Nu börjar pengarna trilla in till Frida

Frida Karlsson är vinterns längdraket på skidor. När SM avgjordes i Gällivare i helgen skrev hon ett personligt kontrakt med Volkswagen. Ett kontrakt som kan bli guld värt utöver den bil hon får disponera.

- Det kan bli stora pengar, säger Alexander Dahlin, sponsorchef på Volkswagen Sverige.

Nu är det full fart i tillvaron för Frida Karlsson. Foto Fredrik Sandberg / TT

 

 

Hur mycket Frida kan tjäna beror på hennes framgångar i spåren. Avtalet är uteslutande prestationsbaserat. Att den 19-åriga kometen får ett kontrakt med längdlandslagets huvudsponsor Volkswagen är inte ovanligt. 

Missade radhuset

- Alla åkare som är med i A-landslaget har kontrakt med oss, säger Fredrik Myhr, projektledare på bilföretaget, till SportExpressen.

Hur bra är det personliga kontraktet? Några siffror avslöjas inte. Men åker Frida tillräckligt fort nästa säsong kan det rör det sig om stora summor.

Frida kom tvåa i torsdagens SM-sprint i Gällivare. Tremilen på lördagen tvingades hon bryta efter 4,7 kilometer efter ryggproblem.

- Jag har haft känningar i ryggen sedan världscupavslutningen. Nu behöver jag lite vila, säger Frida.

Hon och fästmannen William Poromaa letar just nu hus i Sollefteå. De hade ett radhus på gång.

- Dom förlorade i budgivningen men letar vidare, säger Fridas mamma Mia Karlsson till IA.

O Har hon bestämt sig för någon agent ännu?

- Nej, men det är flera som hör av sig. Det är ingen brådska, säger Mia, som stöttar sin dotter.

Utmanar Johaug än mera

Påståendet att hon är hett eftertraktad är ingen överdrift. Stjärna över en natt stämmer in på henne. Genombrottet skedde med en explosion. Frida åkte hem från VM i Seefeld med ett guld, ett silver och ett brons.

Hon skrämde VM-drottningen Therese Johaug ordentligt på tio kilometer klassiskt där hon bara var tolv sekunder efter norskan. Johaug får se upp för svenskorna nästa säsong. Ebba Andersson visade världsklass i Gällivare och nu har också Charlotte Kalla bestämt sig för att tävla ytterligare en säsong.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.