Dramatiken med Etrit Berishas kontrakt

Svante Samuelsson var klubbchef i Kalmar FF 2006-2016. Under 2013-2014 upplevde Svante sin mest dramatiska tid i KFF.  Klubbens målvakt Etrit Berisha plötsligt var registrerad för två klubbar i italienska Serie A.

Etrit Berisha slänger ut benet och avvärjer en farlig situation i en match hemma på Guldfågeln Arena. Foto: Patric Söderström/TT

I ett långt dokument i nyutkomna Offside skriver Svante initierat om rysaren. Svante, 45, är idag ekonomiansvarig för Destination Kalmar. Nyligen har han valts in i Smålands Fotbollförbund och Svenska fotbollförbundets licensnämnd. Han har spelat allsvenskt i Örgryte, AIK och Kalmar FF.

När jag slutade som sportchef hösten 2016 städade jag kontoret och tog bland annat hand om alla korrespondens som handlade om Berishas övergångar. Som tur var hade jag fört dagbok, säger Svante.

Dramat började med en fräckis

Det var en fräckis av Chevio Verona som ville värva klubbens målvakt Etrit Berisha. I ett sista desperat försök stämde Chevio Kalmar FF på 24 miljoner kronor för den uteblivna övergången. Ett krav som hade försatt KFF i konkurs och en rutschkana ned i seriesystemet.

Chievos bluff avslöjades ett drygt ett år tack vare Berishas pappas gamla mobiltelefon. Berisha kunde till slut skriva på för Romklubben Lazio 2013. Övergångssumma: 400 000 euro.

Efter tre säsonger i Lazio och 38 seriematcher – Berisha konkurrerade med italienska landslagets tredjemålvakt. 2016 lånades Berisha ut till Atalanta i Bergamo, Glenn Strömbergs gamla klubb. I somras köptes han loss för fem miljoner euro. Det nya kontraktet sträcker över sig 2021.

Det går bra för den förra KFF-målvakten, som är gift med en svenska. Han har stått i 23 av Atalantas 28 seriematcher. Atalanta ligger på sjunde plats i Serie A.

Bäst i Småland

Berisha, 29 år, föddes i Pristina, Kosovo, i dåvarande Jugoslavien. I januari 2009 blev han uttagen till en U 21-landslagssamling för Albanien. Kalmar hade koll på honom och i november samma år skrev han ett tvåårskontrakt med KFF.

Efter säsongen 2010 var han klubbens förstemålvakt och kontraktet förlängdes med tre år 2011. 2010 fick han utmärkelsen Smålands bäste herrfotbollsspelare. Alla kunde se att det här var en blivande stjärna, om inte redan.

Berisha är drygt 1, 90 centimeter lång och väger drygt 90 kilo.

Han hade långa armar, den rätta fysiken och var oerhört träningsvillig, minns Svante.

Nu har ni bakgrunden.

Vill köpa Berisha för ”zero euro”

Dramat Svante skriver om i Offside började den 19 juli 2013. Samuelsson sitter på ett fik i Kalmar med Chievos utsände Giorgio De Giorgis. Klubben vill köpa Berisha för ”zero euro”.

Svante är inte ovan i försäljarrollen. Han hade sålt Ari Farreira, Mattias Johansson, Cèsar Santin och Rasmus Elm.

De Giorgis skriver på ett papper att om Berisha är med i startuppställningen mellan tio och 40 matcher ska KFF få 20 000 euro x fyra.

Något stämmer inte

Efter mötet funderar Svante på varför italienaren åkt ända till Kalmar för att lämna ett erbjudande som kan beskrivas som ett hån. Det är något som inte stämmer, skriver han i sin berättelse.

Samuelsson berättar för Berisha om mötet och säger att en övergång till Chievo inte kan bli aktuell under de villkoren. En besviken målvakt lämnar Svantes rum.

Sedan den 1 juli återstår sex månader på målvaktens kontrakt med Kalmar och andra klubbar har rätt att kontakta honom utan KFF:s tillåtelse.

Den 25 juli får Svante ett samtal från Albert Bunjaki, Kosovos förbundskapten. Det var han som låg bakom Berishas övergång till Kalmar. Han berättar att Lazio vill köpa målvakten för 400 000 euro – om han blir svensk medborgare. En nödvändighet eftersom Lazios kvot av icke-EU-spelare är fylld. Berisha blir svensk medborgare med en dryg veckas marginal.

Möte i hemlighet

Snart visar det sig att Berisha och hans pappa besökt klubben i Verona i hemlighet och att Berisha skrivit på ett ”pre-contract” med italiensk text som varken han eller pappan begrep.

Sen följer en infekterad tid med faxade papper sedan Berisha avslöjat resan till Verona. Den 30 juli får Svante ett fax från De Giorgis:”Berisha has signed a contract with AC Chievo Verona that starts Jan 1st 2014. 

Nämen vad i helvete! skriver Svante i Offside. 

29 augusti flyger Samuelsson och Berisha till Rom. På planet öppnar Svante ett brev som legat oöppnat på hans kontor en tid. Det är kontraktet mellan Chievo och Berisha med datumet skrivet för hand på flera ställen: 29/07/13 plus målvaktens namnteckning. Datumet innebär att kontraktet ligger inom de giltiga sex månaderna.

Ridå!

Men kontraktet mellan Lazio, Berisha och Kalmar FF skrivs samma dag. Nyheten publiceras den 1 september på klubbarnas hemsidor. Allt frid och fröjd? Nej!

Krav på tolv miljoner euro

10 januari kräver Chievo i en stämning Kalmar FF på tolv miljoner euro för den uteblivna övergången. En panikslagen Samuelsson inser att om så blir fallet går KFF i konkurs.

6 februari 2014: Svante träffar Berisha i Rom. Anledningen är hans pappas gamla mobiltelefon som målvakten har med sig. Telefonen är enda chansen för Kalmar att visa att Chievo bluffat. Pappan hade nämligen filmat mötet i Verona.

Svante kollar det 15 sekunder långa klippet. Människor runt ett bord. Längst ned högra hörnet står ett datum: 25. 06. 13.

 Yes! Beviset på att Chievo bluffat. Mötet ägde inte rum den 29 juli som Chievo handskrivit på dokumentet. Berishas namnteckning liksom kontraktet är ogiltigt eftersom det inte hade blivit månaden juli.

29 juli 2014, drygt ett år sedan dramat började, ger Chievo upp via ett brev till Fifa.

Bluffen gick inte hem. Klumpen i Svante Samuelsson mage försvinner äntligen.

Göran Söderlund

FOTNOT: Läs mer detaljerat i Svante Samuelssons dokument om dramat i  Offsides nya nummer 2/18.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.