Orättvis kritik mot fotbollsagenter

Allt flera svenska fotbollsspelare lämnar Sverige. Med en agent i bakgrunden... Tur det för nu visar det sig att spelarna tar allt mindre ansvar när en utlandsflytt blir aktuell.
Linus Bolin och Umut Koc har intervjuat spelare och agenter och kommit fram till ett förändrat beteende.

 

”Det där har agenten hand om”. Det är ofta svaret från spelarna när exempelvis rykten om klubbyten cirkulerar. Sanningen är att spelarna i dag inte skulle klara sig utan agenterna.

Agenterna får göra allt mera

Vid förhandlingar, vid klubbyten, vid diskussioner om villkoren i den nuvarande klubben, ja, egentligen alltid numera har spelarna en agent som gör mycket och lite till.

Agenterna betyder mer än någonsin och får allt mer att göra.

Och så vill spelarna ha det. 

Det har Umut Koc och Linus Bolin kommit fram till i deras gemensamma examensarbete kring relationen mellan fotbollsspelare och agenter. 

Förändrade rutiner

Koc och Bolin studerar Sports Management på Högskolan Dalarna och har nu skrivit en uppsats om sina upptäckter. De har för övrigt själva erfarenhet som spelare och tränare på elitnivå i Sverige.

Uppsatsen handlar om relationen mellan agent och spelare. 

Under de senaste decennierna har fotbollen blivit allt mer kommersialiserad. Några lyckosamma år i en större fotbollsklubb utomlands kan säkra framtiden i ekonomiskt avseende – för spelarna samtidigt som jobbet som agent också kan vara lukrativt.

Ökar risken för oenighet

Historiskt sett förhandlade spelarna själva om sina kontrakt i klubbarna. Men successivt har det blivit annorlunda och såväl unga som äldre spelare väljer numera att anlita en agent.  

- Vi utgick ifrån att spelaren och agenten ingår i en relation och för att det ska bli hållbart är det viktigt att bägge parter arbetar med förtroende, engagemang och lojalitet inom relationen, säger Koc och Bolin.

Så är det inte alls. Duon upptäckte att agenten oftast arbetar aktivt medan spelarna är tämligen passiva. De tycker att det är agentens uppgift, "varför skall vi bidra när agenten tjänar pengar på oss", var svaret. 

- Det ökar risken för en konflikt och som en konsekvens kan spelare göra fel karriärsval. Det kan bli förödande då en spelare bara har chans att tjäna pengar under en begränsad tid

Inervjuat spelare och agenter

1991 erkände FIFA (Fèdèration Internationale de Fotball Association) agentyrket som en profession. FIFA:s stadgar är tydliga med att det är spelarens intressen som skall komma i första hand vid en kontraktsskrivning. 

Men missnöjet ökar mellan spelare och agent och FIFA har fått ta emot ett stort antal klagomål. Det är inte heller ovanligt att spelare sparkar sin agent till förmån för någon annan.

Koc och Bolin har intervjuat fem agenter och lika många professionella spelare i Sverige. Både spelare och agenter är överens om att förtroende, engagemang, och lojalitet är avgörande för deras samarbete. 

Agenterna menar att de anstränger sig för att bygga förtroende, skapa engagemang och vara lojala gentemot spelaren. Spelarna verkar inte inse att de i sin yrkesutövning är sitt eget varumärke, sin egen entreprenör, och är en del i affärsrelationen med agenten.

Anklagas - av någon

 Agenterna har det inte lätt. De blir ofta anklagade av spelare eller klubbar och under i synnerhet de senaste åren har det förekommit många negativa rubriker. 

Att inte spelarna är mer engagerade visar att felet också kan ligga hos dem.

- Det är en av anledningarna till konflikter. Men ju mer en spelare är involverad leder, desto mer kan de påverka sina karriärer. Idag har spelarna lämnat över allt ansvar till agenterna.

Umut Koc och Linus Bolin avslutar:

- Det är viktigt att utbilda spelarna i ung ålder. Det skulle leda till mindre missförstånd mellan parterna och leda till ett förhållande som gynnar bägge parter.  

Thomas Ejderhov

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.

I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster,  den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.