Orättvis kritik mot fotbollsagenter
”Det där har agenten hand om”. Det är ofta svaret från spelarna när exempelvis rykten om klubbyten cirkulerar. Sanningen är att spelarna i dag inte skulle klara sig utan agenterna.
Agenterna får göra allt mera
Vid förhandlingar, vid klubbyten, vid diskussioner om villkoren i den nuvarande klubben, ja, egentligen alltid numera har spelarna en agent som gör mycket och lite till.
Agenterna betyder mer än någonsin och får allt mer att göra.
Och så vill spelarna ha det.
Det har Umut Koc och Linus Bolin kommit fram till i deras gemensamma examensarbete kring relationen mellan fotbollsspelare och agenter.
Förändrade rutiner
Koc och Bolin studerar Sports Management på Högskolan Dalarna och har nu skrivit en uppsats om sina upptäckter. De har för övrigt själva erfarenhet som spelare och tränare på elitnivå i Sverige.
Uppsatsen handlar om relationen mellan agent och spelare.
Under de senaste decennierna har fotbollen blivit allt mer kommersialiserad. Några lyckosamma år i en större fotbollsklubb utomlands kan säkra framtiden i ekonomiskt avseende – för spelarna samtidigt som jobbet som agent också kan vara lukrativt.
Ökar risken för oenighet
Historiskt sett förhandlade spelarna själva om sina kontrakt i klubbarna. Men successivt har det blivit annorlunda och såväl unga som äldre spelare väljer numera att anlita en agent.
- Vi utgick ifrån att spelaren och agenten ingår i en relation och för att det ska bli hållbart är det viktigt att bägge parter arbetar med förtroende, engagemang och lojalitet inom relationen, säger Koc och Bolin.
Så är det inte alls. Duon upptäckte att agenten oftast arbetar aktivt medan spelarna är tämligen passiva. De tycker att det är agentens uppgift, "varför skall vi bidra när agenten tjänar pengar på oss", var svaret.
- Det ökar risken för en konflikt och som en konsekvens kan spelare göra fel karriärsval. Det kan bli förödande då en spelare bara har chans att tjäna pengar under en begränsad tid
Inervjuat spelare och agenter
1991 erkände FIFA (Fèdèration Internationale de Fotball Association) agentyrket som en profession. FIFA:s stadgar är tydliga med att det är spelarens intressen som skall komma i första hand vid en kontraktsskrivning.
Men missnöjet ökar mellan spelare och agent och FIFA har fått ta emot ett stort antal klagomål. Det är inte heller ovanligt att spelare sparkar sin agent till förmån för någon annan.
Koc och Bolin har intervjuat fem agenter och lika många professionella spelare i Sverige. Både spelare och agenter är överens om att förtroende, engagemang, och lojalitet är avgörande för deras samarbete.
Agenterna menar att de anstränger sig för att bygga förtroende, skapa engagemang och vara lojala gentemot spelaren. Spelarna verkar inte inse att de i sin yrkesutövning är sitt eget varumärke, sin egen entreprenör, och är en del i affärsrelationen med agenten.
Anklagas - av någon
Agenterna har det inte lätt. De blir ofta anklagade av spelare eller klubbar och under i synnerhet de senaste åren har det förekommit många negativa rubriker.
Att inte spelarna är mer engagerade visar att felet också kan ligga hos dem.
- Det är en av anledningarna till konflikter. Men ju mer en spelare är involverad leder, desto mer kan de påverka sina karriärer. Idag har spelarna lämnat över allt ansvar till agenterna.
Umut Koc och Linus Bolin avslutar:
- Det är viktigt att utbilda spelarna i ung ålder. Det skulle leda till mindre missförstånd mellan parterna och leda till ett förhållande som gynnar bägge parter.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.