på antalet cyklister, all utrustning, cirka 100 specialutrustade bilar runt Vättern uppgår cykelbudgeten till dryga 2 miljoner kronor årligen.
Och cykelreparatören ler i sin himmel.
Thomas Ejderhov
30 cyklister representerar bilmärket i helgens Vätternrunda. Foto: Christer Hedberg
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.