Svenskarna njuter av VM i TV
Under en dryg månad får vi nya beteendevanor.
- Vänta nu, vilka spelar i kväll, är en ständig återkommande fråga.
Styr vår planering
Matcherna styr vårt sätt att planera. Bekanta och obekanta lag, vi vill ändå gärna titta. Få vill ta risken att missa något. Hur mycket repriser och hur många experter det än är i kanalerna.
Det är klart att vi helst skulle vilja vara på plats, men resan är för lång och biljetterna för dyra. Det tycker svenskar i en undersökning om hur de förhåller sig till att se VM på plats.
Av 1011 svenska flygresenärer mellan 18 och 65 år som ingår i resesöksajten momondos undersökning är det bara 2 procent som är på plats eller ska åka till Brasilien för att se VM. 94 procent svarade bestämt nej, och fördelningen mellan manliga och kvinnliga respondenter var mycket jämn, liksom över åldrarna.
Sverige saknas
- En av de avgörande faktorerna är givetvis att Sveriges lag inte spelar i VM, men i vår statistik från momondo kan vi se liknande resultat även i Tyskland och andra europeiska länder där fotbollsfansen också stannar hemma, berättar Robin Eriksson, marknadschef för momondo i Sverige.
Enligt de första siffrorna från MMS tycker vi om att se på VM i TV. Siffrorna pendlar från 1 till 1,5 miljon och i takt med nerv och spänning i turneringen lär siffrorna växa.
Ungefär två tredjedelar av publiken är av manligt kön och ser man till åldersfördelningen blir det fler tittare ju äldre man är. Här är fakta från premiärmatchen:
3-14 år: 88.000
15-24 år: 103.000
25-39 år: 342.000
40-59 år: 478.000
60 plus: 522.000
Män snålare
Men varför är då inte fler på plats i Brasilien?
I undersökningen angav 54 procent att de inte var intresserade av fotboll. 38 procent tyckte att det är för dyrt att resa till VM. Det var övervägande män som snålade på resan, 49 procent mot kvinnornas 29.
16 procent tyckte att resan dit var för lång och även här övervägde männens motvilja, 29 procent medan bara nio procent av kvinnorna tycker Brasilien är för långt bort.
15 procent valde bort VM eftersom Sverige inte deltar. Av dessa var det mer än dubbelt så många män än kvinnor som tyckte det var ett viktigt skäl, 21 procent mot nio procent.
- Det är faktiskt inga större skillnader i åsikter mellan åldrarna även om vi kan märka att de äldre åldersgrupperna har större motvilja mot den långa resan än de yngre. Men det är kanske anmärkningsvärt att hela 60 procent av de tillfrågade i åldersgruppen 18-35 år är ointresserade av fotboll, förklarar Robin Eriksson vidare.
Ingen oro för säkerheten
I rapporterna från Brasilien har frågan om säkerheten under VM debatterats. Men bara 10 procent av svenskarna i undersökningen svarade att de avstod från att resa för att de var oroliga för sin säkerhet i Brasilien. Det är betydligt färre än i många andra europeiska länder där den siffran är två-tre gånger högre.
Sju procent angav att de inte tycker om Brasilien som destination och tolv procent ansåg inte att de hade tid att åka.
- En intressant slutsats vi kan dra av de svar vi fått i undersökningen är att idrottsevenemang ökar resandet något men att destinationen ofta är ett intressantare dragplåster än själva idrottsevenemanget, säger momondos svenska marknadschef Robin Eriksson.
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.