Konkurrensverket vill stoppa SVT-sport

Konkurrensverket tycker inte att SVT ska som public service-företag konkurrera om sponsrings- eller andra reklamintäkter. Måste det ändå sker vid exempelvis sportevenemang ska avtalen uppvisas via särskilda redovisningskrav.
SVT i en ledande roll vid ett stort internationellt evenemang. Det kan fortfarande ske i vissa fall och det är möjligt bl a via företag som blir programpresentatörer. Men nu är den sponsorverksamheten hotad. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix


I synnerhet vid sportsändningar har sponsorer fått utrymme och då som programpresentatörer. Det har varit och är ofta enda sättet för SVT att komma över stora internationella evenemang.

Om sponsring ändå måste ske

Men Konkurrensverket visar i ett utlåtande på måndagen att det resonemnaget inte borde få pågå.

Konkurrensverket konstaterar: ”Public service-företagen har regeringens uppdrag att sända program i allmänhetens tjänst och de har en särställning gentemot andra programföretag då deras finansiering inte bygger på något kommersiellt risktagande och är oberoende av andra företags ageranden. Det är därför viktigt att verksamheten är reglerad på sådant sätt att utvecklingen på radio- och tv-området främjas utan konkurrens-snedvridningar.”

Konkurrensverket har även tidigare varit tveksamt till det här sättet att finansiera framför allt sportsändningar. I ett utlåtande heter det nu att ”När de ändå gör det vill Konkurrensverket ha ökad transparens och särskilda redovisningskrav”.

SVT har en särställning

Det är i ett remissvar till Kulturdepartementet som Konkurrensverket kommenterat Public service-kommitténs betänkande inför tillståndsperioden från 2014.

Konkurrensverket ser en fara i en snedvriden konkurrens och önskar transparenta och tidsenliga regler för public service i en helhetsanaly:

”Om public service-företagen, utöver avgiftsintäkter, också ges möjlighet att åtnjuta andra intäkter (i konkurrens) uppstår en risk för att konkurrensnedvridningen på sikt leder till en försämrad konsumentnytta i form av ett minskat utbud av programtjänster i radio- och tv.”
 

NAMN. Tre Kronor meriterade Markus Åkerblom 55 år får lämna hockey- allsvenska AIK med omedelbar verkan. ”Nygammal” i båset blir Roger Melin, 68 år och som därmed inleder sin fjärde tränar-sejour i föreningen. Han har också själv blivit sparkad tre gånger under en lång tränarkarriär.

Det tog drygt 100 år, men nu var det dags. Vasaloppet har fått sin första kvinnliga ordförande. Anna Rosengren är namnet och hon ska dela sin tid med uppgiften som vd för ett dataföretag. 

Men notera – hon är bördig från Mora…

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Ulla Andersson köpte en prenumeration på Joyna – ett digitalt lotteri från ideella Folkspel – och vann 100 000 kronor. En likadan summa tillfaller Ulricehamnbygdens Ridklubb.

– Nu blir det en ny häst till vår verksamhet, säger Anna Castanius, styrelsemedlem och lotteriansvarig i föreningen.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.