Orättvis kritik mot fotbollsagenter

Allt flera svenska fotbollsspelare lämnar Sverige. Med en agent i bakgrunden... Tur det för nu visar det sig att spelarna tar allt mindre ansvar när en utlandsflytt blir aktuell.
Linus Bolin och Umut Koc har intervjuat spelare och agenter och kommit fram till ett förändrat beteende.

 

”Det där har agenten hand om”. Det är ofta svaret från spelarna när exempelvis rykten om klubbyten cirkulerar. Sanningen är att spelarna i dag inte skulle klara sig utan agenterna.

Agenterna får göra allt mera

Vid förhandlingar, vid klubbyten, vid diskussioner om villkoren i den nuvarande klubben, ja, egentligen alltid numera har spelarna en agent som gör mycket och lite till.

Agenterna betyder mer än någonsin och får allt mer att göra.

Och så vill spelarna ha det. 

Det har Umut Koc och Linus Bolin kommit fram till i deras gemensamma examensarbete kring relationen mellan fotbollsspelare och agenter. 

Förändrade rutiner

Koc och Bolin studerar Sports Management på Högskolan Dalarna och har nu skrivit en uppsats om sina upptäckter. De har för övrigt själva erfarenhet som spelare och tränare på elitnivå i Sverige.

Uppsatsen handlar om relationen mellan agent och spelare. 

Under de senaste decennierna har fotbollen blivit allt mer kommersialiserad. Några lyckosamma år i en större fotbollsklubb utomlands kan säkra framtiden i ekonomiskt avseende – för spelarna samtidigt som jobbet som agent också kan vara lukrativt.

Ökar risken för oenighet

Historiskt sett förhandlade spelarna själva om sina kontrakt i klubbarna. Men successivt har det blivit annorlunda och såväl unga som äldre spelare väljer numera att anlita en agent.  

- Vi utgick ifrån att spelaren och agenten ingår i en relation och för att det ska bli hållbart är det viktigt att bägge parter arbetar med förtroende, engagemang och lojalitet inom relationen, säger Koc och Bolin.

Så är det inte alls. Duon upptäckte att agenten oftast arbetar aktivt medan spelarna är tämligen passiva. De tycker att det är agentens uppgift, "varför skall vi bidra när agenten tjänar pengar på oss", var svaret. 

- Det ökar risken för en konflikt och som en konsekvens kan spelare göra fel karriärsval. Det kan bli förödande då en spelare bara har chans att tjäna pengar under en begränsad tid

Inervjuat spelare och agenter

1991 erkände FIFA (Fèdèration Internationale de Fotball Association) agentyrket som en profession. FIFA:s stadgar är tydliga med att det är spelarens intressen som skall komma i första hand vid en kontraktsskrivning. 

Men missnöjet ökar mellan spelare och agent och FIFA har fått ta emot ett stort antal klagomål. Det är inte heller ovanligt att spelare sparkar sin agent till förmån för någon annan.

Koc och Bolin har intervjuat fem agenter och lika många professionella spelare i Sverige. Både spelare och agenter är överens om att förtroende, engagemang, och lojalitet är avgörande för deras samarbete. 

Agenterna menar att de anstränger sig för att bygga förtroende, skapa engagemang och vara lojala gentemot spelaren. Spelarna verkar inte inse att de i sin yrkesutövning är sitt eget varumärke, sin egen entreprenör, och är en del i affärsrelationen med agenten.

Anklagas - av någon

 Agenterna har det inte lätt. De blir ofta anklagade av spelare eller klubbar och under i synnerhet de senaste åren har det förekommit många negativa rubriker. 

Att inte spelarna är mer engagerade visar att felet också kan ligga hos dem.

- Det är en av anledningarna till konflikter. Men ju mer en spelare är involverad leder, desto mer kan de påverka sina karriärer. Idag har spelarna lämnat över allt ansvar till agenterna.

Umut Koc och Linus Bolin avslutar:

- Det är viktigt att utbilda spelarna i ung ålder. Det skulle leda till mindre missförstånd mellan parterna och leda till ett förhållande som gynnar bägge parter.  

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.